Texasrevolusjonen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Texasrevolusjonen
Texasrevolusjonen
Republikken Texas med dagens grenser inntegnet. Det skraverte området var omstridt fram til det ble annektert av USA etter Den meksikansk-amerikanske krigen
Dato 2. oktober 1835 - 21. april 1836
Sted Texas
Resultat
Velasco-avtalene hvor Mexico aksepteerte opprettelse av republikken Texas
Parter
Mexicos flagg Republikken Mexico Texas' flagg Republikken Texas
Kommandanter
Antonio López de Santa Anna
Martín Perfecto de Cos
Stephen F. Austin
Sam Houston
Styrker
Rundt 6 500 mann 2 000 mann
Tap
Rundt 1 500 døde og sårede Rundt 700 døde og sårede
Texasrevolusjonen
GonzalesGoliadLipantitlánConcepciónGrass FightBexarSan PatricioAgua DulceAlamoRefugioColetoSan Jacinto

Texasrevolusjonen ble utkjempet fra 2. oktober 1835 og til 21. april 1836 mellom Mexico og Tejas-området (senere kjent som Texas) i den mexicanske delstat Coahuila y Tejas.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Revolusjonen ble utløst av at Mexicos president i 1835 forkastet den gjeldende forfatningen fra 1824 og proklamerte en ny grunnlov i 1835. Den nye grunnloven ga mer makt til de sentrale myndighetene og strukturen som en føderal stat forlatt. Mexicos delstater («estados») ble gjort om til departmenter («departamentos») under sentral styring.

Kamphandlingene[rediger | rediger kilde]

Det brøt ut uroligheter over hele Mexico, og kampene i Tejas ble innledet med et sammenstøt i Gonzales 2. oktober 1835 mellom amerikanske settlere og enheter fra den mexicanske hæren. Dette førte til at de mexicanske styrkene midlertidig trakk seg tilbake.

De amerikanske settlerne hadde en rekke innledende suksesser i trefninger utover høsten 1835, fram til beleiringen av Bexar 12. oktober til 11. desember 1835, som gjorde at texanerne fikk kontroll over Alamo misjonsstasjon.

Dette innledet imidlertid en periode med en rekke mexicanske seire, blant dem beleiringen og slaget ved Alamo i perioden 23. februar til 6. mars 1836 hvor hele den texanske styrken ble utryddet.

Kampene ble avsluttet med en avgjørende texansk seier i slaget ved San Jacinto 21. april, et kraftig slag som varte i bare 18 minutter. Her ble også den mexicanske kommandanten og presidenten Antonio López de Santa Anna tatt til fange.

Resultat[rediger | rediger kilde]

Under kampene erklærte texanerne den nye staten Republikken Texas uavhengig 2. mars 1836. Dette ble imidlertid en mellomperiode fram til den nye republikken ble en del av USA. De omstridte områdene mellom Texas og Mexico ble ikke avklart før etter den meksikansk-amerikanske krigen.