Teisen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Teisen
Agmund Bolts vei på Teisen vest.
Foto: Vidar Iversen (2010).
Basisdata
BydelBydel Alna
KommuneOslo
Grenser tilØstre gravlund, Bryn, Alnabru, Ulven og Valle-Hovin[trenger referanse]
Innbyggere3510 (over 2 roder, 2009)
NavngivningFør 1324
NavnebakgrunnTeisen gård
Beliggenhet
Kart
Teisen
59°54′55″N 10°49′04″Ø

Teisen er et boligstrøk i Bydel Alna i Oslo, mot sørvest i Groruddalen.[1] Området Fjellhus, som ligger mellom Teisenveien og Caspar Storms vei, består, i motsetning til Teisen park og Teisen vest, hovedsakelig av eneboliger, og er i grunnen et eget boligstrøk. Allikevel, grunnet deres nærhet til hverandre, er det ikke uvanlig å referere til Fjellhus som en del av Teisen. Navnet Teisen kommer fra Teisen Gård som i dag er en barnehage, med navn Teisen Gård Barnehage. Dersom man regner Fjellhus som en del av Teisen, grenser området til Østre gravlund i vest, Bryn i sør, Breivoll i øst og nordøst (med Tveita like øst for dette igjen). Ulven kommer av Ulven Gård med Østre Aker kirkegård i nord, og Valle i nordvest. Navnet Fjellhus kommer av Fjellhus gård og Fjellhus bruk.

Teisen gård i 2010

Navnet er etter Teisen gård. Søndre Teisen ble i 1582 utlagt til fri gressgang og fedrift for borgernes dyr i Oslo. Fra 1666 regnet man Teisen som slottsmark. I 1844 ble det på Teisen gjort et rikt funn av sølvsaker, muligens nedgravd i 960-årene. Før boligutbyggingen var Teisen vesentlig jordbruksområde. Teisen teglverk ble nedlagt i 1883. Teisen eng ble kjøpt av Kristiania kommune i 1918. Den eldre bebyggelsen hadde tilknytning til forstaden Bryn. Teisen videregående skole åpnet i 1921 og nedlagt i 1984. I dag brukes Teisen skole til asylmottak. Man bygget 3-, 4- og 5-etasjes boligblokker på Teisen over to større felt i OBOS-regi. Første fikk navnet Teisen borettslag (senere Teisen park borettslag) og de første blokkene sto klare for innflytting i 1950. Fire år senere flyttet man også inn i Teisen vest borettslag, som ligger nærmere Østre gravlund og Bryn brannstasjon. I Regnbueveien fra nummer 1 til 17 finner man 5-etasjer høye boligblokker. Arkitektene var Frode Rinnan, Olav Tveten, Kjell og Ulf Colbjørnsen. Det har også vært noe boligreising i senere år.

Bryn skole ligger på Fjellhus. Skolen har trinn fra 1 til 7, og barn fra Teisen- og Ulvenområdet og Fjellhus går her.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Akers Avis Groruddalen.no(24. januar 2008 ): - Groruddalen starter faktisk her på Teisen Arkivert 1. september 2019 hos Wayback Machine., besøkt 01. september 2019