Terrorangrepet i Karbala 14. april 2007

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Terrorangrepet i Karbala 14. april 2007
StedIraks flagg Karbala, Irak
Målcafé i sentrum av byen
Dato14. april 2007
AngrepsmetodeSelvmordsbomber i bil
Antall døde42
MistenkteUkjent
MotivUkjent

Terrorangrepet i Karbala 14. april 2007 skjedde da en selvmordsbomber sprengte seg selv i lufta i en bil i sentrum av Karbala , Irak, like ved gravstedet til Iman Hussein.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Karbala er det viktigste valfartsstedet for de sjiittiske muslimene. Gravstedet til Iman Hussein ligger her. Karbala er regnet for å være blant Iraks rikeste byer, pga. turisme fra de mange pilegrimene. Iranere har i den senere tiden også kommet til byen.

Angrepet[rediger | rediger kilde]

Kart over Irak, Karbala markert med rødt

Angrepet skjedde da en parkert bil lastet med eksplosiver ble sprengt ved en travel busstasjon tidlig på morgenen i sentrum av Karbala, Irak. Busstasjonen er like ved et av de helligste stedene for sjiittiske muslimer, gravstedet til Iman Hussein, der barnebarnet til Profeten Muhammed ligger begravet.

Skader[rediger | rediger kilde]

Minst 42 mennesker ble drept og mere enn 160 ble såret. Minst 16 barn var blant de drept, ifølge en talsmann fra den irakiske innenriksdepartementet, Abdul-Karim Khalaf. Iranske og pakistanske pilegrimer var blant de skadde og drepte, ifølge sykehuskilder.

Reaksjoner[rediger | rediger kilde]

Sørgende mennesker svermet rundt ambulansene, slo seg på brystet og skrek i sorg. Noen stormet kontorene til guvernøren i Karbala, og krevde hans avgang og la skylden for lokale myndigheter for dårlig sikkerhet. To politibiler ble satt i brann. En talsmann for de ledende sjiittiske muslimene i Karbala, Mohammed Taqi al-Mudarsi, sa at tre sivile ble drept i sammenstøt med politiet etter terrorangrepet.[1]