Talisker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Talisker er et skotsk destilleri som produserer single malt whisky. Destilleriet er lokalisert i landsbyen Carbost på øya Skye, og er det eneste på øya. Det blir drevet av whiskyprodusenten United Distillers eid av det multinasjonale selskapet Diageo. Talisker blir markedsført som del av United Distillers Classic Malts serie.

Taliskers destilleribygning.

Talisker er kjent for å ha mer torv i seg enn gjennomsnittet, og har en «salt» karakter. Selv om merket er anerkjent og selger bra, representerer det høye fenol-nivået og den distinkte smaken nok en utfordring for nybegynnere innen skotsk whisky.

Både blended whiskyen Johnnie Walker og likøren Drambuie bruker Talisker som en bestanddel. Tilsettingen av Talisker er nok mest merkbar i Johnnie Walker Green Label 15 Year Old Pure Malt.

Destilleriet ble bygd i 1830 av Hugh og Kenneth MacAskill, og utvidet i 1900. I starten ble whiskyen produsert ved trippel destillering, men gikk over til den mer vanlige doble destillasjonsprosessen i 1928. I 1960 ble destilleriet nesten ødelagt av brann, fem eksakte kopier av de opprinnelige destillasjonsapparatene ble laget for å ivareta den opprinnelige Talisker smaken.

Talisker skal ha vært yndlingswhiskyen til forfatterne Robert Louis Stevenson og Henry Vollam Morton.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]