Terkel i knipe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Terkel i knipe
orig. Terkel i knibe
Generell informasjon
FilmtypeAnimasjon
SjangerKomedie / Ungdom / Musikal
Utgivelsesår2005
Prod.landDansk
Lengde77 min.
SpråkDansk (originalutgave)
Aldersgrense11 (Norge)
Bak kamera
RegiStefan Fjeldmark
Thorbjørn Christoffersen
Kresten Vestbjerg Andersen
ManusforfatterMette Heeno
Foran kamera
MedvirkendeAksel Hennie (norske stemmer)
Prod.selskapCTN
Premiere20. mars 2004 (Danmark)
14. oktober 2004 (Bergen FF)
26. mars 2010 (USA) (begrenset)
Eksterne lenker

Terkel i knipe (original: Terkel i Knibe) er en dansk animasjonsfilm for ungdom fra 2004.

Den er basert på en radioføljetong av Anders Matthesen, som har lagt stemmer til samtlige figurer i originalversjonen av filmen. Figuren «Onkel Stewart» har også opptrådt i andre sammenhenger, som juleserien Jul på Vesterbro. I den norske versjonen hadde Aksel Hennie alle stemmene, med unntak av sangene som ble gitt stemme av Siri Nilsen, Emilie Christensen og Ratih Windrati. Mens det i den engelske ble brukt flere skuespillere. Det danske manuset ble oversatt til norsk av Esben Selvig.

Filmen har tildels sterk språkbruk, men har til tross for dette 7 års aldersgrense i Danmark. I Norge har filmen fått 11 års aldersgrense.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

Terkel er en gutt som går i 6. klasse og bor sammen med sine foreldre og sin lillesøster. Han er bestevenn med Jason, og mobbes av klassekameratene Sten og Saki. Terkels klasse får en ny lærer som heter Gunnar. Første gang Terkel møter Gunnar, setter Terkel seg ved et uhell på en edderkopp. Det skal senere vise seg at Gunnar vil ta livet av Terkel på grunn av dette utilsiktede edderkopp-drapet. Gunnar tar klassen med på en klassetur hvor de skal studere salamandere, men han har en baktanke. Han har stjålet mobilen til Terkels beste venn Jason og bruker den til å sende trusler til Terkel. Terkel blir livredd og løper inn til Gunnar for hjelp. Deretter prøver Gunnar å drepe Terkel men får Jasons jernrør i hodet.

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Ved utdelingen av den danske Robertprisen i 2005 var Terkel i knipe nominert i flere kategorier og vant Robertprisen for årets musikk, Robertprisen for årets barne- og familiefilm, årets lyd og årets sang.[2] Den ble dessuten nominert til Bodilprisen for beste danske film i 2005.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Medietilsynets begrunnelse: «Denne satiriske animasjonsfilmen handler om en gutt som mobbes og hunses (sic!) av jevnaldrene (sic!) og familie. Filmen får 11-års grense. Enkelte brutale scener og grovt språk gjør at filmen frarådes underårige.»
  2. ^ «Robertprisen 2005» (dansk). Robertprisen.dk. Besøkt 30. april 2021. 
  3. ^ «Bodilprisen 2005 / Årets vindere» (dansk). Bodilprisen.dk. Besøkt 30. april 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]