Svein Hauan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Svein Hauan
FødtOlsen
9. jan. 1934Rediger på Wikidata
Tromsø
Død16. jan. 2020Rediger på Wikidata (86 år)
Harstad
BeskjeftigelseMusiker (1945–1991), journalist (1955–), selger (1976–1985), musikkpedagog (1954–1975) Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
Musikalsk karriere
InstrumentTrompet

Svein Hauan (Olsen) (født 9. januar 1934 i Tromsø, død 16. januar 2020[1] i Harstad) var en norsk musiker og musikkaptein med hovedinstrument trompet. Han var i hele sin yrkeskarriere knyttet til Hærens musikkorps, populært kalt «Divisjonsmusikken», med sete i Harstad. Han var også kulturjournalist, samt dirigent og instruktør for flere musikkorps.

Starten i Tromsø[rediger | rediger kilde]

Svein Hauan, ung musikant i 1945

Svein Hauan vokste opp som den eldste av fire brødre. Som elleveåring, etter et par års egenlæring, opptrådte han offisielt som trompetist, da han ble invitert med i Tromsø-orkesteret, som ble etablert i forbindelse med feiringen av freden etter 2. verdenskrig. Orkesteret, som var basert på Tromsø Orkesterforening og Tromsø Ungdomskorps, spilte på kaia i Tromsø den 12. mai 1945 da torpedojageren KNM «Stord» returnerte til Norge. Etter denne opptredenen fortsatte Hauan som medlem av ungdomskorpset. Som 15-åring var han med og startet det fem mann store svingdansebandet Silver band, og ble her musikalsk leder. De spilte hyppig på utestedet Alfheim.

Divisjonsmusikken[rediger | rediger kilde]

Svein Hauan, klar for divisjonsmusikken

I 1951 dro Svein Hauan til Harstad for å prøvespille for Hærens musikkorps, populært kalt «Divisjonsmusikken», og fikk straks et engasjement i korpset. Tidlig ble det etablert et storband med medlemmer fra korpset, under ledelse av Hauan. Bandet spilte første gang offisielt den 8. mai 1956, blant annet med Glenn Miller på repertoaret.

Midt på 1960-tallet tok Hauan dirigenteksamen ved Norges musikkhøgskole etter to studieopphold i Oslo (høstsemestrene 1964 og 1965). I disse periodene var han knyttet til Forsvarets stabsmusikkorps. Han spilte i 1964 også i orkesteret på Rosekjelleren i Oslo. I to sesonger var han leder for Brigade Nords Musikkorps. Han ble pensjonist 31. januar 1991.

Skolekorps[rediger | rediger kilde]

Svein Hauan leder an foran Harstad Folkeskoles Musikkorps på tidlig 1960-tall.

Svein Hauan overtok høsten 1954, som 20-åring, ledelsen av Harstad Folkeskoles Musikkorps og hadde det musikalske ansvaret for korpset frem til sommeren 1965, bare med et opphold høsten 1964 for musikkstudier ved Musikkonservatoriet i Oslo. Han tok på en ny periode med korpset fra 1970 til 1975.

Foruten korpset i Harstad hadde han prosjektbaserte engasjementer med flere andre korps som LKABs Musikkorps i Narvik, Bleik Hornmusikk, Andenes Hornmusikk og Glomfjord Hornmusikk.

Festspillene[rediger | rediger kilde]

Svein Hauan var en av seks initiativtakere og medlem av interimsstyret for Festspillene i Nord-Norge. I årene som fulgte hadde han mange verv innenfor festspillene. Han ble «æresfaun» (æresmedlem) av festspillene i 1989.[2]

Journalist[rediger | rediger kilde]

Svein Hauan, kulturjournalist

Ved siden av musikken var han journalist i Harstad Tidende med kultur som hovedområde. Han var fast ansatt en periode (fra 1. juni 1955) før han fikk fast stilling i Divisjonsmusikken. Etter det opererte han som freelance.

Forretningsdrift[rediger | rediger kilde]

Fra 1976 og i knappe ti år drev Svein Hauan en musikkforretning i Harstad, kalt Musikkservice, med salg og reparasjoner av musikkinstrumenter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelen er i hovedsak basert på et intervju av Svein Hauan, sommeren 2007.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]