Strandspringer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Thanatus arenarius»)
Strandspringer
Nomenklatur
Thanatus arenarius
L. Koch, 1875
Populærnavn
strandspringer[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseEdderkoppdyr
OrdenEdderkopper
FamilieTrespringere
Miljøvern
Norsk rødliste:
(arten er ikke egnet for vurdering av Artsdatabanken)

NA — Ikke egnet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Europa, ?,
finnes i Norge

Strandspringer (Thanatus arenarius) er en av edderkoppene i gruppen trespringere (Philodromidae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Strandspringer er en langbeint edderkopper. Kroppen er ganske flattrykket og er todelt i en bakkropp (abdomen) og en forkropp (prosoma eller cephalothorax). De åtte øynene er ganske små.

Artene i denne slekten er ganske like hverandre, samtidig som de kan være fargevariable av utseende. For sikker artsbestemmelse kreves ofte nærmere undersøkelse av de kjønnsmodne edderkoppenes kjønnsorganer, hos hunner epigynet og hos hanner pedipalpenes siste ledd.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Strandspringer er en aktiv jeger og bygger ikke fangstnett, men jakter ute i det fri. Den lever ofte i trær og kan være godt kamuflert når den sitter stille på barken. Den noe flattrykte kroppen gjør at den kan skjule seg under løs bark og lignende. Hunnen spinner en eggsekk av edderkoppsilke, hvor hun legger eggene og selv vokter over dem til de klekkes.

Rødlistevurdering[rediger | rediger kilde]

Funn av Strandspringer finnes kun rapportert fra Collett 1877, hvor det står at arten finnes i Finnmark, Oppland, Buskerud, Akershus og Østfold. Collett skriver også om vansken med å separere arten fra T. formicinus. Det er derfor usikkert at dette er sikre funn. Ifølge utenlandsk litteratur lever arten oftest kystnært på tørr, kalkrik mark og sanddyner.

To av funnene rapportert fra sentrale deler av Sør-Norge (Dombås) og Finnmark (Elvenes) må, i lys av utbredelsen i det øvrige Fennoskandia og Europa, anses som meget usannsynlige. De resterende funnene kunne vært riktig, men med usikkerheten omkring forvekslingen med T. formicinus og med tanke på alderen på funnene er det vanskelig å vite om arten har etablert reproduserende bestand i Norge. Arten plasseres derfor på kategorien NA.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 22. februar 2022. Besøkt 22. februar 2022. 
  2. ^ a b Åström S, Fjellberg A, Løvbrekke H og Olsen KM (24. november 2021). «Edderkoppdyr. Vurdering av strandspringer Thanatus arenarius som VU→NA for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 30. mars 2023. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • W. Nentwig, A. Hänggi, C. Kropf & T. Blick (Hrsg.): Spinnen Mitteleuropas – Bestimmungsschlüssel, slekten (gattung) Thanatus[død lenke] (tysk)
  • Åkra, Kjetil; Olsen, Kjell Magne; Pommeresche, Reidun og Ødegaard, Frode. 2010. Edderkoppdyr Arachnida i Norsk rødliste for arter 2010. Artsdatabanken. Side 355-366.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]