The Golden Route

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

The Golden Route (norsk Gullruten) er et tidligere reiselivsprodukt bestående av turistattraksjoner på Nordvestlandet, etablert i 1992, med støtte av blant annet Møre og Romsdal fylkeskommune og de direkte berørte kommuner Stranda, Norddal og Rauma. Attraksjonen inkluderte ruten Otta–Geiranger–Valldal–Åndalsnes–Dombås:

I 2002 ble deler av virksomheten omorganisert og videreført i Geirangerfjord A/S, mens Rauma gikk ut av samarbeidet. Området markedsføres ikke lenger under navnet Golden Route. I stedet benyttes Geirangerfjord-Trollstigen for området hovedsakelig i Stranda og Norddal kommuner.[1] Åndalsnes og Romsdal driver egen markedsføring av tilstøtende og dels overlappende område i Rauma kommune.[2]

I 2004 ble ruten Geiranger–Trollstigen utpekt til Nasjonal turistvei.[3]

Nærliggende nasjonale attraksjoner som har dratt nytte av konseptet, men holdes utenfor, er blant annet Atlanterhavsvegen og Sognefjorden, byene Molde, Kristiansund og Ålesund.

Navnet «Golden Route» benyttes også internasjonalt om reiseruten AfghanistanPakistanIran der attraksjonen er uforhindret smugling av opium. Kina, Japan og en rekke land ellers, har også sine Golden Route «salgskonsept» som inkluderer besøk av kjente byer og minnesmerker.

Referanser[rediger | rediger kilde]