Teaterverkstedet Ganddal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «TVG»)
For det norske TV-programmet som gikk på NRK i 1995, se TVG - Tenke det, ville det, gjøre det!

Teaterverkstedet Ganddal er en organisasjon som består av tre teater- og revygrupper. Teaterverkstedet Ganddal startet opp høsten 1999 i Ganddal bydel som ligger i Sandnes. Den gang var det kun som et barne- og ungdomsteater. Navnet Teaterverkstedet Ganddal forkortes gjerne til TVG. Tidligere besto Teaterverkstedet også av to kor og en dansegruppe.

Gruppene i Teaterverkstedet Ganddal[rediger | rediger kilde]

Barne og-ungdomsteateret[rediger | rediger kilde]

Dette er grunnstøtte til TVG når det ble startet høsten 1999. Idag er det 19 medlemmer fra 6 til 18 år som står på scenen. Forestillingene tar plass på Ganddal bydelshus en gang i året, som regel første helga i februar. Arbeidet med stykket blir allerede påbegynt før sommerferien, men starter ikke for fullt før høsten. En instruktør ble i starten alltid leiet inn, men de siste årene har en instruktør-kvartett tatt over som instruktører på permanent basis. I tillegg var det før danseinstruktører fra gamle Lundehaugen videregående skole involvert. Teateret bruker et eget band som sitter på scenen som består av gitar, bass, trommer og keyboard. Normalt pleier det være tre forestillinger, men det hender det spilles ekstraforestillinger. Dette kan ha flere grunner, ekstraforestillinger kan forekomme på grunn av festivaler, at de blir innleid til arrangement, eller for at de tre "normalt" oppsatte forestillingene er utsolgt.

Barne- og ungdomsteateret er familiedrevet, der skuespillerne sine foreldre og søsken hjelper med alt rundt forestillingene, det være seg billettsalg, PR, skaffe sponsorer, kostymeproduksjon, kulisser, rekvisitter og matlaging.

Revygruppen[rediger | rediger kilde]

Dette er teaterverkstedets eget "seniorteater". De kaller seg "KAOS - Kreativ, Arrangement og Show". De startet opp våren 2006, og består av ti skuespillere fra 40 år og oppover. Som band her har de Broken China. Her spilles det litt mer på "voksne" ting i stykkene. Revygruppa lager kun stykker basert på humor. Forestillingene spilles på KinoKino Sandnes i midten av oktober. Det spilles normalt fire forestillinger, men som barne og -ungdomsteateret kan det komme ekstraforestillinger.

Skavank[rediger | rediger kilde]

Høsten 2009 startet de eldste ungdommene i barne- og ungdomsteateret en egen gruppe som de selv valgte å navngi Skavank. 9. april 2010 spilte de deres første forestilling som de kalte "Skavank Søker Jobb". Etter dette har det blitt satt opp flere forestillinger, blant annet "Skavank søker gjenværende passasjerer" som også ble satt opp på Sandnes Brygge. De bytter på å spille forestilling med KAOS; KAOS setter opp forestilling oddetallsår, Skavank i partallsår. De årene de ikke selv spiller forestilling hjelper de hverandre med blant annet kostymer og scenografi.

Per 2019 var det åtte medlemmer i Skavank, i alderen 22 og opp.

Kafé Biå[rediger | rediger kilde]

Høsten 2007 startet TVG en kafé kalt Kafé Biå. Dette er en egen kafé for utviklingshemmede. Dette blir avholdt på Ganddal bydelshus annen hver mandag. Ideen kom av en lignende kafé på Bryne med navnet Kafé Humlå. Med et ønske fra Sandnes kommune om å utvide kafétilbudet ble det også startet en på Ganddal. Kaféen drives av medlemmer i Teaterverkstedet.

Barne og-ungdomskoret[rediger | rediger kilde]

Koret startet opp som et rent barne- og ungdomskor i 2004, men ble splittet i 2005 på grunn av stor pågang og for stor aldersforskjell. Derfor ble det til at barnekoret og ungdomskoret ble to kor. Barnekoret var fra første til fjerde klasse, mens ungdomskoret var fra femte klasse og oppover. Korene har opptrådt ved anledninger som julegrantenning på Ganddal til CCC – Children Color Culture som var en del av Stavanger 2008 i Sandnes. Koret ble avsluttet i 2015 grunnet manglende instruktør.

Dansegruppen[rediger | rediger kilde]

Gruppen startet opp høsten 2008 og var ny i Ganddal bydel. Opptrådde i lag med koret, men ble i likhet med koret lagt ned i 2015.

Prosjekter[rediger | rediger kilde]

I 2006 arrangerte Teaterverkstedet Ganddal i samarbeid med Rogaland Amatørteater (RAT) en teaterfestival hvor det deltok 13 teatre fra rundt omkring i hele Norge. Festivalen ble holdt på Sandnes kulturhus pinsehelgen og Per Inge Torkelsen var konferansier.

I 2008 arrangerte Teaterverkstedet Ganddal igjen en teaterfestival på Sandnes kulturhus i pinsehelgen. Det var over 200 skuespillere fra Sauda, Haugesund, Stavanger og Sandnes. Tom Stangeland var konferansier. Teatre som deltok:

  • Teaterverkstedet Ganddal
  • Teateret mitt Sunde/Kvernevik
  • Lura Komiteater
  • Lura Ungdomsteater
  • Haugesund barne og ungdomsteater
  • Spillopperiet
  • Sauda Barneteater
  • Teaterverkstedets Barnekor
  • Teaterverkstedets Ungdomskor

I 2014 arrangerte Teaterverkstedet Ganddal sin tredje teaterfestival, denne gangen på KinoKino Sandnes. Også denne gang var det involvert mange teatergrupper fra hele Rogaland.

ME!® Entertainment[rediger | rediger kilde]

ME!® Entertainment er TVGs eget filmteam. Hovedoppgaven til teamet er å lage backstagefilm om hva som skjer bak scenen gjennom året. Teamet består av Marius Hegre og Erlend Birkeland(ME). Det har til nå blitt utgitt to filmer, en i 2007 og en i 2008.

Backstage på ein måde[rediger | rediger kilde]

Filmen ble spilt inn i perioden november 2006 til februar 2007 og hadde råmaterialer på over tre timer. Råmaterialene ble kortet ned til en film på 23 minutter og 48 sekunder. Filmen viser den hva som egentlig skjer bak scenen.

Backstage for livet[rediger | rediger kilde]

Filmen ble spilt inn i perioden august 2007 til februar 2008 og hadde råmaterialer på over 5 timer men ble kortet ned til en film på nesten en og halv time. Filmen omfatter hvor hektisk og krevende det er å være skuespiller og i tillegg skrive alle tekster og sanger selv helt fra bunnen av. Den viser i også arbeid som blir jobbet med helt fra bunnen av til det blir framført på scenen. Som bonusmateriell inneholder den trailer for filmen og en liten ekstra filmsnutt som aldri ble vist på premieren.

Årsoversikt[rediger | rediger kilde]

Barne og-ungdomsteateret[rediger | rediger kilde]

Årstall Forestilling Instruktør
2001 Askeladden og de gode hjelperne Torill Lund
2002 Et skoleliv Torill Lund
2003 Jorden rundt på 8 takter Torill Lund
2004 Disney for løye Espen Hana
2005 Krutlehagen Borettslag Espen Hana
2006 Hotell Lattergal Sigrun Eriksen
2007 Zapp på ein måde Per Inge Torkelsen
2008 Pengane eller livet Per Inge Torkelsen
2009 HeiltSykt.no Christian Eriksen
2010 Sceneskrekk Christian Eriksen
2011 Bak lås og slå Christian Eriksen
2012 Heilt Knekt Per Inge Torkelsen
2013 Ville vesten, nesten Fredrik Brimsø
2014 Lakenskrekk Kevin Lunde
2015 Kiwi på kanten Elisabeth R. Fjermestad
2016 På Dynga Ine Hegre
2017 Frøken Notsis Verste Mareritt Ine Hegre, Jarand Larsen-Rodvelt, Thea Hegre og Gyro Dahle Dragsnes
2018 Dr. Krutongs psykehus Ine Hegre, Jarand Larsen-Rodvelt, Thea Hegre og Gyro Dahle Dragsnes
2019 Solblomst camping - 20 årsjubileum Ine Hegre, Jarand Larsen-Rodvelt, Thea Hegre og Gyro Dahle Dragsnes
2021 Costa Del Ganddal Jarand Larsen-Rodvelt og Thea Hegre
2022 Tilbake Til Eventyr Jarand Larsen-Rodvelt og Thea Hegre

Revygruppen K.A.O.S.[rediger | rediger kilde]

Årstall Forestilling Instruktør
2006 Ein rød tråd Torill Lund
2007 Det e'kje bare baren Torill Lund
2008 Riv Ruskende Gale Cato Skimten Storengen
2009 Fritt Vilt 13 Cato Skimten Storengen
2011 Bokhandleren i ka bula då? Christian Eriksen og Per Inge Torkelsen
2013 Tikken - alle får stå Sigrun Eriksen
2015 Blålys Per Inge Torkelsen
2017 Kurs og KAOS Medlemmer av Skavank
2019 - -

Skavank[rediger | rediger kilde]

Årstall Forestilling Instruktør
2010 Skavank søker jobb Thorbjørn Eriksen
2013 Skavank søker gjenværende passasjerer Fredrik Brimsø
2014 Krigen 2 Per Inge Torkelsen
2016 Et Heilt Middels Show Per Inge Torkelsen
2018 Skavank - i beste sendetid Medlemmer av K.A.O.S.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]