Sven O. Høiby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Den pensjonerte journalisten og reklamemannen Sven O. Høiby (1936–2007) ble kjent da hans datter Mette-Marit giftet seg med kronprins Haakon i 2001.

Sven Olaf Bjarte Høiby (født 14. november 1936, død 21. mars 2007) var en journalist, reklamemann og forlegger som på sine eldre dager fikk en ny karriere innenfor underholdningsbransjen. Han ble kjent over hele landet som faren til kronprinsesse Mette-Marit.

Familie og relasjon til kongefamilien[rediger | rediger kilde]

Høiby var far til kronprinsesse Mette-Marit, morfar til prinsesse Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus, Marius Borg Høiby og svigerfar til kronprins Haakon. Han hadde også tre andre barn fra sitt første ekteskap og flere barnebarn. Han ble i 1984 skilt fra sin første kone, moren til kronprinsessen, men inngikk et 4-måneders arrangert ekteskap med Renathe Barsgård i 2005 i regi av kjendisbladet Se og Hør.

Liv og karriere[rediger | rediger kilde]

Før forholdet mellom kronprinsen og Høibys datter ble kjent, holdt Høiby sin karriere som journalist og forlegger utenfor offentligheten. Han var på det tidspunktet uføretrygdet. Det var alminnelig kjent at han hadde alkoholproblemer, noe som ble eksponert ytterligere da han bygde seg opp en kjendisstatus som kronprinsessens far. Det ble også etter hvert svært tydelig for mange at kronprinsessen hadde et komplisert forhold til sin far.

Kjendisstatus[rediger | rediger kilde]

Da Mette Marit Tjessem Høiby ble en del av kongefamilien, skapte dette også interesse for hennes familiebakgrunn. Dette utnyttet hennes far til fulle. I en periode samarbeidet Høiby med sladrepressen som arrangerte underholdningsturnéer i inn- og utland for Høiby sammen med andre artister og kjendiser. Blant disse var Knut T. «Sputnik» Storbukås, som var forlover da han giftet seg i 2005 og Laila Preikschas Nygjerdet, mest kjent som «Cowboy-Laila». Han deltok også i fjernsynsprogrammer på flere kanaler. Det ble hevdet at Høiby utnyttet sin kjendisstatus, og ble utnyttet, særlig av Håvard Melnæs i Se og Hør.

Kunstprosjekt[rediger | rediger kilde]

I 2005 gikk Høiby med i et kunstprosjekt for å fremme menneskerettigheter for homofile og lesbiske i Øst-Europa. Prosjektet fikk form av en fotoutstilling, «Se min kjole»-utstillingen og viste fotografier av alle deltakerne i kjole. Fotograf var Christian Berset og Vegard Storm Pedersen var medansvarlig for prosjektet. Flere av bildene ble gjengitt i magasindelen av Dagbladet den 18. juni 2005 med fotografiet av Høiby og «Sputnik» i kjole på forsiden. Uttrykksformen i prosjektet ble møtt av en blandet reaksjon fra kulturelle og homofile miljø. Redaktøren for kulturnettavisa Kulturkompasset, Henning Høholt, uttalte i et radiointervju at prosjektet var en hån mot homofile, mens Hege Duckert i Dagbladet mente at «det er en provoserende kraft i bildene».

Slutten[rediger | rediger kilde]

I 2006 begynte Sven O. Høiby å arbeide som bingovert for lokaradioen Radio Søgne.

I august 2006 ble det kjent at Sven O Høiby hadde lungekreft, og han døde den 21. mars 2007, 70 år gammel, og bare få måneder etter at sykdommen ble kjent. Han ble bisatt i Oddernes kirke i Kristiansand 26. mars 2007.

Som produsent[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote Wikiquote: Sven O. Høiby – sitater