Tårn- og sverdordenen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ordenstegn for Tårn- og sverdordenen.

Tårn- og sverdordenen (portugisisk: Ordem da Torre e Espada, do Valor, Lealdade e Mérito) er en portugisisk orden. Den ble innstiftet i 1808 i Rio de Janeiro av prinsregent Johan i anledning kongefamiliens ankomst til Brasil etter flukten fra Portugal, foranlediget av landets besettelse av Napoléons tropper. Ordenen var særlig tenkt å belønne dem som hadde bistått i ferden over havet, særlig britiske militære, som ikke kunne tildeles andre portugisiske ordener fordi de ikke tilhørte den katolske kirke. Ordenen ble reformert i 1832, etter at kongefamilien var tilbake i Portugal og ble da landets fornemste orden. Etter den republikanske revolusjonen i 1910 ble ordenen avskaffet. Den ble gjenopprettet 26. september 1917 med tanke på belønning av sivile eller militære fortjenester av republikken og fedrelandet. Presidenten er ordenens stormester. Ordenen ranger som den første av Portugals ordener, foran Kristusordenen.

Ordenen regnes til Portugals «gamle militærordener», selv om ordenen først ble innstiftet i 1808. Bakgrunnen for dette er at ordenen ved opprettelsen ble gitt en eldre historie og angivelig var en gjenoppliving av en orden fra 1459, innstiftet av kong Alfonso V av Portugal.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

I 1832 fikk ordenen fire grader, en femte ble lagt til i 1896. Ved gjenopprettelsen i 1917 gikk en tilbake til fire grader, men allerede året etter ble en femte klasse lagt til igjen. Etter dette har Tårn- og sverdordenen fem grader:

  • Storkors (Grã-Cruz)
  • Storoffiser (Grande-Oficial)
  • Kommandør (Comendador)
  • Offiser (Oficial)
  • Ridder/Dame (Cavaleiro eller Dama)

Fra 1939 kan storkors også tildeles med kjede.

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordenstegnet for Tårn- og sverdordenen består av en hvitemaljert femtagget stjerne i gull. Stjernen er plassert på en eikekrans i grønt og gull. Midtmedaljongen er i gull og har et blått sverd omgitt av en eikekrans i blått. Medaljongen er omgitt av en blå bord der ordenens motto, «VALOR, LEALDADE E MÉRITO», er innskrevet i gull. Stjernen har øverst et tårn i gull. Baksiden bærer Portugals riksvåpen og omskriften «REPÚBLICA PORTUGUESA». Ordensstjernen har fem tagger og er i gull eller sølv, avhengig av klasse, og har ordenstegnet i midten. Ordenskjedet har ledd bestående av tårn og sverd med krans. Ordensbåndet er blått.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Republikken Portugals president innehar automatisk storkors med kjede. Storkors med kjede tildeles ellers i hovedsak andre lands statsoverhoder. Det er satt begrensninger på antallet samtidige innehavere av Tårn- og sverdordenen. Det kan maksimalt være 10 innehavere av storkors, 25 storoffiserer, 40 kommandører, 60 offiserer og 100 riddere. Utlendinger er ikke omfattet av begrensningene.

Norske innehavere[rediger | rediger kilde]

Kong Haakon var innehaver av storkors av Tårn- og sverdordenen.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • (da) Poul Ohm Hieronymussen og Jørgen Lundø: Europæiske ordner i farver, København: Politikens forlag, 1966.
  • (en) José Vicente de Bragança: «The Military Order of the Tower and Sword, Valour, Loyalty and Merit» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, første bind, Buckingham: Burke's Peerage, 2006, 450–454.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]