Tennstempel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tennstempelfjær og tennstempel til pistol

Tennstempel er den delen på et skytevåpen som antenner en patron ved å slå på tennhetten.[1] Et alternativt navn er tennål (fra tysk Zündnadel[2]), mens slagstift benyttes på dansk og svensk.[3][4] Tennål kan også vise til den fremre delen av tennstempelet.[trenger referanse]

På eldre mekanismer med ytre hane, særlig revolvere, er slagstift-delen normalt montert direkte på hanen, som igjen drives av en drivfjær. Hos nyere modeller er tennstemplet ofte enten en flytende eller fjærbelastet tennål som hanen slår mot eller et fjærdrevet tennstempel ligger integrert i mekanismen uten hane. I sylinderlåsmekanismer og hel- og halvautomatiske mekanismer er normalt tennstempelet integrert i sluttstykket. I moderne pistoler sitter tennstempelet som regel inni glidestykket, som ofte er den øvrerste delen av skytevåpenet. Primitive maskinpistoler som Stengun og Owen Gun har tennstemplet som en fast del av sluttstykket.

Tilpasning av tennål[rediger | rediger kilde]

Det er viktig at tennålen (den fremre delen av tennstempelet) ikke slår hverken for kort eller for langt ut fra støtbunnen på sluttstykkehodet. Dersom tennålen slår for langt kan den punktere tennhetten, og dersom tennålen slår for kort kan det være at tennhetten ikke antenner. Tennålens fremspring justeres på fabrikk, og eventuelt nye tennstempler bør tilpasses eller kontrolleres av børsemaker.

Noen vanlige mål på fremspring er:

  • 1.09-1.17 mm for .22 LR
  • 1.27-1.52 mm for sentertente pistolpatroner, både med liten og stor tennhette («small pistol» og «large pistol»)
  • 1.52-1.63 mm for sentertente riflepatroner med liten tennhette («small rifle»)
  • 1.57-1.68 mm for sentertente riflepatroner med stor tennhette («large rifle»)
  • 1.27-1.40 mm for hagler

I tilfeller hvor produsenten ikke oppgir toleranser på hvor mye tennålen skal stikke ut finnes det en tommelfingerregel som sier at tennålen skal stikke like mye ut som tuppens diameter.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]