Telavåg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Tælavåg
Land Norge Norge
Fylke Hordaland
Kommune Sund
Areal 0.7 km²
Befolkning 490[a] (2012)
Bef.tetthet 700 innb./km²
Postnummer 5380 Tælavåg

Telavåg (også brukt Tælavåg) er et tettsted i Sund kommune i Hordaland. Tettstedet har 490 innbyggere per 1. januar 2012, og ligger på Sotra utenfor Bergen.

Tidlig historie[rediger | rediger kilde]

Utgravinger har sporet bosettinger på Telavåg tilbake til 500-tallet. Tradisjonelt tilhørte Telavåg Nonneseter kloster, men i 1528 overførte kong Frederik Telavåg til adelsmannen Vincens Lunge.

Stekholmen i Telavåg

Helt fra middelalderen drev man hvalfangst av vågehval i Telavåg. I inngangen til vågen ligger en holme - Stekholmen - som ble sperret ved å stikke pæler ned i sjøen på begge sider av holmen (derav holmens navn). Når hvalen var stengt inne begynte arbeidet med å utmatte og avlive den. Dette var en seig kamp og opplagt dyreplageri, og selv om sundsokningene hadde sin egne kreative metoder ved å smøre giftharpunene for å forkorte prosessen, kunne det fort ta et par døgn før hvalen var nedkjempet. En lang rekke gårder i kommunen hadde da rett på en andel av hvalkjøttet.

Det var ikke bare hval man fanget ved å sperre sundene ved Stekholmen, her trakk også store silde- og makrellstimer inn. Slik fangst ble også drevet ved Selstø lenger ute i fjorden, og man regner med at Selstøbuaene har vært i bruk siden 1600-tallet. Her bodde fiskerne i påvente av at fiskestimene skulle komme inn i viken, hvorpå de sperret den igjen med not. Selstøbuane er nylig restaurert.

Telavåg under andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Allerede ved krigsutbruddet 9. april ble bygden satt på kartet. Den britiske jageren HMS Gurkha ble på ettermiddagen bombet av et tysk jagerfly vest for Telavåg og sank senere på kvelden. Av mannskapet på 215 omkom 16 personer.

Tidlig ble det etablert illegal persontransport fra Telavåg til Storbritannia. Stedet lå helt sentralt til for Englandsfarten, og både Shetlandsgjengen og andre skøyter landsatte og hentet agenter i området. Mange av disse forliste på veien. Lokalbefolkningen var dessuten ivrig med i motstandsarbeid. Ved hjelp av norske NS-folk klarte nazistene å spore opp denne virksomheten våren 1942.

Selstøbuaene var de eneste bygningene på Telavåg som sto igjen i 1942.

Alle bygninger i Telavåg ble jevnet med jorden 30. april 1942 som hevn for en skuddveksling mellom norske kompani Linge-folk og Gestapo der de to Gestapo-offiserene Gerhard Berns og Henry Bertram, og en av de norske Linge-karene, Arne Medal Værum, døde.

Reichskommisar Josef Terboven kom personlig til Telavåg for å se til at bygden ble straffet. Husene ble sprengt og brent, båtene senket og buskapen slaktet. Alle de 72 mennene mellom 16 og 60 i bygden ble sendt til Sachsenhausen konsentrasjonsleir, der 31 døde. Resten av folket fra Telavåg, kvinner og barn medregnet, ble internert på Framnes skule ved Norheimsund. Ved Trandumskogen ble 18 fanger som satt i arrest for andre forhold henrettet som «sonoffer» for de to Gestapo-offiserene. Den overlevende Linge-karen, Emil G. Hvaal, og sønnen i huset der skuddvekslingen fant sted, Lars Telle, ble henrettet noen måneder senere.

Nordsjøfartsmuseet på Telavåg

Telavåg har fått en spesiell plass i norsk okkupasjonshistorie. En finner ingen lignende hendelser i Norge. De nærmeste parallellene er i Lidice i Tsjekkia og Oradour-sur-Glane i Frankrike. Faktisk var Telavåg et av tiltalepunktene ved Nürnberg-domstolen som gjaldt norske forhold. Til minne om hendelsene på Telavåg under krigen og de uhyggelige opplevelsene som derav fulgte for stedets innbyggere ble Nordsjøfartsmuseet åpnet i 1998.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Telavåg Idrettslag ble stiftet i 1968. I nyere tid har fotball og volleyball vært i hovedfokus. Klubben disponerer en utendørs gressbane på Telavåg Stadion og har også aktiviteter i Bygdahallen. Spekkhoggercupen og Tellecupen blir arrangert på Telavåg Stadion.

Hver sommer arrangeres det utendørskonsert i Bekhilderen, en grotte vest for Selstø som bare er tilgjengelig ved fjære sjø.

Telavåg er det eneste stedet i Sør-Norge hvor det tilbys havørnsafari.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]