The Guard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Guard
Generell informasjon
SjangerSvart komedie
Utgivelsesår2011
Prod.landIrsk
Lengde1 t. 36 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiJohn Michael McDonagh
ProdusentChris Clark
Flora Fernandez-Marengo
Ed Guiney
Andrew Lowe
ManusforfatterJohn Michael McDonagh
MusikkCalexico
SjeffotografLarry Smith
KlippChris Gill
Foran kamera
Hovedrolle(r)Brendan Gleeson
Don Cheadle
Annen informasjon
BudsjettUSD 6 millioner
Premiere20. januar 2011 (Sundance FF)
7. juli 2011 (Irland)
Eksterne lenker

The Guard er en irsk svart komedie fra 2011, skrevet og regussert av John Michael McDonagh. Filmen handler om en uortodoks irsk politimann som må samarbeide med en FBI-agent for å avdekke en internasjonal smuglerliga. Hovedrollene spilles av Brendan Gleeson og Don Cheadle.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Etterforsker Gerry Boyle (spilt av Brendan Gleeson) er ansatt i politiet i Irland. Han er krass og konfronterende, og hengir seg ofte med både narkotika og alkohol på jobb. Men han blir også vist å ha en mykere side, og viser ofte bekymring for hans gamle og syke mor, Eileen. Boyle og hans nye underordnede, Aidan McBride, får i oppdrag å etterforske et drap. Bevis peker tilsynelatende mot en okkult seriemorder. Kort tid senere får Boyle en orientering fra FBI-agent Wendell Everett. Han er opptatt med å jakte på fire irske narkotika-smuglere, ledet av Francis Sheehy-Skeffington, som antas å vente på en levering av kokain. Boyle sier at en av mennene i Everetts presentasjon som drapsoffer i saken han og McBride etterforsker.

McBride stopper en bil kjørt av Sheehy og hans medsammensvorne Clive Cornell og Liam O'Leary. McBride blir skutt og drept. Wendell Everett og den uortodokse Boyle forsøker å spore opp Sheehy og hans menn. Samtidig som Everett forsøker å snakke med folk, opplever språk-problemer, og møter en rekke lite samarbeidende innbyggere, har Boyle et seksuelt møte med et par prostituerte på et hotell. Boyle møter Everett i en lokal bar, og legger merke til et overvåkningskamera. Han husker at en tidligere mistenkt i drapssaken deres hevdet å være innom samme etablissement på tidspunktet for drapet. Når de ser på opptakene fra dagen for drapet, ser de at den mistenkte har alibi. Everett legger også merke til Sheehy og Cornell i baren samtidig.

Senere leverer Clive Cornell bestikkelser til flere politifolk, for å hindre dem fra å etterforske saken videre. Men Sheehy tror at Boyle ikke vil bli så lett å forhindre. En ung gutt som Boyle kjenner, ved navn Eugene, tipser Boyle om en haug skytevåpen gjemt unna av IRA. Kort tid senere dør Boyles gamle mor. Everett følger spor etter Sheehys narkotika-forsendelse, som han undersøker videre. Hjemme i hans egen stue blir Boyle konfrontert av Liam O'Leary. Boyle trekker en pistol og dreper O'Leary, og kontakter deretter Everett og forteller at spor Everett undersøker er falske spor lagt igjen av korrupte politifolk.

Boyle kjører til en lokal kai hvor Sheehys fartøy ligger fortøyd, og Sheehys menn laster av kokain. Everett og Boyle forsøker å arrestere Sheehy og Cornell. Boyle dreper Cornell, før han går etter Sheehy. Everetts skudd skader båten. Boyle skyter Sheehy, men både Boyle og Sheehy blir antatt døde når hele båten eksploderer. Dagen etter ser Everett ut over vannet der båten sank, og tro at Boyle er død. Eugene, som står i nærheten, nevner at Boyle var en utrolig flink svømmer.

Tidligere hadde Boyle hevdet å havne på fjerde plass under Sommer-OL 1988. Everett husker Boyles tidligere kommentar om at Sheehys støttespillere og medhjelpere aldri kommer til å glemme Boyles handlinger for å hindre narkotika-innførselen deres, og at Boyle burde forsvinne for å redde livet.

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]