Terje Emberland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Terje Emberland
Født13. aug. 1956Rediger på Wikidata (67 år)
Norge
BeskjeftigelseSeniorforsker, historiker Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Terje Emberland (født Terje Olerud 13. august 1956), er en norsk religionshistoriker og forfatter, som er forsker I ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter i Oslo.

Bakgrunn og virke[rediger | rediger kilde]

Han er cand.mag. med idehistorie, religionshistorie og generell historie i fagkretsen og ble senere cand.philol. og dr. philos i religionshistorie.

Emberland har skrevet en rekke artikler og bøker om moderne religiøsitet, nazismens og antisemittismens historie og norsk okkupasjonshistorie, blant andre Religion og rase. Nyhedenskap og nazisme i Norge 1933 - 1945, Det ariske idol. Forfatteren, eventyreren og nazisten Per Imerslund (med Bernt Rougthvedt), Himmlers Norge. Nordmenn i det storgermanske prosjekt (med Matthew Kott) og Da fascismen kom til Norge. Den Nasjonale legions vekst og fall, 1927-1928. Han har også redigert flere artikkelsamlinger om SS-forskning, konspirasjonsteorier og okkulte «tåkefyrster". Han var kalt som ekspertvitne i saken mot Anders Behring Breivik. I 2019 utgav han sammen med Asbjørn Dyrendal en kort innføringsbok i Hva er konspirasjonsteorier til Universitetsforlagets Hva er-serie. I 2022 utgav han boken Fra gutterommet til Gestapo. En historie om radikalisering. Den nasjonalsosialistiske subkulturen i Norge 1932 - 1940 (Dreyer).

Han ble knyttet til Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter som seniorforsker i 2006 og er per 2021 forsker 1 ved senteret,[1] Han er dessuten tilknyttet Universitetet i Oslos Senter for ekstremismeforskning (C-REX).[2]

Terje Emberland har også skrevet kriminalromaner og hørespill for NRK, sammen med Bernt Rougthvedt.

Emberland er medstifter av Foreningen Skepsis. Under sitt daværende navn Terje Olerud stiftet han i 1974 Hedningsamfunnet[3][4] sammen med Audun Eckhoff og Knut Ås.

Terje Emberland spiller gitar i jazzorkesteret Svarte Svingende. Sammen med Torstein Arisholm, Roy Knudsen, Nils Nordberg og Åsmund Feidje publiserer han podcastserien Nervøse tider, om politikk, religion og kriminalitet i norsk førkrigstid.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Terje Emberland - HL-senteret». www.hlsenteret.no (norsk). Arkivert fra originalen 9. mai 2019. Besøkt 9. mai 2019. 
  2. ^ «Terje Emberland - C-REX - Senter for ekstremismeforskning». www.sv.uio.no (norsk). Besøkt 9. mai 2019. 
  3. ^ «Hedningsamfunnets historie – Et halvt århundre med rabalder». human.no (norsk). Besøkt 7. mars 2020. 
  4. ^ Klausen, Aslaug Olette. «Bør Human-Etisk Forbund dele talerstol med Resett-medarbeidere og Ex-Muslims of Norway?». Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk (norsk). Besøkt 7. mars 2020. «Religionshistoriker og en av grunnleggerne av Hedningesamfunnet ,Terje Emberland, er svært kritisk til at Resett indirekte gis en talerstol i en slik sammenheng.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige mottaker:
Odd Klippenvåg
Vinner av Riksmålsforbundets litteraturpris
Neste mottaker:
Tom Egeland