Tårnet i Tåken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tårnet i Tåken
orig. Tower of Evil
Generell informasjon
SjangerGrøsser
Utgivelsesår1972
Prod.landBritisk
Lengde89 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense18 (video) (1982)[1] (Norge)
Bak kamera
RegiJim O'Connolly
ProdusentRichard Gordon
ManusforfatterGeorge Baxt (bok)
Jim O'Connolly
MusikkKenneth V. Jones
SjeffotografDesmond Dickinson
KlippHenry Richardson
Foran kamera
MedvirkendeBryant Haliday
Jill Haworth
Mark Edwards
Jack Watson
Annen informasjon
Budsjett$400 000
Premiere19. mai 1972 (USA)
Oktober 1972
Eksterne lenker

Tårnet i Tåken (originaltittel: Tower of Evil) er en britisk skrekkfilm fra 1972 regissert av Jim O'Connolly. Hovedrollene spilles av Bryant Haliday, Jill Haworth, Mark Edwards og Jack Watson.

Filmen er også kjent under titler som Horror on Snape Island og Beyond the Fog.

Handling[rediger | rediger kilde]

To fiskere finner først en avhugd menneskehånd og rett etter flere lik på en øde og tåkete britisk øy. Da de undersøker øyas fyrtårn blir den ene av dem angrepet med kniv av en skrekkslagen naken kvinne som raskt blir uskadeliggjort av den ene fiskeren. Den unge kvinnen blir senere anholdt for å ha drept sine venner, men hennes foreldre leier privatetterforskeren Brent (Bryant Halliday) for å undersøke saken nærmere og for å finne ut hva som egentlig har skjedd på øya. Han slår seg derfor sammen med en gruppe arkeologer som er på vei til øya i den hensikt å lete etter en gammel fønisk skatt, etterlatt av en religiøs kult fra oldtiden. Arkeologene ble særlig interessert i øyas hemmelighet da det viste seg at en av ungdommene ble myrdet med et antikk sverd av gull.

De besøkene skjønner etterhvert at de ikke er de eneste på øya og at de befinner seg i livsfare. En etter en blir de drept av øyas ukjente beboer som synes å være en skapning som er halvt menneske og halvt dyr. De overlevende blir til slutt kjent med øyas hemmelighet.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Tårnet i Tåken kan beskrives som noe i mellom en klassisk britisk «Hammerfilm» og en mer moderne slasherfilm.

Filmen har fått bra kritikk på filmsiden DVDCult som blant annet skriver «There is a lot of tense atmosphere combined with gothic visuals which makes this film rise above your average bloodshed movie».[2] Den danske Uncut er mere kritisk, men gir den godkjent og skrivev i 2007 at: «Tower of Evil besidder om ikke andet en excentrisk charme, og selv om den absolut viser sin alder, så afprøver den alligevel for mange idéer til at kunne blive beskyldt for at være doven».[3]

Den ble ikke vist på norske kinoer, men ble utgitt på video i 1982 av norske C.P. Entertainment.

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Norsk VHS - Tårnet i Tåken (2012)». Arkivert fra originalen 22. april 2016. Besøkt 11. april 2016. 
  2. ^ Messinger, Neil (2000-tallet). «TOWER OF EVIL». DVDCult. Arkivert fra originalen 13. mars 2008. Besøkt 11. juni 2008. «There is a lot of tense atmosphere combined with gothic visuals...»  Sjekk datoverdier i |dato= (hjelp)
  3. ^ Dreyer, Kim Bruun (18. oktober 2007). «TOWER OF EVIL». Uncut.dk. Arkivert fra originalen 5. mai 2010. Besøkt 11. juni 2008. «Tower of Evil besidder om ikke andet en excentrisk charme, og selv...» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]