GIMP

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «The GIMP»)
GIMP
Wilber er GIMPs maskot.
Skaper(e)Peter Mattis,[1] Spencer Kimball[1]
Utvikler(e)Peter Mattis, Spencer Kimball, The GNOME Project
Utgitt 29. juli 1995[2]
Nyeste versjon2.10.36 (7. november 2023)[3]
Kodelagerhttps://gitlab.gnome.org/GNOME/gimp
PlattformMicrosoft Windows
OperativsystemGNU/Linux macOS Microsoft Windows FreeBSD Solaris AmigaOS 4 NetBSD OpenBSD SunOS AIX HP-UX Tru64 UNIX IRIX OS/2 BeOS
Skrevet iC[4]
SkrivebordsmiljøGTK
TypeBilledbehandling, retusjering, trykking, creating, redaksjon
LisensGPLv3,[5][6] GNU Lesser General Public License, version 3.0[7][8]
Nettstedwww.gimp.org (en)

GIMP eller GNU Image Manipulation Program er et fritt og åpent program for digital bildebehandling.

GIMP blir brukt til å behandle digital grafikk og fotografier. Eksempler på typisk bruk er å lage grafikk og logoer, endre størrelse og klipping av bilder, endre farger, kombinere flere bilder, fjerne uønskede bildeegenskaper og konvertere mellom forskjellige bildeformater. GIMP kan også brukes til å lage enkel animert grafikk i GIF-formatet. Programmet blir ofte benyttet som et fritt alternativ til Adobe Photoshop som er det mest utbredte programmet for behandling av bilder og grafikk. GIMP er imidlertid ikke laget som en Photoshop-klone.[9] Prosjektets maskot er en coyote med navnet Wilber.

Prosjektet startet i 1995 av Spencer Kimball og Peter Mattis og er nå vedlikeholdt av en gruppe frivillige. GIMP er fri programvare tilgjengelig under GNU General Public License.

Historie[rediger | rediger kilde]

GIMP sto egentlig for General Image Manipulation Program. Dets opphavspersoner, Spencer Kimball og Peter Mattis, startet GIMP som en semesteroppgave ved University of California, Berkeley. Begge var integrerte medlemmer av en studentgruppe ved Berkley som kalte seg Experimental Computing Facility. Etter at både Kimball og Mattis var uteksaminert fra Berkeley i 1997, ble navnet endret til GNU Image Manipulation Program da det ble en offisiell del av GNU prosjektet. Versjon 2 ble frigitt i 2005.

Egenskaper[rediger | rediger kilde]

Skjermbilde av Pensler fanen i GIMP 2.10.34, aug 2023.

GIMPs redigeringsverktøy kan nås via verktøykassen, menyer og dialogbokser (som også kalles paletter). De inneholder filtere, pensel, transformasjoner, utvalg, lag og maskeringsverktøy.

For eksempel kommer GIMP med 48 standard pensler samt mulighet for å lage nye. Pensler kan brukes med skarpe kanter, myke kanter, som viskelær, bli påført i forskjellig gjennomsiktighet.

Støtte for farger[rediger | rediger kilde]

Skjermbilde av Graderinger fanen i GIMP 2.10.34, aug 2023.

GIMP bruker en fargepalett med RGB, HSV, CMYK, fargehjul, mikset modus og et verktøy for å plukke farge fra bildet (pipette) med varierende gjennomsnittsmåling. Programmet har også heksadesimale fargekoder for bruk i HTML. CMYK-farger blir umiddelbart oversatt til RGB-farger når de brukes. GIMP har ingen innebygd støtte for CMYK for farger som ikke kan representeres i RGB, men kan til en viss grad simuleres via tredjepartstillegget Separate+[10].

GIMP støtter forløpninger som er integrert i andre verktøy som pensler og fyll for å fylle bilder med automatisk fargeblanding. Programmet kommer med et utvalg av innebygde forløpninger, men som for pensler finnes det mulighet for å lage sine egne forløpninger.

Utvalg og maskeringsverktøy[rediger | rediger kilde]

Animasjon som viser tre Gimp faner: Baner, Kanaler og Lag i GIMP 2.10.34, aug 2023.

GIMP kan lage rektangulære, sirkulære, frihånds- eller «etter farge»-utvalg. Alternativt kan man bruke Smartutvalgsvertøyet for å velge ut sammenhengende områder. Man kan også velge ut områder som skiller seg klart ut med farge eller lysstyrke ved hjelp av Smartsaksverktøyet.

GIMP støtter lag og laggrupper. Lag kan vises, skjules eller gjøres delvis gjennomsiktige. Det er også støtte for gjennomsiktige og halvgjennomsiktige bilder (f.eks. GIF-filer). Kanaler legger til forskjellige typer av gjennomsiktighet og fargeeffekter til bilder.

Baner[rediger | rediger kilde]

Baner som inneholder linjesegmenter eller bezierkurver kan lages ved hjelp av penneverktøyet. Baner kan gis navn, lagres eller males med pensel, mønstre eller forskjellige linjestiler. Baner kan også brukes til å lage komplekse utvalg.

Effekter, scripts og filtere[rediger | rediger kilde]

GIMP har ca. 150 standard effekter og filtre, f.eks. uskarpmaske, «Drop Shadow», sløring, bevegelsesløring og støy. Flere skript og utvidelser finnes f.eks. på GIMP Plugin Registry[11], inkludert Wavelet Denoise, Wavelet Decompose, Liquid Rescale, Resynthesizer/Heal Selection (kjent som «Content Aware Fill» i Photoshop), m.fl.

GIMP-operasjoner kan automatiseres med ulike skriptspråk. Standardspråket er en variant av Scheme (TinyScheme, men også kalt «Gimp-Fu»), støtte for dette er innebygd. Skript kan også skrives i Perl, Python eller Tcl (skript i andre språk enn Scheme blir kalt plugins i GIMP). Ruby-støtte er under eksperimentell utvikling. Disse skriptene/utvidelsene for GIMP kan brukes interaktivt fra menyene, eller i satsvis modus.


Utvikling[rediger | rediger kilde]

Brukergrensesnittet til GIMP er bygd ved hjelp av programvarebiblioteket og widgetverktøyet GTK+. GTK (GNU tool kit) ble bygd for å fremme utviklingen av GIMP, og ble tatt i bruk i versjon 0.60 som ble lansert den 6. juni 1997. I versjon 0.99 kom etterfølgeren GTK+ som hadde blitt omkonstruert ved å ta i bruk teknikker fra objektorientert programmering. Utviklingen av GTK+ har blitt tilegnet Peter Mattis som var misfornøyd med det proprietære widgetverktøyet Motif; Motif ble brukt til å lage GIMP før versjon 0.60.[12][13]

GTK+ var opprinnelig en del av GIMP's kildekode, men har siden blitt skilt ut siden det har vist seg så verdifullt også utenfor GIMP. GTK+ er også brukt som widget-verktøykasse for GNOME skrivebordmiljøet. GIMP og GTK+ ble opprinnelig laget for vindussystemet X som brukes på Unix-lignende operativsystemer, men har siden blitt portet til Microsoft Windows, OS/2 og SkyOS.

Dagens stabile versjon av GIMP er 2.6.0. Hovedendringer fra versjon 1.2 er en mer strømlinjeformet brukergrensesnitt og skillebrukergrensesnittet fra backend.

I framtiden er det planlagt å basere GIMP på et mer generisk grafisk bibliotek som blir kalt GEGL som gjør at en del begrensninger i dagens bibliotek som innebygget støtte for CMYK. Implementering av planen ble stadig utsatt fra 2000 til oktober 2006, da utvikleren Øyvind Kolås demonstrerte en begrenset virkende versjon av GEGL inkludert et nytt grafisk grensesnitt som er blitt utviklet av Sven Neumann, Michael Natterer og Kolås.[14]

GIMPs neste versjon, 2.6, vil ha sterkt modifisert GUI laget av et firma som er spesialister på brukergrensesnitt MMIWorks.[15] Evalueringsnotater kan ses på fotorealisme, fotokomposisjon, ikondesign, laging av webbilder og mer på GIMP's UI wiki.

Avgreninger og portering[rediger | rediger kilde]

Standard GIMP er inkludert som standardverktøy for bilderedigering på de fleste Linux-distribusjoner som Debian, Ubuntu, Mandriva, SUSE og Fedora. Det finnes en rekke variasjoner og derivater inkludert port til andre operativsystemer og avgreninger med oppgave- eller OS-spesifikke modifikasjoner.

Microsoft Windows[rediger | rediger kilde]

GIMP for Windows er en port av GIMP (sammen med GTK+) til Microsoft Windows-plattformen.[16] Prosjektet ble startet av den finske programmereren Tor «tml» Lillqvist i 1997. I dag er Windows-versjonen praktisk talt lik en originale versjonen med hensyn på egenskaper og stabilitet. Det binære installasjonsprogrammet som er laget av Jernej Simoncic er tilgjengelig.[17]

Mac OS X[rediger | rediger kilde]

Seashore er et program basert på GIMP for Mac som bruker Cocoa-grensesnittet i Mac OS X. Programmet er i dag i beta (0.1.9) og inneholder bare et lite subsett av de mange filtre tilgjengelig i GIMP.

Gimp.app er en applikasjonssamling av GIMP for Mac OS X. Gimp.app har mange egenskaper som Seashore mangler, men er bygget på GTK for sine GUI-egenskaper så det krever en versjon av X11 som det kan kjøre på.[18] Gimp.app krever Apple's X11.app. Gimp.app er pakket av Aaron Voisine.

Et prosjekt kalt osx-gimp gir en versjon av GIMP på Mac OS X ved å bruke GTK+ bygget for Quartz. Den er for det meste funksjonell, men det er begrenset støtte for Quartz backend av GTK+ og må ses på som en betaversjon.[19]

Varianter, grensesnitt og brukervennlighet[rediger | rediger kilde]

CinePaint, tidligere kjent som «Film Gimp», er en avgrening av GIMP versjon 1.0.4 brukt til bilde-for-bilde-retusjering av film. Dagens «Film Gimp»-versjon støtter opp til 32-bit IEEE-flytende tall fargedybde/kanal. CinePaint har avansert støtte for fargebehandling, HDR og mer. CinePaint er primært brukt i filmindustrien i vesentlig grad for sin støtte for bildeformater av høy kvalitet.

Opprinnelig var Gimp utviklet for X Window System, og overlot ansvaret for vinduhåndtering til vindushåndtereren. Som et resultat av dette brukte GIMP et single document interface og flere vinduer for sine verktøy, fargepalett og lignende. I senere versjoner kan brukeren imidlertid velge mellom et slikt og et mer tradisjonelt oppsett, hvor all funksjonalitet er samlet i ett vindu.

GIMP er ofte blitt kritisert for å ha problemer med brukervennligheten.[20] En spesialversjon kalt Instrumented GIMP ble laget på University of Waterloo som lager spor og rapporterer hvordan brukerne bruker programmet slik at det kan generere statistikker for å lette framtidige forbedringer.

Sammenligning og kompatibilitet med Adobe Photoshop[rediger | rediger kilde]

Photoshop er ikke kompatibelt med GIMP sine plugins eller scripts. GIMP har ikke støtte for eller har (med PSPI plugin) veldig svak støtte for plugin laget for Photoshop slik som 8BF-filtre.[21]

Med abr2gbr[22] kan penslene til Photoshop (Paint Shop Pro-pensler er det innebygget støttet for) i versjon ⇐1 bli konvertert til GIMP sitt innebygde format, .gbr.

Photoshop støtter ikke GIMP sitt innebygde XCF-filformat, men GIMP kan lese og skrive de fleste av Photoshop sine innebygde PSD-format-filer.

Som Photoshop har GIMP støtte for 8-bit pr. kanal bilder. GIMP sin Intelligent saks er nesten lik Photoshop sitt Magnetisk Lasso-verktøy og mange basis-verktøy og -filtre har identisk funksjonalitet i begge.

Photoshop har mange fordeler når det gjelder fargebehandling. Den har støtte for 16-bit-, 32-bit- og flyttall-bilder,[23] støtte for Pantone fargesystem eller punktfarge og støtte for fargemodeller andre enn RGB(A) og gråskala som CIE XYZ.[24] Photoshop har god støtte for gammakorreksjon.

I tillegg inneholder Photoshop forskjellige produktivitetsegenskaper og verktøy som ikke er støttet av GIMP, så som innebygget støtte for justeringslag (lag som virker som filtre),[25], angrehistorie-"snapshots" som lagres mellom redigeringsøkter, historisk pensel-verktøy, mapper i lagvindu, et fritransformasjonsverktøy for å rotere, skalere og flytte i et verktøy og interpoleringskode for å tegne jevne penselstrøk med bruk av tegnebrett. GIMP krever også grunnleggende programmeringskunnskap for lage automatiserte operasjoner vanligvis med Script-Fu eller Python-Fu, mens Photoshop kan ta opp hva du gjør og gjenta det ved hjelp av en avpillingsknapp.

GIMP sin åpne utviklingsmodell betyr at den er tilgjengelig til ingen kostnad, på flere operativsystemer og utvikling av plugin er ikke begrenset til utviklere. Til sammenligning krever tilgang til Adobe Photoshops SDK-autorisasjon.[26]

Filtyper[rediger | rediger kilde]

GIMP støtter åpning og lagring av en hel rekke filformater.[27] GIMPs eget format er XCF og er oppkalt etter foreningen hvor GIMP ble skrevet.

GIMP har støtte for å lese og skrive populære bildeformater (bitmap) som JPEG, PNG, GIF og TIFF, i tillegg til filformater til en rekke konkurrerende applikasjoner som Autodesk flic-animasjoner, Paintshop Pro-bilder og Adobe Photoshop-dokumenter. Andre formater med støtte for lesing og skriving er PostScript-dokumenter, X-bitmap og Zsoft PCX. GIMP kan også lese og skrive baneinformasjon fra SVG-filer.

GIMP kan også importere og eksportere Adobe PDF-dokumenter og RAW, brukt i mange digitalkameraer, det siste ved hjelp av støtteprogrammer.

GIMP kan eksportere til lagvise MNG bildefiler, til HTML (som tabeller med fargede celler), programmeringsspråket C sin kildekode (som et array) og ASCII-kunst (ved bruk av plugin for å representere bilder med bokstaver og alfanumeriske tegn), selv om programmet ikke kan lese disse formatene.

Støttede formater[rediger | rediger kilde]

Import

XCF[28], Portable Network Graphics[29], JPEG versjon 1.02[29], GIF[29], Tagged Image File Format[29], .psd[30][29], Windows Bitmap[31], OpenEXR[32], CCITT Group 3[33], Flexible Image Transport System[34], Autodesk FLI/FLC[35], ICO[36], WebP Lossless[37], Silicon Graphics Image[38], KiSS CEL 8-bit[39], KiSS CEL 4-bit[39], KiSS color file[39], DICOM[40], GIMP Brush[41], JP2[42], GIMP Pattern[43], .pcx[44], GIMP Animated Brush[45], Portable Document Format[46], Portable Pixmap, binary variant[47], Portable Pixmap, text variant[47], Portable Graymap, text variant[47], Portable Graymap, binary variant[47], Portable Anymap[47], PaintShop Pro image[48], .eps[49], PostScript[49], Sun Raster[50], Scalable Vector Graphics[51], .tga[52], Windows Metafile[53], X BitMap[54], X PixMap[55], xwd[56], Portable Float Map, color variant[47], Alias PIX[57], Alias Matte file[57], OpenRaster[58], GIMP Parametric Brush[59], Xcursor[60], High Efficiency Image File Format[61][62][63], Digital Negative[64], AV1 Image File Format[65], GIMP Palette, Canon Original RAW, version 3[66], Portable Float Map, grayscale variant, Portable Bitmap, text variant, Portable Bitmap, binary variant, X Window dump, GIMP Gradient, GIMP Script-Fu Script, JPEG XL[67]Rediger på Wikidata.

Eksport

XCF[68], GIF[68], Portable Network Graphics[68], Tagged Image File Format[69][68], Multiple-image Network Graphics[68], Windows Bitmap[70], Flexible Image Transport System[34], Autodesk FLI/FLC[35], ICO[71], .psd[72][73], WebP Lossless[74], Silicon Graphics Image[38], ASCII-kunst[75], KiSS CEL 4-bit[39], KiSS CEL 8-bit[39], KiSS color file[39], DICOM[40], GIMP Brush[41], GIMP Pattern[43], .pcx[44], GIMP Animated Brush[45], Portable Document Format[76], PostScript[49], .eps[49], PaintShop Pro image[48], Sun Raster[50], .tga[52], X BitMap[54], X PixMap[55], X Window dump[56], Portable Bitmap, binary variant[47], Portable Bitmap, text variant[47], .pbf[47], Portable Graymap, text variant[47], Portable Graymap, binary variant[47], Portable Pixmap, binary variant[47], Portable Pixmap, text variant[47], Portable Float Map, color variant[47], Alias PIX[57], Alias Matte file[57], OpenRaster[58], GIMP Parametric Brush[77], Xcursor[60], High Efficiency Image File Format[63], JPEG versjon 1.02, IPTC Information Interchange Model, AV1 Image File Format[65], GIMP Palette, GIMP Gradient, GIMP Script-Fu Script, JPEG XL[67]Rediger på Wikidata.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b http://www.gimp.org/about/prehistory.html.
  2. ^ «How It All Started...» (engelsk). Besøkt 13. februar 2017. 
  3. ^ «GIMP 2.10.36 Released» (engelsk). 7. november 2023. Besøkt 8. november 2023. 
  4. ^ «The gimp Open Source Project on Open Hub: Languages Page». Open Hub. Besøkt 14. juli 2018. 
  5. ^ https://git.gnome.org/browse/gimp/tree/COPYING.
  6. ^ (på en) GitHub, GitHub brukernavn GNOME/gimp/blob/master/COPYING, Wikidata Q364, https://github.com 
  7. ^ https://git.gnome.org/browse/gimp/tree/libgimp/COPYING.
  8. ^ https://git.gnome.org/browse/gimp/tree/LICENSE.
  9. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 19. desember 2008. Besøkt 29. oktober 2007. 
  10. ^ https://wiki.archlinux.org/index.php/CMYK_support_in_The_GIMP
  11. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 3. februar 2014. Besøkt 2. februar 2014. 
  12. ^ «ancient history». GIMP. Besøkt 18. juni 2012. 
  13. ^ Hackvän, Stig (1. januar 1999). «Where did Spencer Kimball and Peter Mattis go?». LinuxWorld.com. Arkivert fra originalen 17. april 1999. Besøkt 19. august 2013. «LinuxWorld: Why did you write GTk as part of GIMP? Mattis: The original version of the GIMP (0.5) used Motif.»  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 17. april 1999. Besøkt 11. juni 2020. 
  14. ^ «The GIMP's next-generation imaging core demonstrated». 
  15. ^ http://gui.gimp.org/
  16. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 11. november 2007. Besøkt 13. november 2007. 
  17. ^ «GIMP - Windows installasjonsprogram». Arkivert fra originalen 4. oktober 2013. Besøkt 20. november 2005. 
  18. ^ http://gimp-app.sourceforge.net/
  19. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 28. januar 2008. Besøkt 13. november 2007. 
  20. ^ Dave Neary (18. september 2006). «GIMP brukervennlighet». Safe as Milk blog. Arkivert fra originalen 12. oktober 2007. Besøkt 29. juli 2007. 
  21. ^ Det finnes en plugin kalt PSPI Arkivert 16. november 2007 hos Wayback Machine. for Windows- og Linux-versjoner av GIMP som gjør det mulig å bruke 8bf Adobe Photoshop-filtere i GIMP. For å kompilere dette kreves imidlertid Adobe Photoshop SDK som må fåes fra Adobe, men prekompilerte versjoner er distribuerte fritt.
  22. ^ ABR2GBR (Arkivert versjon
  23. ^ GIMP has limited support through LCMS; «LittleCms, Great color at small footprint». Besøkt 20. november 2005. 
  24. ^ delvis CMYK støtte er tilgjengelig med Separate plugin.
  25. ^ En plugin er tilgjengelig som gir noe støtte for dette; dette er planlagt i GIMP 2.6 som introduserer GEGL biblioteket
  26. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 9. november 2007. Besøkt 13. november 2007. 
  27. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 30. august 2009. Besøkt 2. juli 2009. 
  28. ^ docs.gimp.org, besøkt 18. oktober 2020[Hentet fra Wikidata]
  29. ^ a b c d e www.gimp.org[Hentet fra Wikidata]
  30. ^ git.gnome.org[Hentet fra Wikidata]
  31. ^ git.gnome.org[Hentet fra Wikidata]
  32. ^ git.gnome.org[Hentet fra Wikidata]
  33. ^ git.gnome.org[Hentet fra Wikidata]
  34. ^ a b git.gnome.org[Hentet fra Wikidata]
  35. ^ a b git.gnome.org[Hentet fra Wikidata]
  36. ^ git.gnome.org[Hentet fra Wikidata]
  37. ^ git.gnome.org[Hentet fra Wikidata]
  38. ^ a b git.gnome.org[Hentet fra Wikidata]
  39. ^ a b c d e f git.gnome.org[Hentet fra Wikidata]
  40. ^ a b git.gnome.org[Hentet fra Wikidata]
  41. ^ a b git.gnome.org[Hentet fra Wikidata]
  42. ^ git.gnome.org[Hentet fra Wikidata]
  43. ^ a b git.gnome.org[Hentet fra Wikidata]
  44. ^ a b git.gnome.org[Hentet fra Wikidata]
  45. ^ a b git.gnome.org[Hentet fra Wikidata]
  46. ^ git.gnome.org[Hentet fra Wikidata]
  47. ^ a b c d e f g h i j k l m n git.gnome.org[Hentet fra Wikidata]
  48. ^ a b git.gnome.org[Hentet fra Wikidata]
  49. ^ a b c d git.gnome.org[Hentet fra Wikidata]
  50. ^ a b git.gnome.org[Hentet fra Wikidata]
  51. ^ git.gnome.org[Hentet fra Wikidata]
  52. ^ a b git.gnome.org[Hentet fra Wikidata]
  53. ^ git.gnome.org[Hentet fra Wikidata]
  54. ^ a b git.gnome.org[Hentet fra Wikidata]
  55. ^ a b git.gnome.org[Hentet fra Wikidata]
  56. ^ a b git.gnome.org[Hentet fra Wikidata]
  57. ^ a b c d git.gnome.org[Hentet fra Wikidata]
  58. ^ a b git.gnome.org[Hentet fra Wikidata]
  59. ^ git.gnome.org[Hentet fra Wikidata]
  60. ^ a b git.gnome.org[Hentet fra Wikidata]
  61. ^ linuxfr.org, besøkt 18. oktober 2020, «GIMP 2.10.14 apporte notamment : des améliorations dans la prise en charge des formats HEIF, TIFF et PDF»[Hentet fra Wikidata]
  62. ^ linuxfr.org, besøkt 18. oktober 2020, «amélioration de la prise en charge des fichiers HEIC et PSP ;»[Hentet fra Wikidata]
  63. ^ a b www.gimp.org[Hentet fra Wikidata]
  64. ^ github.com, besøkt 16. januar 2020[Hentet fra Wikidata]
  65. ^ a b GIMP, Wayback Machine, arkiveringsdato 20. november 2021, arkiv-URL web.archive.org, «HEIF: improved HEIC and newly added AVIF support, AVIF is the HEIF variant using AV1 compression (instead of HEVC in the same HEIF container format, which is the default and also called HEIC)., It is now supported by GIMP, both for import and export.»[Hentet fra Wikidata]
  66. ^ linuxfr.org, besøkt 18. oktober 2020, «le format CR3 de Canon est à présent reconnu par GIMP et envoyé au logiciel de traitement brut (raw) de votre choix ;»[Hentet fra Wikidata]
  67. ^ a b ubuntuhandbook.org[Hentet fra Wikidata]
  68. ^ a b c d e docs.gimp.org, besøkt 2. mars 2017[Hentet fra Wikidata]
  69. ^ linuxfr.org, besøkt 18. oktober 2020, «il est désormais possible d’exporter au format de fichier TIFF en gardant les calques intacts.»[Hentet fra Wikidata]
  70. ^ git.gnome.org[Hentet fra Wikidata]
  71. ^ git.gnome.org[Hentet fra Wikidata]
  72. ^ linuxfr.org, «GIMP pouvait déjà ouvrir des fichiers PSD à haute densité de couleurs (16 bits par canal). Dorénavant, ces mêmes images peuvent également être exportées dans ce même format. De plus, les canaux sont maintenant exportés dans le bon ordre, et dans leurs couleurs originelles.»[Hentet fra Wikidata]
  73. ^ git.gnome.org[Hentet fra Wikidata]
  74. ^ git.gnome.org[Hentet fra Wikidata]
  75. ^ git.gnome.org[Hentet fra Wikidata]
  76. ^ git.gnome.org[Hentet fra Wikidata]
  77. ^ git.gnome.org[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]