Tanbergmoen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tanbergmoen
Tandbergmoveien.
Basisdata
LandNorge
KommuneRingerike

Kart
Tanbergmoen
60°08′38″N 10°16′34″Ø

Tanbergmoen er et lite geografisk område i Ringerike kommune i Buskerud. Moen ligger i tidligere Norderhov kommune, på høydedraget nord for Norderhov kirke og den gamle storgården Tanberg, som blant annet er kjent fra Snorre Sturlasons Heimskringla som Thornberg, og strekker seg nordover mot de søndre delene av Hønefoss, og østover mot Haugsbygd og Åsa.

Stavhella[rediger | rediger kilde]

Det sørvestre hjørnet av Tanbergmoen er kjent som Stavhella, der det finnes en stor gravplass fra tidligere tider som ennå ikke er skikkelig arkeologisk utforsket. Gravplassen inneholder blant annet et tjuetalls gravhauger og et ukjent antall (kanskje flere hundre) flatmarksgraver, som trolig ble anlagt der i perioden bronsealderenvikingtiden.

Jensebråten og Galgefurua[rediger | rediger kilde]

På Tanbergmoen står også den berømte Galgefurua (også kjent som Signalfurua), like ved den tidligere militære ekserserplassen Jensebråten. Retterstedet på Ringerike ble flyttet fra Stein til Tanbergmoen i 1710. Furua er omkring sju meter høy og 0,8 m i tverrsnitt. Den er svært forkrøplet å se til. Galgegreine sitter cirka 4 meter over bakken. Det sitter en smidd klave i greina, som er festet med hjemmesmidd spiker. Under klaven er det feste for en bøyle, som hengetauet skulle gjøres fast i. Ifølge forskriftene skulle det i galgegreina også være en jernbolt, men den mangler.

Det er fortsatt uklart om den furua som står der i dag er gammel nok til å ha vært galge. Den er anslått å være mer enn 200 år gammel, men noen nøyaktig datering på treet har man ikke.

Dødsstraff ved henging ble avskaffet i Norge i 1815. Mellom da og 1876 ble dødsstraff fullbyrdet ved halshugging med håndøks. Deretter ble det bestemt at det skulle brukes falløks (giljotin), men sistnevnte metode kom aldri til anvendelse her til lands.

Jensebråten ble avløst som militær ekserserplass da Helgelandsmoen leir ble tatt i bruk i 1868. Noen av bygningene ved den gamle ekserserplassen ble flyttet til den nye leiren. Helgelandsmoen leir, som ble avviklet i 2001, er i dag synonym med Helgelandsmoen Næringspark.

Se også[rediger | rediger kilde]