Taygeto (gudinne)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
For Jupiters måne Taygete, se Taygete (måne)

I gresk mytologi var Taygete /teɪˈɪdʒɪtiː/ (Gresk: Ταϋγέτη /taːygétɛː/, moderne /taiˈɟeti/) en nymfe. Den greske skribenten Apollodoros fra Aten beskrev henne i det andre århundre f.Kr. (3.10.1) som en av Pleiadene. Artemis var, i sin arkaiske rolle som «dyrenes matmor» (potnia theron), en ledsager til Taygete. Fjellet Taygetos i Lakonia, som er oppkalt etter gudinnen, var hennes tilholdssted.

Etterhvert som Taygete overvant de lokale nymfene, én etter én, ble hun forfulgt av Zevs. Mens hun sov, ble Taygete voldtatt av Zevs.

Den greske geografen Pausanias skrev i det 2. århundre at Taygete som følge av voldtekten fødte sønnen Lakedaimon: «Moren til Lakedaimon var Taygete, som fjellet (Taygetos) er oppkalt etter. Det fortelles også at hans far var ingen annen enn Zevs.»[1] Lakedaimon skal ifølge sagnet ha giftet seg med gudinnen Sparta, datter av Eurotas og grunnlegger av byen Sparta. Som omreisende hadde Pausanias sett voldtekten av Taygete fremstilt på Apollon-tronen i byen Amykles: «For å beskrive relieffene: ... Poseidon og Zevs bærer Taygete, datteren til Atlas, og hennes søster Alcyone. Der finnes også relieffer av Atlas».[2]

Myten forteller videre at Taygete ba om hjelp fra sin beskytter Artemis, som forvandlet henne til en due (peleiade).

Referanse[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Pausanias: Periegesis, iii. 1, 2.
  2. ^ Pausanias: Periegesis, iii.18.10-16.


StubbDenne artikkelen er dessverre kort eller mangelfull. Hvis du vet mer om emnet, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den eller foreslå endringer.