Tómasz Wacko

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tómasz Wacko
Født17. nov. 1958[1]Rediger på Wikidata
Død5. juni 2003[1]Rediger på Wikidata (44 år)
NasjonalitetPolen

Tómasz Wacko (født 17. november 1958 i Wroclaw i Polen, død 5. juni 2003) var menneskerettighetsaktivist i hjemlandet og i Norge. Han var aktiv i solidaritetsbevegelsen i Polen i 1980-årene. Tomek ble arrestert første gang for dette engasjementet 14. desember 1981. Han var da 23 år gammel og student ved historisk institutt i Wroclaw. Han flyktet til Norge med kone og barn i 1989 etter gjentatte arrester.

Han døde av kvelning 5. juni 2003 i hagen utenfor sitt hus på Mysen etter at politiet tok halsgrep på ham etter påstått husbråk. Politimannen ble tiltalt for uaktsomt drap, men ble senere frikjent av tingretten på grunn av nødverge.

Wacko var seniorrådgiver i Den norske Helsingforskomité, og jobbet spesielt med de tidligere østblokklandene. Der hadde han spesielt god kontakt med, og engasjement for, de tsjetsjenske flyktningene. Hans bakgrunn som politisk flyktning var drivende i hans arbeid blant flyktninger. Mens han oppholdt seg i Polen var han blant annet med i Solidaritet, og som opposisjonell ble han flere ganger ble arrestert og fengslet. Til sammen satt han fengslet nærmere tre år.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Digitalarkivet, oppført som Tomasz Wacko, www.digitalarkivet.no, besøkt 9. november 2021[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]