Take It Easy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«Take It Easy» er en amerikansk sang, skrevet av Jackson Browne og Glenn Frey, som først ble spilt inn og utgitt av Eagles (med Frey som førstesanger). Den ble spilt inn i Olympic Sound Studios, London, og utgitt 1. mai 1972 som bandets første single. B-siden var «Get You in the Mood».

«Take It Easy» var også åpningssporet på bandets debutalbum, Eagles, og har blitt én av bandets signatursanger. Den har vært med på alle bandets live- og samlealbumer. «Take It Easy» er én av The Rock and Roll Hall of Fame's 500 Songs that Shaped Rock and Roll.

Jackson Browne spilte senere inn sangen på ledesporet på hans andre album, For Everyman (1973). Flere andre musikere har også gjort sine versjoner av den, innbefattet Billy Mize, Johnny Rivers og Travis Tritt. Tritts versjon ble spilt inn med henblikk på tributtalbumet, Common Thread: The Songs of the Eagles, og ble utgitt på single i 1993. Videoen til Tritts versjon viste Eagles besetning fra 1978 til 1980.

Bakgrunn og tilblivelse[rediger | rediger kilde]

Browne begynte opprinnelig å skrive «Take It Easy» i 1971 med henblikk på sitt debutalbum. Hans venn og daværende nabo, Glenn Frey, hørte en tidlig versjon. Han likte den så meget at Browne gav den til ham for hans nye band. Frey avsluttet andre vers (innbefattet linjen «It's a girl, my Lord, in a flatbed Ford ...» Randy Meisner synger harmonivokalen i begynnelsen av dette verset med Frey, men trommeslager Don Henley synger harmonivokalen på slutten av verset («Though we will never be here again...»). Bernie Leadon bidrar med sologitaren og de særegne banjodelene samt korer.

Innhold[rediger | rediger kilde]

Innholdet i andre vers av «Take It Easy» er lagt til byen Winslow i Arizona, som svarte med å reise en bronsestatue i full størrelse og et veggmaleri til minne om sangen i the Standin' on the Corner Park. Statuen står like ved en lyktestolpe og holder en akustisk gitar mellom sin høyre hånd og skoen på sin høyre fot. Over hans hode viser et metallskilt (i stilen til U.S. Routes skjold) ordene «Standin' on the Corner».

Trompe-l'œilmaleriet på veggen bak statuen er av et utstillingsvindu og innbefatter det som kan synes å være gjenskinnet av en åpen rød Ford pickuptruck, kjørt av blond kvinne. Maleriets andre etasje viser en ørn, plassert i ett av vinduene.[1]

«Take It Easy»-statuen og veggmaleriet på 35°1'24.54" N, 110°41'53.02" W i Winslow, Arizona

Konsertversjon[rediger | rediger kilde]

Under en konsertturné i sørlgie California ble teksten «standin' on the corner in Winslow, Arizona» forandret til «standin' on the corner in Southern California».

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

Arve Sigvaldsen har skrevet en norsk tekst. Den norske tittelen er «Ta det rolig».

Innspilling[rediger | rediger kilde]

  • Ottar Johansen. Utgitt på LP-albumet Hverdagshelter (Talent TLS 3041) i 1978.
  • Tom Bråthen har også utgitt den norske versjonen, på sitt debutalbum Tom Bråthen fra 1977.

Listeplasseringer (Eagles)[rediger | rediger kilde]

Liste (1972) Høyeste
plassering
Canadas flagg RPM Top Singles-listen # 8
USAs flagg Billboard Hot 100-listen # 12

Listeplasseringer (Travis Tritt)[rediger | rediger kilde]

Liste (1994) Høyeste
plassering
Canadas flagg RPM Country Singles-listen # 12
USAs flagg Billboard Hot Country Singles & Tracks-listen # 21

Personale[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]