Taiwansypress

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Taiwansypress
Nomenklatur
Chamaecyparis formosensis
Populærnavn
Edelsypress, Taiwansypress
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseNakenfrøede planter
OrdenBartrær
FamilieSypressfamilien
SlektChamaecyparis

Taiwansypress eller edelsypress, også kalt Formosasypress (Chamaecyparis formosensis, kinesisk 紅檜/红桧 hong gui) er en art av bartrær innenfor dvergsypresslekten i sypressfamilien (Cupressaceae). Den vokser bare på Taiwan i 1 000-2 900 meters høyde. Hele treet er giftig. Den må ikke forveksles med Chamaecyparis taiwanensis, som antakelig er en underart eller variant av japansk solsypress.

Arten blir 55-60 meter høy, og kjennes på den rødbrune, trevlaktige barken og den tykke, massive stammen på inntil 7 meter diameter. Den har flate, vifteaktige bladskudd på 1–3 mm, som sitter parvis og er skjellaktige. Unge skudd har mer nålaktige blader, inntil 4–8 mm lange. De er myke og blågrønne. Frøkonglene modner på 7-8 måneder, og inntil 12 X 8 mm store. De 8-16 skjellene på konglen er parvis satt, og modnes om høsten.

Taiwansypress har inntil 12 mm lange kongler med 8-16 skjell, og skiller seg nesten bare gjennom dette ifra den svært like arten nålesypress (Chamaecyparis pisifera) som har inntil 8 mm lange kongler og bare 6-10 kongleskjell.

Giftig
Giftig

Hele treet er giftig. Arten er sårbar for utryddelse på grunn av hogst for bruk i bygging av templer

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]