Tay

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Tayside»)
Tay
Tay sett østover fra Perth
LandSkottlands flagg Skottland
Lengde188 km
Nedbørfelt5 200 km²
StartAllt Coire Laoigh
Ben Lui
  – Høyde720 moh.
  – Koord.   56°13′51″N 4°28′25″V
MunningFirth of Tay
Nordsjøen
  – Koord.   56°21′18″N 03°17′54″V
SideelverLyon, Tummel, Isla (venstre)
Almond, Earn, Braan (høyre)
Tay
Bielver og nedbørfelt
Kart
Tay
56°21′17″N 3°17′31″V

Tay (skotsk-gælisk: Tatha) er den lengste elven i Skottland og sjuende lengste i Storbritannia. Tay har sitt opphav i vestlige Skottland i skråningene av fjellet Ben Lui (Beinn Laoigh), 13 km fra vestkystbyen Oban, flyter østlig gjennom det skotske høylandet, gjennom innsjøene Loch Dochart, Loch Iubhair og Loch Tay, fortsetter østover gjennom Strathtay (dalen Strath) i sentrale Skottland, deretter sørøst gjennom byen Perth, hvor den blir preget av tidevannet, og til elvemunningen Firth of Tay, sør for Dundee, og ut i Nordsjøen. Den er den lengste elven i Storbritannia målt i vannføring.[1] Dens nedbørfelt er omtrentlig 5 200 km², sammenlignet med elvene Tweed og Spey som er henholdsvis 3 900 km² og 2 840 km².

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Tayside

Elven har flere navn; i den første delen blir den kalt for Connonish, deretter Fillan og deretter skifter navnet igjen til Dochart inntil den flyter inn i innsjøen Loch Tay ved Killin.

Elven kommer til syne igjen fra Loch Tay ved Kenmore og flyter derfra til Perth hvor det fra historisk tid var det laveste krysningspunktet for elven. Nedenfor Perth blir elven tidevann og går ut i Firth of Tay. Den største byen langs elven er Dundee som ligger på nordsiden av Firth.

De største bielvene til Tay er Almond, Isla, Braan, Tummel og Lyon. Akkurat som Spey, Dee og Tweed, er Tay en berømt lakseelv.

Tayside (skotsk-gælisk: Taobh Tatha) var en egen administrativ region i Skottland i perioden 15. mai 1975 til 31. mars 1996. Den er nå delt i de tidligere distriktene Perth and Kinross, Angus og Dundee.

I kulturen[rediger | rediger kilde]

Falls of the Tay, maleri av Alfred de Bréanski (1852-1928).

Tay omtales i William McGonagalls dikt The Tay Bridge Disaster og Railway Bridge of the Silvery Tay og av den tyske poeten Theodor Fontane som omtaler elven i sitt dikt Die Brück' am Tay. Det er også omtalt i Steeleye Spans sang «The Royal Forester». Mange av Rolls-Royces sivile flymotorer er navngitt etter britiske elver, en av dem var Rolls-Royce RB.183 Tay, en turbofanmotor.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «River Tay, United Kingdom» Arkivert 24. januar 2013 hos Wayback Machine. (PDF) (Report). Peer-Euraqua network of hydrological observatories.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]