Sven Egil Omdal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sven Egil Omdal
foto: Ingeborg Eliassen (2020)
Født17. jan. 1953Rediger på Wikidata (71 år)
Stavanger
BeskjeftigelseJournalist, redaktør Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
UtmerkelserGullpennen

Sven Egil Omdal (født 17. januar 1953 i Stavanger) er en norsk journalist, redaktør og organisasjonsleder. Han ble ansatt i Stavanger Aftenblad i 1971. I perioden 1975 til 1976 arbeidet han i Adresseavisen. Han ble redaktør i Kirkens informasjonstjeneste i 1976, denne jobben hadde han frem til 1979 da han ble ansatt som journalist og senere reportasjesjef i Vårt Land.

Formelt hadde han denne jobben frem til 1991, men i det fire siste årene hadde han permisjon for å lede Norsk Journalistlag. Etter at han gikk tilbake til Stavanger Aftenblad i 1991 har han vært nyhetsredaktør, kulturredaktør og multi-mediaredaktør. Han har vært stasjonert i Washington DC, Brussel og Berlin og bor nå i Stavanger.

Han har også vært leder for Pressens Faglige Utvalg, styremedlem i International Federation of Journalists og medlem av Den norske nasjonalkommisjonen for Unesco.

I 2009 ble han tildelt Gullpennen av Riksmålsforbundet. Juryleder Sverre Martin Gunnerud uttalte da han utdelte prisen: «Han er en uredd kommentator som har klare og til dels nådeløse meninger.»

I 2019 var Omdal leder for Kildeutvalget nedsatt av Norsk Presseforbund for å se på pressens forhold til sine kilder, etter Dansevideosaken, også kalt Sofie-saken, der VG senere ble felt på fem punkter i Vær Varsom-plakaten. Kildeutvalgets rapport lå til grunn da Vær Varsom-plakaten ble endret i 2021.[1][2]

I tillegg til journalistyrket har han også skrevet flere bøker. "Borgerlønn. Ideen som endrer spillet" (2018), som han skrev sammen med sin ektefelle Ingeborg Eliassen, ble nominert til Brageprisen.

Priser[rediger | rediger kilde]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nils Martin Silvola (5. november 2019). «Kildeutvalget refser norske redaktører og opplæringen i redaksjonene: – Hver enkelt journalist lager sine egne normer». journalisten.no. Besøkt 10. januar 2021. 
  2. ^ Ny Vær Varsom-plakat. Norsk Redaktørforening. Besøkt 10. januar 2021.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]