Fryktens spill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «The Crying Game»)
Fryktens spill
orig. The Crying Game
Generell informasjon
Utgivelsesår
  • 18. september 1992 (1992-09-18) (TIFF)
  • 30. oktober 1992 (1992-10-30) (Storbritannia)
Prod.landStorbritannia[1]
Lengde111 min[2]
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiNeil Jordan
ProdusentStephen Woolley
ManusforfatterNeil Jordan
MusikkAnne Dudley
SjeffotografIan Wilson
KlippKant Pan
Foran kamera
Medvirkende
Prod.selskapMiramax Films (USA)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Fryktens spill (orig.: The Crying Game) er en britisk psykologisk og romantisk dramafilm fra 1992. Neil Jordan er regissør og manusforfatter. Filmen er egentlig en kunstfilm med et lavt budsjett, men ble kjent for et større publikum etter at den vant Oscar for beste originalmanus og flere Oscar-nominasjoner. Det er en av de mest ikoniske filmene med kjønnsinkongruens som tematikk, og tematiserer også spørsmål som rase og nasjonalisme med Nord-Irland-konflikten som bakgrunn. Den første delen av filmen foregår i Nord-Irland, den andre delen i London.

Handling[rediger | rediger kilde]

Fryktens spill handler om opplevelsene til figuren Fergus (Stephen Rea), et medlem av IRA, hans korte, men betydningsfulle møte med den svarte britiske soldaten Jody (Forest Whitaker), som har blitt tatt til fange av IRA og dør tidlig i filmen, og hans overraskende, romantiske forhold til Jodys kjæreste, Dil (Jaye Davidson), som Jody bad Fergus om å ta vare på. Han oppdager etterhvert at Dil er transkvinne. Til tross for sin overraskelse og ambivalente holdning fortsetter han å elske Dil. Sangen The Crying Game (både Boy Georges og Dave Berrys versjoner) spiller en sentral rolle i filmen.

Filmen var Jaye Davidsons (Dil) første filmrolle. Davidson ble ironisk nok nominert til Oscar for beste mannlige birolle (om rollen egentlig er en birolle er diskutabelt ettersom hun er filmens sentrale objekt), til tross for at han spiller en person som presenterer seg som kvinne.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ McCarthy, Todd (11. september 1992). «Review: ‘The Crying Game’». Variety (engelsk). 
  2. ^ «THE CRYING GAME (18)» (engelsk). British Board of Film Classification. 28. august 1992. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]