The Daleks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
002 – The Daleks
Den første Doktoren (William Hartnell)
Forfatter Terry Nation
Regissør Christopher Barry (episodene 1,2,4,5)
Richard Martin (episodene 3,6,7)
Manusredaktør David Whitaker
Produsent Verity Lambert
Mervyn Pinfield (associate producer)
Produksjonskode B
Sesong 1
Lengde 7 episoder à 25 minutter
Sendedato 21. desember 1963–1. februar 1964
Skuespillere
  • William Hartnell – Dr. Who
  • William Russell – Ian Chesterton
  • Jacqueline Hill – Barbara Wright
  • Carole Ann Ford – Susan Foreman
  • Peter Hawkins, David Graham – Dalek voices
  • Robert Jewell, Kevin Manser, Michael Summerton, Gerald Taylor, Peter Murphy – Dalek Operators
  • Alan Wheatley – Temnosus
  • John Lee – Alydon
  • Virginia Wetherell – Dyoni
  • Philip Bond – Ganatus
  • Marcus Hammond – Antodus
  • Gerald Curtis – Elyon
  • Jonathon Crane – Kristas
  • Chris Browning, Katie Cashfield, Vez Delahunt, Kevin Glenny, Ruth Harrison, Lesley Hill, Steve Pokol, Jeanette Rossini, Eric Smith – Thals
Kronologi
← Forrige Neste →
An Unearthly Child The Edge of Destruction

The Daleks er en Doctor Who-historie på 7 episoder som ble vist på BBC One fra 21. desember 1963 til 1. februar 1964. Den var en av mange Doctor Who-historier som var på vei til å bli destruert av BBC i 1970-årene. I 1978 fant Ian Levine episodene hos BBC bare timer før de skulle destrueres. Han klarte derfor å redde dem.

Dette er historien som introduserte dalekene, de mest berømte monstrene fra Doctor Who. Terry Nation sa en gang at han fant på navnet etter å ha sett et leksikon hvor et av bindene inneholdt ord fra Dal til Lek. Senere sa at han det bare var en god historie han fortalte til pressen og at han hadde funnet på navnet. Designeren opprinnelig utpekt til denne historien var Ridley Scott, som senere skulle bli en berømt filmregissør. På grunn av et problem med Scotts timeplan, ble han erstattet av Raymond Cusick, som deretter designet dalekene.

Dette er den første historien hvor Doktoren sier Ians etternavn feil. Han kaller ham Chesterfield i The Dead Planet og Chesserman i The Expedition.

Historien ble utgitt på VHS to ganger, først som på to videokassetter i 1989 og senere i en restaurert versjon i 2000. Den ble restaurert igjen og gitt up på DVD-settet Doctor Who: The Beginning i 2006 sammen med historiene An Unearthly Child og The Edge of Destruction.

Ifølge DVD-utgivelsen ble den første episoden, The Dead Planet, tatt opp to ganger på grunn av en teknisk feil, som gjorde at man tok opp stemmer bak kulissene. Det andre opptaket ble tatt opp to uker før episoden ble vist på TV og Susans kostyme ble også forandret. Det eneste overlevende materialet fra den første versjonen er oppsummeringen på begynnelsen av episode to, The Survivors, som viser at Barbara blir truet av en dalek.

Episoden The Survivors ble tatt opp 22. november 1963. Bare minutter før opptaksstart, ble de informert om at John F. Kennedy hadde blitt drept. Det ble bestemt at de skulle fortsette opptaket likevel. Dagen etter debuterte Doctor Who på britiske TV-skjermer.

Handling[rediger | rediger kilde]

1. The Dead Planet[rediger | rediger kilde]

Tardisen lander i en forsteinet jungel og alle sammen går ut for å utforske. De ser en stor by i det fjerne som doktoren vil utforske, men Ian og Barbara vil dra hjem. På vei tilbake til tardisen blir Susan skremt av noe som kommer borti henne. Etter at de har kommet seg inn så hører de noen lyder utenfor, men skanneren viser ingenting. Doktoren tar en bit fra konsollen uten at de andre merker det og gjemmer den. Han starter dematerialiseringsprosessen, som da selvfølgelig ikke virker. Doktoren sier at den fluidtekniske koblingen trenger kvikksølv. Siden de ikke har noe om bord så må de utforske byen.

Den nesten morgenen finner de en boks på utsiden når de skal dra til byen. Boksen inneholder ampuller med en ravgul væske som Susan plasserer inne i tardisen før de drar. I byen så finnes det ikke trapper, bare ramper og korte, avrundete dører. Barbara klarer å åpne en og går innenfor. Døren stenger seg bak henne og hun blir isolert fra resten av gruppen. Hun ender opp i en heis som går ned i bakken. Etter at den har stoppet så åpner en ny dør seg og hun går ut i en korridor. Ett panel åpner seg bak henne og en mekanisk arm kommer ut.

2. The Survivors[rediger | rediger kilde]

Ian, Susan og doktoren finner et rom fylt av maskiner. Doktoren ser en geigerteller som viser at de har blitt utsatt for radioaktiv stråling. Susan bemerker at skipet kan ta de et sted hvor de kan bli helbredet, men Ian minner henne på at skipet ikke virker. Doktoren innrømmer at han hadde klusset med delen som ikke virket og sier at de kan dra likevel. Ian tar delen og forbyr ham å dra før de finner Barbara.

De kommer inn i ett nytt rom hvor dalekene omringer og fanger dem. Ian prøver å rømme, men en av dem skyter ham. De blir sperret inne i en celle hvor Barbara også befinner seg. Ian forteller henne at de har strålingssyke og at hvis de ikke blir behandlet for det så vil de dø. Dalekene henter doktoren og avhører ham. Han finner ut at dalekene og thalene en gang var i krig med hverandre og de bombet hele planeten med nøytronbomber. Dalekene vet at noen av thalene har overlevd, men de har ikke funnet noen. De mistenker at thalene har mutert. De beskylder doktoren for å bryte seg inn i byen for å stjele medisiner, noe som får doktoren til å innse at det de fant utenfor tardisen var medisiner mot strålingen. Dalekene sier at de ikke kan dra ut av byen og beordrer en av dem til å dra tilbake til tardisen for å hente medisinene slik at dalekene kan bruke det selv. Doktoren returnerer til cellen og forteller de andre om det før han besvimer. Susan ender opp med å dra og etter en lang tur finner tardisen i skogen. Hun går inn i den og henter medisinene. Når hun kommer ut igjen står en stor mann der.

3. The Escape[rediger | rediger kilde]

Han forteller at han er en thal som heter Alydon og at det var han som hadde lagt igjen medisinene. Susan forteller at de andre har blitt fanget av dalekene og Alydon sier at han ikke visste at dalekene fremdeles var i live. Alydon gir Susan mer medisiner som hun skal prøve å smugle inn til de andre i cellen.

Susan returnerer til byen og gir de andre medisinene hun hadde gjemt på seg. Susan forteller de at thalene holder på å sulte ihjel og at de prøver å få til en avtale med dalekene om å hente mat i byen. Dalekene spionerer på fangene og det er overbevist om at thalene vil angripe byen hvis de får komme inn i den. Dalekene gir fangene mat og forteller at de vil hjelpe thalene. De forstår da at de har blitt avlyttet.

Alydon forteller thalene og deres leder Temmosus om Susan og dalekene. Temmosus lurer på om de endelig skal få fred mellom thalene og dalekene. Alydon sier at Susan har tatt med en beskjed til dalekene og at de skal vente på et svar. Hvis de ikke får ett svar så vil de anta at dalekene fremdeles er fiendtlige.

Susan skriver ned dalekenes svar hvor de tilbyr hjelp. Til gjengjeld så skal thalene hjelpe de med å få landet til å gro igjen. Susan skriver under beskjeden og dalekene forstår at dette er et signal fra henne til thalene. Det blir klart at dalekene ikke ønsker noe fred.

Susan forteller de andre i cellen hva hun har funnet ut. De planlegger å rømme. Doktoren og Ian later som at de sloss og Susan hopper opp på Ian og river ned kameraet i cellen. Doktoren deduserer at dalekene bruker statisk elektrisitet til å forflytte seg og at de derfor bare kan bevege seg på metall. De finner ut at kappen Alydon gav Susan ikke kan lede strøm og er derfor perfekt til å stoppe en dalek med.

En thal tar med Susans beskjed til Ganatus. Dalekene sier at de vil legge igjen mat i byen som et tegn på fred. Senere angriper Ian, Susan, Barbara og Doktoren en dalek som kommer med mat og deaktiverer den. Ian klatrer inn i maskinen men klarer ikke å bevege den. De andre må derfor hjelpe ham rundt.

4. The Ambush[rediger | rediger kilde]

Ian finner tilslutt ut hvordan han skal bevege seg. De møter en dalek og Ian sier at han tar med fangene til avhøring. Daleken lar de passere og Doktoren låser døren bak dem. Ian prøver å komme seg ut, men toppen sitter fast. Daleken rapporterer om fangetransporten og finner ut at det ikke er sant. Han slår på alarmen og dalekene begynner å skjære seg gjennom døren. Gulvet blir magnetisert og Ian sitter fast inne i dalekmaskinen. De andre flykter, og Ian klarer å komme seg ut akkurat før dalekene kommer seg inn i rommet.

De ser thalene, som kommer inn i byen og prøver å advare de, men rommet de er i er lydtett. Ian sender de andre til tardisen mens han selv går etter thalene. Thalene finner maten og Temmosus ber dalekene om fred, men har får ikke svar. Når thalene tar maten kommer dalekene inn og dreper Temmosus. Ian prøver å advare ham, men kommer for sent. Dalekene dreper Temmosus og Ian klarer å rømme. Han møter Alyon og de kommer de seg ut av byen. De overlevende møtes ved tardisen og Dyoni, en ung kvinne, viser Doktoren deres historiske nedtegnelser, som går en halv million år tilbake i tid. Doktoren håper han kan bruke stjernekartene til å finne ut hvor de er i universet.

Alydon blir valgt til leder og han lurer på hvorfor dalekene hater thalene. Ian tror de er xenofobe, noe som betyr at alltid vil prøve å utrydde thalene. Thalene er pasifister og nekte å kjempe. Ian sier at de da vil tilslutt bli utryddet, men Alydon nekter å høre og sier at ikke vil diskutere det mer. Doktoren finner ut at begge sider en gang var mennesker. De muterte og mens thalene igjen ble til mennesker, ble dalekene til sin nåværende form. Ian prøver å få resten til å kjempe mot dalekene forgjeves. Han finner ut at dalekene tok den fluidtekniske oppkoblingen og de må derfor dra tilbake til byen før de kan forlate planeten.

5. The Expedition[rediger | rediger kilde]

Dalekene har i mellomtiden laget mere av medisinen fra thalene og holder på med å teste den. De har forbedret spioneringsutstyret slik at den kan spionere på thalene. Det blir klart for de at thalene vil snart angripe. Barbara prøver å få Ian til å overbevise thalene om at de må slåss. Han snakker igjen med Alydon, som ikke vil høre. Først når han truer med å ta Dyoni med til byen for å¨bytte henne mot oppkoblingen reagerer Alydon og slår Ian. Det viser seg at de vil slåss for sin egen overlevelse likevel.

Dalekene finner ut at medisinen er dødelig for de fordi de har blitt vant til strålingen. Hvis bare dalekene skal overleve må de øke strålingen slik at thalene dør. Thalene deler seg opp i to grupper. En vil gå til byen gjennom en myr og rundt en innsjø til fjellene bak byen, mens den andre gruppen, ledet av Doktoren, vil sabotere dalekenes overvåkningssystem. Thalene bruker mesteparten av dagen på å krysse myra. Da de kommer til innsjøen ser Ian en skapning i den.

På morgenkvisten rapporter en thal, Elyon, at han har sett rør som kommer ut av innsjøen og går opp og gjennom fjellene. Rørene viser seg å lede vann inn til byen. Elyon skal til å fylle vannsekkene, men før han kan begynne begynner vannet å boble. De andre hører at han hyler og de løper til innsjøen. Da de kommer frem, er Elyon sporløst forsvunnet.

6. The Ordeal[rediger | rediger kilde]

De begynner å gå mot fjellet og der finner Barbara en sprekk. Ganatus binder et tau til beltet sitt og går inn for å utforske. Han finner et fall som er rundt 30 fot dypt. Når han klatrer ned, glir tauet og Ganatus faller. Han overlever og finner tunneler som kan lede ut av fjellet. Doktorens gruppe bruker speil til å reflektere sollys inn i dalekenes kamera. Dalekene kan ikke se noe og frykter at blir angrepet.

Ians gruppe finner en tunnel. Antodus er sikker på at de vil dø. Ganatus prøver å berolige ham, men Antodus insisterer på å forlate de andre for å dø. De begynner å slåss og Ganatus slår til Antodus. Da taket begynner å gi etter drar Ganatus Antodus i sikkerhet og forteller Ian at det var Antodus som reddet dem.

Doktoren, Susan og Alydon kommer til hovedantennen. De finner to kontrollbokser på sokkelen og Doktoren knuser kontrollstavene i den ene boksen. Han er bekymret over at angrepet kan varsle dalekene og sender Alydon tilbake til sitt folk. Doktoren tapper boksene for statisk elektrisitet, men dalekene omringer de før de kan rømme.

Tunnelen som Ian fant leder de til en kant på en side av et stup, som han nesten faller ned i. Ian og Ganatus finner ut at den eneste måten de kan komme over er ved å hoppe. Dalekene tar Doktoren og Susan til kontrollrommet i byen og anklager de for sabotering. Doktoren minner dalekene på at det var de som forrådte thalene og han spør dalekene om å hjelpe thalene. De avslører at de frigjøre mere stråling som vil drepe thalene for godt.

Ian, Ganatus, Barbara og Kristas hopper over stupet, men Antodus står igjen. Ian kaster et tau til Antodus og han binder det rundt seg. Han prøver å hoppe, men faller ned i stupet. Ian klarer ikke å holde igjen og blir sakte dratt ned.

7. The Rescue[rediger | rediger kilde]

Før Ian også faller ned kutter Antodus tauet og ofrer seg selv.

Doktoren og Susan er sperret inne i kontrollrommet. De prøver å forgjeves snakke dalekene til fornuft. Strålingen som dalekene trenger vil drepe thalene. Derfor kan bare en rase overleve. I hulene rapporterer Kristas at veien ut er blokkert av et ras. Ganatus er klar til å gi opp. Etter at lysene de har med seg dør ut, finner Ian et hull det kommer lys gjennom. Han gjør det større og det viser seg at de har kommet frem til byen.

Alydon tror at Doktoren og Susan har blitt fanget og bestemmer seg for å angripe. Daleken er på sin side klare til å frigjøre stråling i atmosfæren. Thalene, Barbara og Ian kommer seg til kontrollrommet og begynner å slåss med dalekene. Da nedtellingen til frigjøring av stråling når fire, skjer det en eksplosjon og den stopper. Lysene blir dempet og dalekene stopper. Bare en av dem prater. Han beordrer Doktoren til å stoppe tappingen av elektrisiteten ellers vil de dø. Doktoren svarer at han kan ikke gjøre det om han vil. Dalekens stemmer blir svakere og den stopper.

Alydon vemmes over alle dødsfallene, men er glad for at krigen med dalekene er over. Ian finner oppkoblingen, som tardisen trenger. Barbara og Susan forteller thalene at den kan bruke dalekenes kunstige lys til å gro mat. De går tilbake til tardisen og Susan, Ian, Barbara og Doktoren forlater Skaro.

Inne i tardisen ser de på at Doktoren kontrollerer skipet. Plutselig er det noe som eksploderer og de faller.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Manus[rediger | rediger kilde]

David Whitaker ble utnevnt til manusredaktør for Doctor Who under utviklingen av serien i juni 1963. I andre uken av juli fikk han laget en håndbok for potensielle manusforfattere og han begynte å se etter forfattere blant sin agents, Associated London Scripts, andre klienter. Der fikk han tak i Dennis Spooner som anbefalte Terry Nation. Nation hadde jobbet mest innen komedie, men i 1962 hadde han skrevet tre manus for science fiction-serien Out of This World. Han skrev på denne tiden materiale for Tony Hancock, som rådet ham til å avslå å skrive for Doctor Who. Etter en krangel hvor Nation bestemte seg for å slutte å jobbe for Hancock, tok han igjen kontakt med Whitaker og leverte et utkast til en historie kalt The Survivors. Whitaker ble imponert over utkastet og bestilte det som en seks episoder lang historie kalt Doctor Who and the Mutants 31. juli med deadline 30. september. 8. august ble den utvidet til sju episoder. Det var da meningen at den skulle begynne 7. mars 1964, som den fjerde historien i seriens første sesong.

En stor innflytelse på Nations 26 sider lange utkast var hans egne minner fra andre verdenskrig med nazistenes folkemord og avansert krigføring. En annen innflytelse var USAs forsøk med nøytronbomben som kan drepe mennesker uten at den ødelegger bygninger og veier. H.G. Wells' Tidsmaskinen har også vært sett på som en inspirasjon til historien hvor de tidsreisende reiser fram i tid til en postapokalyptisk jord med de vennlige eloi og de underjordiske og umenneskelige morlock.

Bortsett fra avslutningen var utkastet stort sett likt de ferdige manusene. I utkastet venter dalekene i sin underjordiske by på at den radioaktive strålingen på overflaten skal bli lav nok til å at de kan overleve der igjen. De vil da straffe thalene som de tror startet en krig for 2000 år siden. Thalene har derimot levd på overflaten hele tiden siden de har medisiner mot strålingen. Etter at Doktoren, hans følgesvenner og thalene har tatt over dalekenes by, blir det holdt forandlinger med mål om at begge rasene kan leve i fred. Doktoren begynner å sammenligne nedtegnelsene til begge sider og han finner ut at ingen av dem startet krigen, men at de begge oppdaget noe ute i rommet før angrepet. Et romskip ankommer plutselig og det viser seg at de ombord kommer fra planeten som angrep Skaro med nøytronbomber for 2000 år siden. Etterkommerne har siden ventet på at strålingsnivået skal synke nok til at de kan hjelpe de overlevende og gjenbygge planeten.

Nation ville prøve å lage et monster som ikke så ut som en person i et kostyme og han tok derfor bort bena. Dalekenes glidende bevegelser fikk han fra truppen Georgian State Dancers som han hadde sett opptre. Nation husket at de lange skjørtene som kvinnene brukte fikk det til å se ut som at de gled over scenen.

Mens han skrev på manusene i august, ble Nation ringt opp av Eric Sykes som han hadde skrevet et hørespill for i 1961. Sykes ville at Nation skulle hjelpe ham med materiale til underholdningsshowet Wish You Were Here!, som skulle spilles inn på den svenske cruisebåten «Svea Jarl». Nation gjorde seg ferdig med manusene ved å skrive ett hver dag slik at han kunne reise til Sykes 28. august.

16. september ble The Mutants dyttet ned til femteplass, men 23. september ble det bestemt at den skulle flyttes frem til å vises etter den første historien, Anthony Coburns An Unearthly Child. Grunnen til dette var at Coburn også var satt til å skrive den andre historien, The Robots, men på grunn av at An Unearthly Child trengte flere omskrivinger ble det ikke tid til å få The Robots ferdig i tide til innspillingen. Nations manus var de eneste som var ferdige til å spilles inn.

Sjef for drama-avdelingen, Donald Wilson, og Sydney Newman, som hadde vært med på å skape serien, var ikke fornøyde med The Mutants fordi den inneholdt typiske b-filmmonstre som de hadde prøvd å unngå da serien ble utviklet. Lambert fikk historien likevel akseptert da hun forklarte at ingen andre manus var klare for innspilling.

Innspilling[rediger | rediger kilde]

Rex Tucker skulle opprinnelig regissere The Daleks. Det var planlagt at han og Waris Hussein skulle ta annenhver historie og Hussein regisserte An Unearthly Child fordi Tucker var på ferie. Det ble dog bestemt at Tucker skulle forlate produksjonen og hans erstatter var Christopher Barry. Barry jobbet også på TV-serien Smuggler's Bay og var derfor ikke tilgjengelig under hele innspillingen så Richard Martin fikk i oppdrag å regissere episode tre, seks og sju.

Filming foregikk hos Ealing over fem dager fra og med 28. oktober. Filmsekvensene bestod hovedsakelig av modeller og scenen med stupet. Innspillingen av «The Dead Planet» fulgte fredag 15. november i Lime Grove studio D. Den opprinnelige planen var at resten av episodene skulle spilles inn de etterfølgende fredagene med et opphold 27. desember på grunn av juleferie. Uken etter innspillingen av «The Dead Planet» ble det funnet ut at opptaket var ubrukelig fordi mikrofonene i studio hadde fanget opp kommunikasjonen mellom Barry og produksjonsassistent Norman Stewart. «The Dead Planet» ble derfor spilt inn en gang til 6. desember og de siste fire episodene ble flyttet frem en uke.

Innspillingen i studio ble vanligvis gjort på videobånd og kronologisk med få brudd. På grunn av at episode fire, «The Ambush», hadde en mer kompleks oppbygning, valgte Barry å ikke spille den inn kronologisk og bildene fra kameraene ble fanget opp på film slik at klippingen ble lettere.

Bok[rediger | rediger kilde]

Dette var den første Doctor Who-historien som ble utgitt som bok. David Whitaker skrev boken og den ble utgitt november 1964 av Frederick Muller med tittelen Doctor Who in an Exciting Adventure with the Daleks. Denne tittelen ble forkortet til Doctor Who and the Daleks da Target Books ga ut boken på nytt i mai 1973. Det var den første Doctor Who-boken gitt ut av Target, selv om den opprinnelig var ment å være bok nr. 16 på grunn av at historiene ble nummerert alfabetisk. Whitakers bok er forskjellig fra senere Doctor Who-bøker fordi den er skrevet i førsteperson og fra synspunktet til en av følgesvennene (Ian). Den ignorerer også hendelsene i den forrige historien, An Unearthly Child, bortsett fra en modifisert versjon av denne historiens første episode (for å forklare hvorfor Ian og Barbara reiser med Doktoren). Susan Foreman er også døpt om til Susan English i boken. Noen referansebøker for Doctor Who har feilaktig brukt dette navnet. Boken ble oversatt til nederlandsk, tyrkisk, japansk, portugisisk, fransk og tysk.

I 2005 ble boken gitt ut som lydbok av BBC Audio som en del av Doctor Who: Travels in Time and Space. Den ble lest inn av William Russell.

Titler[rediger | rediger kilde]

Historien hadde mange arbeidstitler før den ble ferdig. The Survivors og Beyond the Sun ble brukt før de endte opp med The Mutants. Denne tittelen ble brukt i de fleste dokumentene hos BBC det neste tiåret. I 1972 ble det laget en Doctor Who-historie, som het The Mutants (med den samme regissøren). Noen syntes derfor at å referere til to forskjellige historier med den samme tittelen var forvirrende. Andre argumenterte med at slike tilfeller av samme navn på flere historier og episoder ikke er uvanlig og at å separere historiene ikke er vanskelig.

To andre titler dukket opp som alternativer. The Dead Planet kom fra at Radio Times hadde kalt alle de første historiene med det navnet den første episoden i hver historie hadde. Denne tittelen ble derfor også brukt i mange offisielle guider og blader frem til 1980 da den ble byttet ut med The Daleks, en tittel som kom fra boken og filmen basert på historien. Dette er tittelen som er mest brukt, selv om noen foretrekker The Mutants hvor de da bruker produksjonskodene for å separere historiene. The Daleks er også den tittelen BBC har valgt å bruke på sine utgivelser av serien på VHS og DVD.

Et annet alternativ er å referere til historien som «den første dalek-historien» eller ganske enkelt Serial B.

Se også[rediger | rediger kilde]