The Grey

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Grey
Generell informasjon
Utgivelsesår2011
Prod.landUSA
Lengde117 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiJoe Carnahan
ProdusentRidley Scott
ManusforfatterJoe Carnahan
MusikkMarc Streitenfeld
Foran kamera
MedvirkendeLiam Neeson
Frank Grillo
Dermot Mulroney
Dallas Roberts
Joe Anderson
Nonso Anozie
James Badge Dale
Annen informasjon
Budsjett$25 million
Premiere11. desember 2011 (USA)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

The Grey er en amerikansk thrillerfilm fra 2011 produsert og regissert av Joe Carnahan. Hovedrollene spilles av Liam Neeson, Frank Grillo og Dermot Mulroney. Historien følger noen menn som havner i en flyulykke i Alaska. De prøver å komme seg tilbake til sivilisasjonen, men de blir forfulgt av en ulveflokk i iskaldt vær.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

John Ottway (Liam Neeson) arbeider med å drepe ulver som truer arbeidere ved et selskap som driver med oljeboring i Alaska. På sin siste dag på jobb, skyter han en ulv. Samme kveld skriver Ottway et brev til sin kone, Ana (Anne Openshaw), og han skriver at han planlegger å begå selvmord men han sender ikke dette brevet. Dagen etter krasjer flyet med Ottway og teamet hans i en snøstorm. Ottway finner igjen en av arbeiderne, Lewenden (James Badge Dale), utenfor flyet og han dør senere av skadene. Ottway og de andre overlevende klarer å tenne et bål for å holde ville dyr på avstand. Mens han holder på med dette, oppdager Ottoway et lik, og han blir angrepet av en ulv som spiser av liket. De kommer seg unna ulven, og bestemmer seg for å bytte på med å holde vakt for rovdyr. Kort tid senere blir Hernandez (Ben Bray) drept av to ulver. Ottway mener at de burde forlate ulykkesstedet, men Diaz (Frank Grillo) stiller spørsmålstegn ved hans ledelse. Diaz tar med seg lommebøkene til deres avdøde kolleger, med den hensikt å returnere eiendelene til familiene deres. Gruppen forlater deretter det ødelagte flyet.

Flannery (Joe Anderson) klarer ikke å holde følge med de andre, og han blir drept av ulv. De ser en flokk ulver som nærmer seg, og de overlevende løper til noen trær hvor de lager et bål i et forsøk på å skremme vekk rovdyrene. En ulv angriper dem, men de dreper den og steker den som mat. Diaz halshugger liket av ulven og kaster hodet mot resten av ulveflokken som står et lenger unna. De andre i gruppen mener dette var uklokt, fordi de er redde for at de andre ulvene kommer til å ta hevn. Mens de sitter rundt bålet, forteller Diaz om sitt ateistiske livssyn, og Talget (Dermot Mulroney) forteller at han tror på Gud. Ottway sier han også er ateist, men ønsker han kunne ha noe å tro på. Ottway resiterer deretter et enkelt dikt skrevet av faren hans. En snøstorm nærmer seg, og de må finne mer ved til bålet. Følgende morgen blir Burke (Nonso Anozie), som sliter med hypoksi, funnet død. De andre forlater bålet, og kommer til kanten av en bratt canyon. Hendrick (Dallas Roberts) slenger et tau på tvers av det bratte djuvet, og Diaz og Ottway kommer seg over til den andre siden. Talget, som er redd for høyder, snubler i tauet som ryker. Han faller ned og blir dratt vekk av ulver. Diaz prøver å redde Talget, men han klarer det ikke og skader kneet sitt i prosessen.

De tre gjenværende overlevende fortsetter vandringen og finner en elv. Diaz orker ikke å gå videre, og sier at han heller vil dø i villmarken enn å vende hjem til sitt meningsløse liv. De skiller lag, og Ottway og Hendrick fortsetter vandringen sammen. Lenger ned langs elven, blir Ottway og Hendrick observert av ulver. I et forsøk på å flykte fra ulvene, faller Hendrick i elva og han havner under vannet. Ottway prøver å redde ham, men Hendrick drukner. Ottway, iskald og gjennomvåt, går videre alene. Han tar en kort pause, og forbanner Gud for sine uhell. Utmattet, stopper han gåing, og han går gjennom de innsamlede lommebøkene til de andre. Ottway innser for sent at han har gått rett inn hiet til ulvene. Omgitt av ulveflokken, ser han på sin kones bilde i lommeboken sin. Det blir avslørt at hun har en dødelig sykdom. Lederen av ulveflokken nærmer seg, og Ottway tar frem en liten en kniv for å beskytte seg. Han resiterer farens dikt igjen, før han går løs på ulven. I den siste scenen, blir ulven sett liggende skadet på bakken og den puster sakte, med baksiden av Ottways hode hvilende på magen til ulven, og han puster også. Det blir ikke avslørt om Ottoway har blitt dødelig såret, eller om han kommer til å overleve.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Liam Neeson

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]