Taigaspinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Taigaspinner
Nomenklatur
Cosmotriche lobulina
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Populærnavn
taigaspinner[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieEkte spinnere
UnderfamilieLasiocampinae
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

VU — Sårbar
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: barskog
Utbredelse: Mellom- og Nord-Europa, nordlige Asia

Taigaspinner (Cosmotriche lobulina) er en sommerfugl som tilhører familien ekte spinnere (Lasiocampidae). Den er knyttet til barskog og er i Norge bare kjent fra noen få steder i indre Øst- og Sørlandet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 30 – 51 mm), mørk grå spinner. Hannen kjennes lett på den grå fargen kombinert med en trekantet, hvit flekk i forvingen, mens hunnen kan minne om enkelte nattfly i slekten Xestia. Kroppen er ensfarget mørkegrå, hannens antenner kraftig fjærformede og rundt halvparten så lange som forvingene, hunnens smalt fjærformede og rundt 1/3 av forvingenes lengde. Forvingen er grå med et bredt, urgelemessig, litt mørkere tverrbånd i midten. Dette er kantet med hvitt på begge sider og har en trekantet, gråhvit flekk i midten. Bakvingen er ensfarget grå, en del lysere enn forvingen. Larven er mørkegrå på rygge, på sidene blålig med brunrøde og hvitgule flekker. Den har tette tufser av oppstående, mørke og lyse hår på ryggen og på sidene, med tilsynelatende nakne hudpartier imellom.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Taigaspinneren er knyttet til nordlige barskoger, men ikke nødvendigvis til taigaen. Larvene lever først og fremst på furu, i noen grad også på gran. Det finnes to underarter i Norden. Underarten lobulina forekommer i Sør-Norge, -Sverige og -Finland og er knytte til varme, tørre furuskoger, mens underarten junia lever i gammel granskog, mest i Sverige og Finland. Disse spinnerne holder seg mest i trekronene og kommer ikke ofte ned til bakken, det kan være noe av grunnen til at de forholdsvis sjelden blir registrert. Begge kjønn flyr om natten, hunnene vanligvis før midnatt og hannene etter. Hannene kommer gjerne til lys, men ikke hunnene. De sørlige bestandene flyr i august, de nordlige i juni – juli. Flygetiden varer gjerne bare rundt en uke. I de nordlige delene av utbredelsen flyr denne arten bare annethvert år. Hunnene legger 70 – 100 egg enkeltvis eller noen få sammen på barkvister. Larveutviklingen tar ett år i sør, to i nord. Larven overvintrer på kvistene der den lever, og er meget motstandsdyktig mot kulde.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes fra Alpene og andre fjellområder i Vest-Europa nord- og østover gjennom taiga-beltet til Mongolia, Kina og Japan. I Norge er den bare funnet noen få ganger, underarten lobulina i indre Aust-Agder, Telemark og Buskerud, underarten junia i Hedmark og Sør-Trøndelag.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 1. mars 2022. Besøkt 1. mars 2022. 
  2. ^ Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av taigaspinner Cosmotriche lobulina som VU for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 29. mars 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]