TIRB

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
AS TIRB
Org.formAksjeselskap
Org.nummer916882440
BransjeKollektivtransport
Etablert19. juni 1919
Opphørt 1. november 2016
MorselskapHurtigruten Group AS
Troms Fylkes Dampskibsselskap
Boreal Norge (2014–)
DatterselskapOfotens Bilruter
Tromsbuss
Cominor
TIRB Rutene
TIRB Transport
HovedkontorFinnsnes
LandNorge
Nettstedtirb.no (no)
En av TIRBs busser før overgangen til hvit som hovedfarge. Bildet er tatt i 2008 ved kontorene deres på Finnsnes.
TIRB endret i 2008 hovedfarge fra lilla til hvitt i sin visuelle kommunikasjon. Bildet er tatt i 2008 ved kontorene deres på Finnsnes.

AS TIRB (tidligere Troms Innland Rutebil) var morselskap i et nordnorsk konsern med hovedkontor på Finnsnes i Troms fylke. Konsernet TIRB bestod av fem bedrifter der virksomheten omfattet gods- og persontransport, service og vedlikehold av tyngre kjøretøy. Cominor, som drev personbefordring med buss, var det største av datterselskapene. Deres geografiske virksomhetsområder var Troms, Nordland, Finnmark, Oslo og Østfold. TIRB ble fra 2014 en del av Boreal-konsernet, og opphørte etter en omstrukturering i 2016 ved at virksomheten ble fusjonert inn i andre deler av konsernet.

Tidlig fase av TIRB[rediger | rediger kilde]

TIRB ble stiftet 19. juni 1919 i et møte i Tromsø. Det var fra starten et interkommunalt selskap med kommunene Målselv, Bardu, Sørreisa, Lenvik, Balsfjord, Malangen, Lavangen og Salangen som eiere. Det fulle navnet på selskapet var Troms Indlands Rutebilselskap.[1]

På stiftelsesdagen ble det avholdt et styremøte der det ble vedtatt å kjøpe inn tre biler av merket Fiat, fra Bertel O. Steen i Oslo.[2]

I startfasen ble det også bygd verksted, hovedgarasje og hovedkontor i Finnsnes.[3]

Carl Fredrik Lühr ble ansatt som disponent i 1935 og hadde stillingen til 1947. Han ble sentral i oppstarten av Nord-Norge-Bussen og hadde en bistilling som inspektør for denne samarbeidsruta. Lühr ble seinere kjent som disponent i Ottadalen Kommunale Billag der han hadde stillingen til han gikk av med pensjon i 1971.

Utvikling av virksomheten[rediger | rediger kilde]

TIRB var med å etablere bussruten Nord-Norge-Bussen i 1941.

Omsetning[rediger | rediger kilde]

Omsetningen i konsernet var 403 mill.[4] kr. i 2010. Antall ansatte lå da tett oppunder 500.[5] AS TIRB var morselskapet i konsernet, og hadde i senere år mindre enn 5 årsverk; de ansatte drev hovedsakelig med støttefunksjoner for datterselskapene i konsernet. Regnskap, lønn, it-løsninger, forsikring og finans, kvalitetssikring, helse, miljø og sikkerhet, innkjøp m.v. var overordnede arbeidsoppgaver i morselskapet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]