Tegn (tidsskrift)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra TEGN)
Gå til: navigasjon, søk

TEGN var navnet på et norsk «tidsskrift om og med tegneserier» som ble utgitt mellom 1986 og 2005.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tidsskriftet var en profesjonell videreføring av tidsskriftet Tekst og Tegning, som hadde noenlunde samme formål, men med mindre ambisjoner og spredning. «Tekst og Tegning» ble stiftet og drevet av Jon Gisle, forfatteren av boken Donaldismen, stort sett som et enkelmannsforetak. Jon Gisle var deretter med på å stifte TEGN som andelslag. De tre andre andelstakerne var Tor Ødemark, Tore Feiring og Finn Bjørklid som alle dannet kjerneredaksjonen. Både Jon Gisle som Finn Bjørklid var skiftvis redaktører.

Tidsskriftet utkom kvartalsvis med distribusjon gjennom Narvensen og abonnement og var støttet av Norsk kulturråd under begrunnelsen «overveiende litterær kvalitet». Etterhvert kom også Tor Sandberg, nåværende journalist i Dagsavisen, med i redaksjonen og spilte en betydelig rolle, både som skribent og redaktør.

Tidsskriftet TEGN utvidet sitt område med å bli tegneserieforlag, TEGN A/L Bum, og utga to debutanter ettersom redaksjonen mente de hadde «en kulturell plikt», som de uttrykte det, til å utgi dem. Utgivelsene var:

Begge kunstnerne har gjort det godt siden og skapt seg et navn med tyngde, også internasjonalt.

Etter mer enn en tiårsperiode trakk sentrale redaksjonmedlemmer seg tilbake for å gi plass til nye krefter, hvilket var heldig for fornyelsen av innholdet og skribentene. Morten Harper var en av dem som satte sin signatur på flere artikler i denne perioden. Tidsskriftet ble også et organ for foreningen Norsk Tegneserieforum som ønsket å bidra til opprettholdelsen av et salgbart tidsskrift ved siden av sitt eget medlemsblad Bobbla.

Etter nye utbyttinger i redaksjonen ble det gjort en del uheldige valg, som å gå ned på antallet utgivelser i året og da falt betingelsen for kulturstøtte bort, og tidsskriftet hadde ikke lenger det samme økonomiske fundamentet som tidligere. I en overgangsperiode forsøkte redaksjonen å utgi tidsskriftet som en del av det tilsvarende svenske tidsskriftet Bild och Bubbla, men TEGNs logo forsvant fort. I praksis ble tidsskriftet nedlagt i mars 2003, skjønt en del av redaksjonen fortsatte å skrive for det svenske søstertidsskriftet. TEGN ble formelt nedlagt i april 2005.

Det er til dags dato intet tilsvarende tidsskrift på det norsk markedet som forsøker å ta tegneserien som litterær kunstart alvorlig.