The Gladiators

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

The Gladiators er en reggaegruppe fra Jamaica. The Gladiators regnes som en av pionerene innenfor reggae-musikken, selv om gruppa fikk sitt gjennombrudd på midten av 1970-tallet. Før de ga ut egne, album arbeidet de med å backe opp andre artister i Kingston. The Gladiators samarbeidet bla. med Burning Spear og The Ethiopians. Deres mest kjente album er Trenchtown Mix Up fra 1977, som bl.a inneholder reggaeslagerene «Soul Rebel», «Chatty, Chatty Mouth» og «Rude Boy Ska». The Gladiators er fortsatt aktive som et roots reggae-band.

Gruppa startet som en vokaltrio i 1967, med Albert Griffihts, David Webber og Errol Grandison, men etter en turbulent periode på slutten av 1960-tallet trakk David Webber og Errol Grandison seg fra trioen. Albert Griffihts, født 1. januar 1946 i St. Elizabeth, Jamaica, sto da igjen alene. Han Hadde flyttet in til hovedstaden Kingston som fjortenåring. I slumområdet Trenchtown i Kingston møtte han på Clinton Fearon. Clinton Fearon var en god gitarist og flink til å synge. Han hadde vært medlem av gruppa «The Brothers» sammen med to venner av seg tidligere, men sto også som soloartist for øyeblikket og godtok tilbudet om å bli med i The Gladiators sammen med Albert Griffihts. Det var på denne tiden at Clinton Fearon og Albert Griffihts backet opp andre musikere i Kingston. Blant andre samarbeidet de med Burning Spear.

I 1973 ble The Gladiators en trio igjen, noe de egentlig hadde vært fra begynnelsen av, da Gallimore Sutherland ble gruppens tredje medlem.

I 1976 signerte The Gladiators platekontrakt med britiske Virgin Records og i året som fulgte ble deres debut album Trenchtown Mix Up utgitt. Året etter fulgte The Gladiators opp med to roots-album, Proverbial Reggae og Naturality. I 1980 kom albumet Sweet So Till.

På begynnelsen av 1980-tallet stengte Virgin Records dørene for jamaicanske reggaeartister, selv om alle Gladiators album hadde slått an (Særlig på Jamaica), fordi de heller ville satse på hjemlige artister. Men The Gladiators nektet å gi opp, og fikk like etterpå signert med det amerikanske plateselskapet Nighthawk. I 1982 kom de med albumet Symbol of Reality og i 1984 kom de med Serious Thing, som inneholder reggae-klassikeren med samme navn.

På midten av 1980-tallet skiftet the Gladiators plateselskap til Hearbeat og der har gruppa blitt siden. The Gladiators har utgitt en rekke album etter at de signerte med Hearbeat. Bl.a. Country Life og A True Rastaman. På midten av 1990-tallet gikk Clinton Fearon ut av the Gladiators for å gå for egen solokarriere. Clinton Fearon er grunnleggeren av det harmoniske bandet the Defenders og grunnla senere Boogie Brown Band. The Gladiators fortsatte og er aktive den dag i dag med grunnlegger Albert Griffihts som vokalist.