Tamang Ghedung

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Tamang Ghedung er den store, halvoffisielle, samlende organisasjonen for tamang-folket i Nepal.

Tamang-folket snakker et tibeto-burmesisk språk og er tradisjonelt buddhister. De er den største janjati-minoritetene i det nepalere kaller ås-distriktene, med ei befolkning på rundt 3 millioner. De har blitt utsatt for hard diskriminering under det hinduiske kongedømmet som har herska siden 1768.

Tamang Gedung er organisert i 62 av Nepals 75 distrikter, og har 500 lokale landsbykomiteer. Den er oppfatta som representativ for tamang-folket i Nepal, og samarbeider også med tamang-organisasjoner i andre land.

Organisasjonen blei starta i 1956, men under det kongelige diktaturet var den forbudt fra 1960, og blei først legal igjen etter demokratirevolusjonen Jana Andolan 1990.

Tamang Ghedung har samarbeida med Nepal Federation of Indigenous Nationalities (NEFIN). Men mens NEFIN våren 2007 har kommet til å samarbeide nært med den statig mer ekstreme madhesi-organisasjonen MJF, og også blitt anklaga for å ha blitt infiltrert av royalistiske tilhengere av kong Gyanendra, har Tamang Ghedung gått fri for kritikk av denne typen.

Da Tamang Gedung hadde sitt 6. landsmøte i Katmandu i april 2007, blei møtet åpna av ordfører i overgangsparlamentet Subash Nembang, og representanter fra alle de største partiene var med i åpningsdiskusjonen om kampanjen for en sjølstyrt Tamsaling-republikk.

Rundt 400 representanter fra 23 ulike tamang-organisasjoner deltok på landsmøtet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]