Tamaskan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tamaskan
ulvehund, nordlig inuithund
Hundetypespisshund, nordiske sledehundraser
OpprinnelseFinlands flagg Finland
Egenskapersledehund, kløvhund, familiehund
Livsløp10–12
Størrelsestor (23-45 kg)
Passer foraktive
Anerkjennelser
FCIIkke anerkjent
(FCI #)
AKCSjekk!
CKCSjekk!
KCSjekk!
UKCSjekk!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Tamaskan er en moderne spisshund av typen nordiske sledehundraser, endelig utformet i Finland for å ligne mest mulig på en ulv, men med gode egenskaper som familiehund.

Opprinnelsen til rasen, som fortsatt mangler internasjonal anerkjennelse som en egen hunderase, var fem amerikanske hunder av ukjent opprinnelse, trolig av huskytype. Disse hundene ble importert til Storbritannia fra Amerika og senere krysset med blant annet blandingshunder av typene Alaskan malamute, sibirsk husky og schäferhund i den hensikt å avle fram en hund med et ulvelignende utseende, godt gemytt og bra egenskaper som familiehund. Rasen har også blitt prøvd ut i norske hundespann, men siden rasen inneholder schäferhund så klarer den ikke å konkurrere med sibirsk husky i utholdenhet.[trenger referanse]

Avelsarbeidet ledet senere til at en gren ble ført til finsk Lappland, der det fantes sledehunder med et eksteriør som passet målsetningen. I februar 2006 ble så The Tamaskan Dog Register dannet. Senere også raseklubber i Storbritannia, Amerika og Europa. Fra Finland er det siden eksportert hunder til land som Danmark, Sverige, Nederland, Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Hellas og USA.

Voksne hunder blir cirka 61-71 cm (hanner 63-71 cm, tisper 61-66 cm) i skulderhøyde og kan veie opp mot 45 kg (hanner 41-45 kg, tisper 23-38 kg).

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]