Taiwansk uavhengighet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Taiwansk uavhengighet (kinesisk 台灣獨立, pinyin: Táiwān dúlì, taiwansk: Tâi-oân To̍k-li̍p; forkortet 台獨, Táidú, Tâi-to̍k) betegner målet for en politisk bevegelse som ønsker å opprette en taiwansk stat, Republikken Taiwan, på det området som idag administreres av Republikken Kina, og som er politisk og kulturelt uavhengig av det øvrige Kina (Fastlands-Kina).

Den historiske bakgrunnen er delingen av Kina i 1949, da nasjonalistregjeringen (Kuomintang) etter å ha tapt kontrollen over fastlandet til kommunistene, søkte tilflukt på Taiwan (Formosa) og enkelte andre øyer. Til dags dato har begge regjeringene hevdet å utgjøre den legitime regjeringen for hele Kina, og hatt ambisjoner om å militært ta kontrollen over den andre delen for å gjenforene landet.

Bevegelsen for taiwansk uavhengighet støttes av den pan-grønne koalisjonen i Republikken Kina, mens den pan-blå koalisjonen, som består av bl.a. Kuomintang, er imot en slik taiwansk uavhengighet og ønsker å bevare Republikken Kina som en kinesisk stat. Folkerepublikken Kinas regjering er også imot taiwansk uavhengighet, fordi den ønsker at territoriet som kontrolleres av Republikken Kina, gjenforenes med Fastlands-Kina. Folkerepublikken Kina truer derfor med å angripe Republikken Kina dersom landet erklærer seg som en uavhengig taiwansk stat. Meningsmålinger indikerer at et flertall av innbyggerne i Republikken Kina er for å bevare status quo.[trenger referanse]

Se også[rediger | rediger kilde]