The Kellner-Partington Paper Pulp Co. Ltd.

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

The Kellner-Partington Paper Pulp Co. Ltd. var et engelsk-norsk industrikonsern, som gjennom det meste av 1900-tallet var Norges største industribedrift. Firmaet ble etablert i Manchester 17. mai 1889 av den engelske industrimannen Edward Partington og den østerrikske vitenskapsmannen Karl Kellner. Formålet var å bygge cellulosefabrikker basert på Kellners metode for produksjon av sulfitcellulose. Partingtons papirfabrikk utenfor Manchester skulle være avtager av cellulosen.

Den første fabrikken skulle bygges ved Hallein i Østerrike, mens den andre skulle ligge i Skandinavia. Sommeren 1889 kjøpte selskapet Borregaard Hovedgård ved Sarpsborg som hadde attraktive tomter ved Sarpefossen og høsten 1891 stod første byggetrinn av fabrikken ferdig. Fram til 1905 bygde selskapet dessuten papirfabrikker ved Borregaard og kraftverk i Sarpefossen.

Direktør ved selskapets anlegg i Sarpsborg var først Oscar Pedersen. Han ble etterfulgt av Nils Pedersen, som styrte bedriften fram til 1923.

I 1917 ble selskapet overtatt av en gruppe norske eiere med advokat Hjalmar Wessel i spissen. Eierskiftet, eller «hjemkjøpet» ble satt i et nasjonalt lys og relatert til et lignende eierskifte på den andre siden av Sarpsfossen, den norske overtakelse av den tysk-kontrollerte aksjeposten i Hafslund A/S, som fram til 1916 var eid av tyske Schuckert & Co. Wessel ledet selskapet fram til 1933, da Arne Meidell overtok rollen som generaldirektør.

Kellner-Partington var fram til 1960-årene Norges største industrikonsern. I løpet av 1970-årene ble det forbigått av Norsk Hydro og på slutten av 1980-årene ble selskapet del av industrikonglomeratet Orkla-Borregaard, nå i Orkla ASA.

Sulfitcellulose var velegnet til å produsere finpapir, til bruk for bokpapir, i motsetning til sulfatcellulose som var sterkere og velegnet til produksjon av emballasje.

Både Kellner og Partington har i dag gater oppkalt etter seg på Opsund i Sarpsborg.