Sørringvinge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Sydlig ringvinge»)
Sørringvinge
sørringvinge, hann (Lasiommata megera)
Nomenklatur
Lasiommata megera
(Linnaeus, 1767)
Populærnavn
sørringvinge[1][2]
(sydlig ringvinge)
Hører til
Satyrini,
ringvinger,
sommerfugler
Økologi
Habitat: flyr rundt klipper og små bergvegger i skogen
Utbredelse: Europa og nord-Afrika, Asia østover til Iran; i Norge sjelden ved Oslofjorden[1]

Sørringvinge (Lasiommata megera) er en sommerfugl som tilhører gruppen ringvinger (Satyrinae) i den artsrike familien flikvinger (Nymphalidae). Den er vanlig over det meste av Europa, men i Norge finnes denne varmekjære arten bare noen få steder langs Oslofjorden, der den er regnet som truet. Den har en livssyklus med to generasjoner per år, og har vanskelig for å fullføre disse i kalde og regnfulle sommere.

Sørringvinge, hann

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor sommerfugl, vingens overside brun, med store, okergule, firkantede flekker over det meste av vingeflaten slik at denne fargen dominerer. Den ligner ellers på klipperingvingen (Lasiommata maera), men den store øyeflekken ved forvingens spiss er noe mindre. Den kan ikke forveksles med noen annen dagsommerfugl i Nord-Europa, men hanner og hunner har litt forskjellig utseende. Ved bakvingens ytterkant sitter det 3 – 5 små øyeflekker.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Hunn
Chemnitz, Tyskland
Hunn
Scratchbury and Cotley Hills SSSI, Wiltshire

Sørringvinge finnes i Norge bare på varme og solfylte steder langs Oslofjorden. Den har to generasjoner hvert år, i mai – juni og i juli – august. Den tåler dårlig kalde sommere, trolig fordi den da ikke får tid til å fullføre utviklingen på så kort tid. Tidligere fantes den vestover til Kristiansand, men den er trolig utdødd på Sørlandet i dag. Den flyr ved sandstrender og på tørrenger, der den gjerne er utsatt for tråkk og annen slitasje på grunn av ferdsel og friluftsliv. Larven lever på hundegras (Dactylis glomerata) og rapp (Poa spp.).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 22. juli 2020. Besøkt 22. juli 2020. 
  2. ^ Artsdatabanken: Artsnavnebasen Arten byttet navn fra «Sydlig ringvinge» september 2009

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]