Sîr Ninglor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Sverdliljeelven»)

Sverdlilje-elva eller Sîr Ninglor er en fiktiv elv fra J.R.R. Tolkiens verden Midgard. Den er også noen ganger kalt Langlilja. Denne elva lå i Rhovanion og var et av tilløpene til den store elva Anduin.

Elva ble kalt Sîr Ninglor av alvene og dette betyr Gullvann elv. Langlilja er en kort men viktig elv i Anduins dal. Den begynner som to unavngitte småelver i Hithaeglir, og flyter så vestover mot Anduin, og Langlilja rant inn i Anduin i et området med myrer kalt Sverdliljevollene.

Etter den siste alliansen mellom alver og menn, dro Isildur, sønn og arving av Elendil og bærer av den ene ringen, fra Mordor mot nord og ved Sverdliljevollene ble han og følget hans overfalt av orker og Isildur ble drept og den ene ringen gikk tapt i Langlilja.

Lenge etter dette, i det tredje tidevervet, var det noen Stoorer som bodde like ved elva Langlilja, og blant den var Déagol, som først fant ringen og som ble drept av sin fetter Sméagol som siden ble tilkrypet Gollum. Ringen gav Gollum et unaturlig langt liv. Gollum vandret etter en tid oppover langs elva og helt til dens kilde i Tåkefjellene, noe som forte ham til noen glemte grotter like ved Ork byen.

Saruman lette etter den ene ringen i hele Langliljas elveløp, og i området rundt den, men han fant den aldri, selv om det sies at han fant levningene etter Isildurs døde kropp.