Talgkjertel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Talgkjertler»)
Skjematisk oversikt over en hårsekk med talgkjertler (en: sebaceous glands)

Talgkjertler (latin: glandulae sebacea) er små kjertler som finnes i huden hos pattedyr. Oppgaven til talgkjertlene er å forhindre en uttørking utenfra, samtidig som den demper fordampingen fra kroppen. Hudtalgen gjør de ytterste hudcellene myke og læraktige. De er også med på å beskytte huden mot fuktighet utenfra. Talgkjertlene beskytter hornlaget mot bl.a. fuktighet, tørke, kjemikalier og stråler når cellene løser seg opp. Talgen smører håret og hudoverflaten.

Talgkjertler finnes overalt på huden, bortsett fra på føttene og håndflatene. Dersom talgen fjernes fortere enn den dannes med stadig vasking eller dusjing, kan hudcellene bli tørre, stive og sprekke opp slik at det dannes åpninger nedover i huden som gir eksemer, allergier, kjemisk irritasjon og soppinfeksjoner.

Svært mange unge menn opplever at de får talgkjertler på pung og penis. Dette er vanligvis talgkjertler med trange eller stengte utløpskanaler. De kan ikke fjernes med medisin eller annen behandling. De går som regel over etter noen år, det varierer veldig fra person til person hvor lenge man har dem, og hvor mye man har av dem.

Se også[rediger | rediger kilde]