The Last Castle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Last Castle.
Generell informasjon
Utgivelsesår2001
Prod.landUSA
Lengde132 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiRod Lurie
ManusforfatterSam Mercer
Graham Yost
MusikkJerry Goldsmith
Tom Waits
Foran kamera
MedvirkendeRobert Redford
James Gandolfini
Mark Ruffalo
Delroy Lindo
Steve Burton
Paul Calderón
Annen informasjon
Budsjett$72 million
Prod.selskapDreamWorks Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

The Last Castle er en amerikansk actionfilm fra 2001 regissert av Rod Lurie, med blant andre Robert Redford, James Gandolfini, Mark Ruffalo og Delroy Lindo i hovedrollene.

Filmen skildrer en kamp mellom de innsatte og ledelsen i et militært fengsel. En høyt dekorert generalløytnant blir stilt for krigsrett og dømt for ulydighet etter å nektet å etterkomme en ordre. Han blir sendt til et militært fengsel, og han kommer raskt på kant med kommandanten i fengselet på grunn av behandlingen av de innsatte. Generalløytnanten mobiliserer de andre fangene, og han leder et opprør for å ta over kontroll i fengselet.

Handling[rediger | rediger kilde]

Generalløytnant Eugene Irwin (Robert Redford) blir sendt til et militært fengsel for å sone 10 år etter å ha trosset en direkte ordre fra USAs president. Irwin sendte amerikanske soldater på et oppdrag i Burundi, som resulterete i åtte døde soldater. Oberst Winter (James Gandolfini), fengselets kommandant, ser i begynnelsen med beundring på generalen, men han blir kraftig fornærmet av en kommentar han overhører: Irwin kritiserer Winters høyt verdsatte samling av militære gjenstander. Irwin mener at en person som samler på militære våpen og gjenstander aldri har opplevd krig, fordi en slik samling bare ville bringe tilbake vonde minner for noen som har vært på slagmarken. Winter, som aldri har vært i kamp, misliker bemerkningen. Oberst Winter legger etterhvert merke til det som han oppfatter som Irwins forsøk på å endre holdningene til de innsatte, og hans beundring for Irwin smuldrer raskt vekk.

Ved en anledning blir Irwin straffet hardt etter å ha stanset en vakt fra å slå en fange, korporal Ramon Aguilar (Clifton Collins Jr). Irwin prøver å forene fangene ved å bygge en vegg av stein og mørtel innenfor fengselsmurene. Winter misunner respekten Irwin får, og han gir vaktene ordre om å ødelegge murveggen. Aguilar, som var direkte involvert i byggingen, nekter å flytte seg fra en bulldoser. Winter gir en skarpskytter ordre om å skyte en gummi-kule direkte mot Aguilars hode som dreper ham. Når muren er ødelagt, har Irwin og de innsatte en liten seremoni for Aguilar i militær formasjon. Irwin kaller Winter en skam for uniformen. Fangene begynner å oppføre seg som soldater rundt Irwin ved hjelp av kodeord og gester, noe som irriterer kommandanten. Winter bestikker en innsatt som heter Yates (Mark Ruffalo), en tidligere offiser og helikopter-pilot dømt for narkotika-smugling, til å fortelle om Irwins planer i bytte mot mindre straff.

Irwin organiserer et komplott for å kaste fengselet ut i kaos, og få Winter avsatt som kommandant. Hans hensikt er å vise brigadegeneral Wheeler (Delroy Lindo), kommandantens høyere offiser, at kommandanten er uegnet og bør fjernes fra sin stilling. Under et besøk til fengslet, mottar Winter et anonymt brev som sier at fangene planlegger å kidnappe general Wheeler. Winter oppdager først etterpå at brevet var en bløff for å få ham til å virke inkompetent. Dette var også for å finne ut hvordan fengselsvaktene ville reagere under et faktisk opprør. Yates får i oppdrag å stjele et amerikansk flagg fra kommandantens kontor, og ta kontroll over et helikopter som blir brukt av vaktene. De innsattes opprør begynner. Ved hjelp av improviserte våpen tar fangene kontroll over et pansret kjøretøy og et helikopter. Fangene kontakter Wheeler og forteller om opprøret. Winter har lite tid til å gjenvinne kontrollen før Wheeler kommer og ser hva som skjer, og han beordrer bruk av skarp ammunisjon mot fangene.

Yates forteller Winter at Irwins mål er å heise det amerikanske flagget opp ned, et klassisk signal på krise. Irwin og hans menn skaper komplett kaos, før de blir konfrontert med et overveldende antall vakter bevæpnet med skarp ammunisjon. Å vise ytterligere motstand ville betydd massakre, Irwin beordrer at fangene skal overgi seg. Winter lykkes med å stanse opprøret, men Irwin velger likevel å personlig heise flagget. Winter beordrer soldatene til å åpne ild mot Irwin før det amerikanske flagget blir heist i flaggstangen. De nekter å utføre ordre, så han skyter Irwin selv og Winter blir drept. Hans nestkommanderende, Peretz, arresterer kommandanten. Fangene gir salutt mot flagget, og Winter oppdager at Irwin faktisk heiste flagget på riktig måte. General Wheeler dukker opp, og han tar med seg Winter i håndjern. Filmen ender med at de innsatte bygger en ny murvegg som minnesmerke over deres falne kamerater. Navnene til Aguilar og Irwin står også på denne veggen.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]