Temeraire-serien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Temeraire-serien er en bokserie av den amerikanske forfatteren Naomi Novik som per 2014 består av åtte bøker. Den niende og siste boka i serien er planlagt utgitt våren 2015.

Temeraire-serien bygger delvis på fantasi, og alternativ historie. Handlingen er lagt til Napoleonskrigene, der drager og mennesker lever side om side. Hovedpersonene er dragen Temeraire og hans kaptein William Laurence, og de slåss for England, i luftvåpenet. I løpet av serien dras de sammen på oppdrag og eventyr, som leder dem over alle verdens hav og kontinenter i en episk fortelling med nyanserte karakterer, mye spenning og handling.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

TV-serien dreier seg om kaptein William Laurence og dragen hans Temeraire. Laurence er medlem av den britiske Royal Navy, som slåss mot Napoleons marine når han får tak i et drage-egg ulikt noe annet kjent for britene. Egget klekkes kort tid senere - og Temeraire, en kinesisk drage, blir født. Laurence begynner snart å tenke på dragen som en nær venn. Dette tvinger også frem en forandring i offiserens liv, og trekker ham fra den prestisjetunge Royal Navy for å i steden begynne i en stilling det langt mindre ettertraktede Royal Aerial Corps.

De påfølgende romanene i den originale trilogien følger alle eventyrene til Laurence og Temeraire, samtidig som de må slåss mot styrkene til Napoleon Bonaparte. Den fjerde romanen omhandler Laurence og Temeraire som søker en kur for en smittsom sykdom introdusert av en nordamerikansk drage, som også sprer seg gjennom de britiske dragene samtidig som Napoleon forsøker å presse seg videre fremover. Den femte romanen er hovedsakelig beretningen om Napoleons invasjon av England, noe som tvinger britene til å trekke seg tilbake mot Skottland.

Laurence står også overfor konsekvensene av deres forræderi, når han velger å ta med seg kuren mot drage-sykdommen videre til franskmennene. Den sjette romanen begynner innenfor den britiske straffekolonien i Australia, etter at Laurence har fått en dødsdom på grunn av hans forræderi. I den syvende boken har Laurence returnert til britisk militærtjeneste, og blitt sendt til Sør-Amerika i et forsøk på å sikre en potensiell allianse med Inkariket (som fremdeles eksisterer, men redusert, i seriens tidslinje) deretter reiser Lawrence og dragen videre til Asia.

I løpet av den åttende boken sliter Laurence med delvis hukommelsestap på grunn av skade, når Temeraire og mannskapet deres måtte håndtere nye intriger i Japan og Kina. Før de flyr videre til Russland, akkurat i tide for å være involvert i Napoleons felttog i Russland 1812.

Karakterer[rediger | rediger kilde]

  • William Laurence: Tidligere kaptein for HMS Reliant i Royal Navy. Tjente tidligere om bord på HMS Belize, HMS Orient og andre skip før han mottok sin stilling ved HMS Reliant. Deretter begynte han som kaptein i Royal Aerial Corps. Han kommer opprinnelig fra en velstående familie, som var fjernt beslektet med kongen. Selv om han tjenestegjør i Aerial Corps (den minst respekterte militærgrenen i England) er han en gentleman, og sønn av Lord Allendale. Han forble kaptein i det meste av serien. Men i den siste boken i serien, mottar han endelig forfremmelse til admiral.
  • Arthur Hammond: Britisk diplomat som deltar på Laurence sitt oppdrag til Kina, hvis primære mål er å bevare eller forbedre den britiske posisjonen med det kinesiske imperiet. Selv om dette går på bekostning av å gi Temeraire til kineserne. Han er generelt mislikt av mannskapet for både HMS Allegiance og Temeraire.
  • Admiral Jane Roland: Kaptein for HMS Excidium. Mor til Emily Roland, et medlem av Laurences mannskap. Blir intim med Laurence etter at han bryter forlovelsen. Blir senere forfremmet til admiral.
  • Kaptein Berkley: Stasjonert i Dover. Kaptein til Regal Copper, Maximus.
  • Kaptein Catherine Harcourt: Stasjonert i Dover. Den første kvinnelige drage-kaptein Laurence møter.
  • Kaptein Langford James: Kaptein til Volatilus. Gir Lawrence en grunnleggende innføring i hvordan Aerial Corps er lagt opp og fungerer.

Bøker i serien: (publisert)

  • His Majestys Dragon/Hans Majestets Drage - utgitt på norsk (2006)
  • Throne Of Jade/Trone Av Jade - utgitt på norsk (2006)
  • Black Powder War/Svartkrutt Og Ild - utgitt på norsk (2006)
  • Empire Of Ivory (2007)
  • Victory Of Eagles (2008)
  • Tongues Of Serpents (2010)
  • Crucible Of Gold (2012)
  • Blood Of Tyrants (2013)

Bøker i serien: (upublisert)

  • League Of Dragons (2015)