Tønsberg Society of Jazz & Poetry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Tønsberg Society of Jazz & Poetry (norsk: «Tønsbergs samfunn for jazz og poesi») ble startet på Restaurant Fregatten i Tønsberg i 1967 med Ditlef Eckhoff, president, Brinck Johnsen, sekretær, Bjørn Floberg, litterær «attaché», Anne Marie Thorsen, kasserer og Eivind Henriksen, styremedlem.

Fregatten var vannhullet for datidens forfattere, lyrikere og kunstnere som hadde en tilknytning til Vestfold og i særdeleshet Tønsberg-distriktet. Her vanket Aasmund Brynildsen, Karin Bang, Gunnar Bull Gundersen, Harald Sverdrup, Stein Mehren, Mathis Mathisen, Knut Ødegård, Jens Bjørneboe, Bjørn Gunnar Olsen, Idar Kristiansen, Niels Fredrik Nielsen, Øyvind Thorsen og andre.

I og med at det befant seg et flygel i et hjørne på restauranten i denne bygningen, som også huset Hotel Maritim, hadde man anledning til å fremføre jazz med lokale og tilreisende musikere. Konseptet som utviklet seg på lørdagskveldene besto av to jazzavdelinger med kunstneriske innslag fra tilstedeværende eller inviterte diktere og/eller skuespillere. Innslagene var inspirert av strømningene i tiden som sprang ut fra Beat-generasjonen-miljøet fra vestkysten av USA, med eksponenter som Allen Ginsberg og Jack Kerouac. Det var også noen større konsertarrangementer med for eksempel Jan Garbarek Kvartett med Jan Erik Vold. Dette var ting som kunne trekke over 400 publikummere, men først etter at Hotel Klubbens store bankettsal var blitt tilgjengelig.

Den 7. desember 1967 ble Tønsberg Jazz & Poetry satt på Norgeskartet. Randi Hultin kom ned med stjernesaksofonisten til Charles Mingus, Clifford Jordan og bassisten Arild Andersen. Deler av klubbens virkeområde ble senere adoptert av den lokale klubben Urijazz (etablert i 1979).