Terrance Dicks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Terrance Dicks
Født14. apr. 1935[1][2]Rediger på Wikidata
East Ham
Død29. aug. 2019[3][4]Rediger på Wikidata (84 år)
London
BeskjeftigelseSkribent, romanforfatter, manusforfatter, dramatiker, science fiction-forfatter, barnebokforfatter, script editor, fjernsynsprodusent Rediger på Wikidata
Utdannet vedDowning College
NasjonalitetStorbritannia

Terrance Dicks (født 14. april 1935 i East Ham, London, England, død 29. august 2019) var en britisk forfatter, mest kjent for sitt arbeid innen TV og for å ha skrevet mange populære barnebøker i 1970- og 1980-årene.

Dicks studerte engelsk på Downing College, Cambridge og etterpå var han to år i National Service i British Army. Etter dette jobbet han fem år som reklameforfatter og han begynte å skrive hørespill for BBC på fritiden.

Hans gjennombrudd i TV skjedde da en venn, Malcolm Hulke, spurte om hjelp til å skrive en episode av den populære serien The Avengers. Han skrev også for såpeoperaen Crossroads, før han i 1968 begynte å arbeide som manusredigerer-assistent på science fiction-serien Doctor Who. Dette er den serien han er mest kjent for å ha jobbet på.

Doctor Who[rediger | rediger kilde]

Dicks ble manusredigerer på serien året etter og han skrev historien The War Games med Malcolm Hulke, som avsluttet den sjette sesongen. Han hadde også vært medforfatter på The Seeds of Death tidligere samme år, men han ble ikke listet som medforfatter i episodene. For den historien skrev han om Brian Hayles' manuskript.

Dicks begynte å jobbe sammen med Barry Letts, som tok over som produsent for serien i 1970. Han jobbet som manusredigerer frem til 1974, da Robert Holmes tok over jobben. Han skrev tre manuskript for Holmes: Robot (197475), The Brain of Morbius (1976) (hvor han brukte pseudonymet Robin Bland fordi han ikke likte forandringene som Holmes gjorde på manuskriptene; han sa at den skulle bli vist «under some bland pseudonym») og Horror of Fang Rock (1977).

Dicks bidro også mye til Target Books' Doctor Who-bøker basert på historier fra TV-serien. Han skrev over femti titler. Det var der han begynte som forfatter av barnebøker, og han ga ut mange populære titler i 1970- og 1980-årene.

I 1980 skrev Dicks historien State of Decay for Doctor Whos 18. sesong. State of Decay var en omskrevet versjon av historien The Witch Lords, som det var meningen at de skulle filme for sesong 15. Den ble tilbakeholdt og byttet ut med Horror of Fang Rock fordi BBC syntes at temaet i historien var for likt deres versjon av Bram Stokers Dracula, som skulle vises i den samme perioden. Dicks' siste bidrag til Doctor Who var i 1983 da han skrev The Five Doctors, den 90 minutter lange spesialepisoden for 20-årsjubileet.

I begynnelsen av 1980-årene jobbet han igjen som manusredigerer sammen med produsent Barry Letts. Denne gangen jobbet de på BBCs Sunday Classics, en serie med periodedrama og episoder basert på bøker. Etter at Letts forlot BBC i 1985, tok Dicks over som produsent for serien. Han overvåket blant annet produksjonen av Oliver Twist, David Copperfield og Vanity Fair for serien før han selv forlot BBC i 1988.

I 1990-årene bidro Dicks til Virgin Publishings serie med originale Doctor Who-romaner, kalt Virgin New Adventures. Denne serien fortsatte historien om Doktoren etter at serien ble satt på pause i 1989. Dicks skrev tre romaner for Virgin, og han fortsatte med å bidra nå og da etter at BBC Books tok over serien i 1997. Han skrev den første romanen om den åttende Doktoren, The Eight Doctors, som var en stund den mest solgte, originale Doctor Who-romanen. Hans siste bidrag til serien er World Game, en del av PDA-serien, med den andre Doktoren. Den foregår i Sesong 6B.

Dicks har også skrevet to Doctor Who-skuespill (Doctor Who and the Daleks in the Seven Keys to Doomsday (1974) og Doctor Who - The Ultimate Adventure (1989)); vært med på å lage den kortvarige science fiction-serien Moonbase 3 (1973) og bidratt på ITVs science fiction-serie Space: 1999. Han har også skrevet et hørespill for Big Finish Productions kalt Comeback, som var det første hørespillet som hadde den tidligere følgesvennen Sarah Jane Smith i en hovedrolle. Dette hørespillet ble gitt ut i august 2002.

Dicks' bok basert på The Ultimate Adventure ble aldri utgitt, mest sannsynlig på grunn av problemer med opphavsretten.

Barnebokforfatter[rediger | rediger kilde]

I 1976 skrev Dicks en trilogi utgitt av Target Books kalt The Mounties, som handlet om en rekrutt i Royal Canadian Mounted Police. De ble fulgt i 197983 av en annen trilogi, Star Quest, som ble senere utgitt på nytt av Big Finish Productions.

I 1978 begynte Dicks på en serie, kalt The Baker Street Irregulars, som ble ti bøker lang. Den siste ble utgitt i 1987. I 1981 begynte han også på en serie med seks skrekkbøker. Den første, Cry Vampire, ble gitt ut på samme tid som romanen basert på State of Decay, hvor vampyrer også er en viktig del av historien.

I 1987 ga han ut den første boken i en syv bøker lang serie kalt T. R. Bear. De ble fulgt av serien Sally Ann, som handlet om en filledukke, Magnificent Max, The Adventures of Goliath og Harvey. Goliath-serien er atten bøker lang og Dicks' lengste.

Jonathan's Ghost og tre oppfølgere ble utgitt i 1988 og den tre bøker lange MacMagic fulgte i 1990. The Littlest Dinosaur ble utgitt i 1933 og The Littlest on Guard i 1994. Samme året ga han også ut Woof! the Never Ending Tale, Cold Blood-serien (fire bøker) og Chronicles of a Computer Game Addict (fire bøker).

Mellom 1998 og 2000 skrev Dicks den tre bøker lange Changing Universe-serien. Etter den startet han på The Unexplained-serien, som foreløpig er tolv bøker lang.

Dicks har også skrevet mye sakprosa for barn, slik som Europe United, A Riot of Writers, Uproar in the House, A Right Royal History og The Good, the Bad and the Ghastly.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Library of Congress Authorities, besøkt 19. september 2019[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ theagency.co.uk[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Autorités BnF, BNF-ID 120903097[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ www.bbc.com[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]