Ted Cruz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Ted Cruz
Ted Cruz
Født 22. desember 1970 (44 år)
Calgary, Canada
Yrke Advokat
Parti Det republikanske parti
Senator
3. januar 2013–
Valgkrets Texas
Forgjenger Kay Bailey Hutchison

Rafael Edward «Ted» Cruz (født 22. desember 1970 i Calgary i Canada) er en amerikansk republikansk politiker. Han har representert delstaten Texas i Senatet siden 3. januar 2013.

Tidlig karriere[rediger | rediger kilde]

Cruz var riksadvokat i Texas 2003–2008, og ble således den yngste riksadvokaten i USA og den lengstsittende i Texas. Han har bakgrunn som advokat og partner i advokatfirmaet Morgan, Lewis & Bockius LLP. Cruz har tidligere hatt ledende stillinger i Den føderale handelskommisjonen og Justisdepartementet, og var i årene 2004–2009 professor II i rettsvitenskap ved University of Texas. Han var innenrikspolitisk rådgiver for senere president George W. Bush foran presidentvalget i 2000. Cruz har bachelorgrad med laud fra Princeton University fra 1992 og kandidatgrad med laud i rettsvitenskap fra Harvard Law School fra 1995. I studietiden var han redaktør i Harvard Law Review.

Senatet[rediger | rediger kilde]

Cruz ble i 2012 nominert som republikansk kandidat til Kay Bailey Hutchisons ledige plass i Senatet, etter å ha vunnet over viseguvernør David Dewhurst med 57 % av stemmene i primærvalget. Cruz' kandidatur ble støttet av Tea Party-bevegelsen og Republican Liberty Caucus.[1] I senatsvalget vant Cruz mot demokraten Paul Sadler med 56 % av stemmene.[2]

Cruz ble sverget inn som seantor 3. januar 2013, og gjorde seg fort bemerket i Senatet. I en artikkel i New York Times måneden etter ble han kalt «Washingtons nye ‘bad boy’», hvor han også ble kritisert av de republikanske senatorene Lindsey Graham og John McCain for sine spørsmål til Chuck Hagel i en senatshøring. Samtidig fikk han støtte av blant annet tidligere senator Jim DeMint.[3] 24. september holdt han en 21 timer og 19 minutter lang tale i Senatet hvor temaet var motstanden mot den nye helseloven. Talen, som ikke var en filibuster, er den fjerde lengste i Senatets historie.[4]

Presidentkandidat[rediger | rediger kilde]

Ted Cruz annonserte 23. mars 2015 at han ønsker å bli republikanernes kandidat til presidentvalget i 2016.[5]

Personlig[rediger | rediger kilde]

Cruz ble født i Calgary i Canada, hvor foreldrene, Eleanor Darragh og Rafael Cruz, arbeidet i oljeindustrien.[6] Faren var cubansk innvandrer som hadde flyktet under den cubanske revolusjon. Moren var født og oppvokst i Delaware, og var av irsk og italiensk avstamning. Foreldrene flyttet tilbake til Houston, hvor de begge hadde gått på college, da sønnen var fire år gammel. Ted Cruz er sørstatsbaptist.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Ted Cruz – bilder, video eller lyd


Forgjenger:
 Kay Bailey Hutchison 
Klasse 1-senator fra Texas
(2013–)
Etterfølger: