Svein Gundersen (1946)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Svein Gundersen
Født9. mars 1946Rediger på Wikidata (78 år)
Molde
BeskjeftigelseSkuespiller, scenograf Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Teatermannen Svein Gundersen, 1967
Svein Gundersen, 1967

Svein Gundersen (født 9. mars 1946 i Molde) er norsk manusforfatter, regissør, scenograf og skuespiller. Professor i drama og teater, initierte utdanningen i figurteater som tilbys ved ved Oslomet - Storbyuniversitetet. Han er medlem av Norske Dramatikeres Forbund og driver sammen med Karen Høie virksomheten Kulturproduksjoner. Svein Gundersen var gjennom en årrekke skuespiller, scenograf og regissør i Suttungteatret på Tangen i Hedmark, og hadde stor betydning for teatret, som han var administrativ leder for i 20 år. Han har vært regionleder i Hedmark teater, fast regissør og scenograf for Klomadu teater, og frilans regissør for teatergrupper, sangere, kor og korps. I ti år var han leder av UNIMA-Norge, og startet blant annet festivalen Fri Figur - biennale for norsk figurteater (nå: Go Figure!), innstiftet Birgit Strøms minnepris og var kunstnerisk og administrativ leder for de fire første festivalene. I 2015 initierte han "Ingeborgkonserten", som blir arrangert i Tangen kirke på forfatteren Ingeborg Refling Hagens fødselsdag 19. desember. Gundersen mottok Oslo bys kulturstipend i 2006, og har mottatt stipend fra Stange kommune, Hedmark fylke, Fritt Ord, Dramatikerforbundet, Norsk kulturråd.

Bakgrunn og arbeid[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Gundersen har bakgrunn fra tekst- og skuespillerarbeid revy- og teatermiljøene i Molde på 1960-tallet, der han skapte revyskikkelser, stand-up-aktige show, og roller som Kannestøperen Peder Båtnes i Den lokalpolitiske Kandestøper. Han turnerte i Møre og Romsdal, og opptrådte på landsmøter, Momarken mm. Han var en av stifterne av Kaffistovas venner, og sammen med Knut Ødegård og Edvard Hoem med i miljøet som arrangerte landets første poesifestival (senere del av Moldejazzen).

Suttungteatret[rediger | rediger kilde]

Suttungteatret var en studiescene med fast tilholdssted på TangenHedmark. Teatret var spesielt kjent for sin satsing på Wergeland og Kincks dramatikk, og fikk årviss støtte fra stat, fylke og kommune. Svein Gundersen kom inn i virksomheten i 1966, og jobbet i mange år full tid ved teatret, først som skuespiller og teatersnekrer, senere som regissør og scenograf. Gjennom tyve år var han administrativ leder med ansvar for regnskap, planleggings-, informasjons- og søknadsarbeid. På slutten av hans engasjementstid kom Suttungteatret inn som fast post på statsbudsjettet. I perioden fra 1966 til 1989 var han med i nærmere femti av teaterets produksjoner. Større roller var Grosserer Wulffie i Wulffie & co av Jonas Lie (1975), Mazoliero i Venetianerne av Henrik Wergeland (1977), og Machiavelli i Mot Karneval av Hans E. Kinck (1979). Han hadde regi for forestillinger som Den siste gjest (1975) og Driftekaren (1983) av Kinck, Jødinden (1983) og Den indiske cholera (1985) av Wergeland; scenografi for forestillinger som Papegøien av Wergeland (1980) og Vi løfter de lenkete hendene våre av I.R.Hagen (1989). Da professor Edvard Beyer så forestillingen Den sidste gjest (1975), omtalte han forestilingen i Dagbladet og kalte Suttungteatret Norges dristigste teater. Suttungteatret fikk Hedmarksprisen i 1979.[trenger referanse]

Svein Gundersen som Niccolo Machiavelli i Kincks drama "Mot Karneval". Suttungteatret 1979.


Teaterarbeid i Hedmark[rediger | rediger kilde]

Svein Gundersen var en periode ansatt som regionleder og regissør ved Hedmark teater, og skapte der forestillinger som Vet vi hva frihet er (1990) til 50 års-markeringen av krigsutbruddet, med Kong Olav og krigsveteraner i salen, Langs Glomma med Chess, Olsokspelet på Malungen, revyer og musikaler. Han har hatt regioppdrag for Hedmark fylkeskommune, Hamar kommune, Hamar Bispedømme, Hedmarksmuseet, Stiftelsen Kvinneuniversitetet, Høgskolen i Hedmark, Hedmark Kunstnersenter (forløper for Kunstbanken), og for kor, teater- og dansegrupper over store deler av Østlandet. Han skapte verk som Sten i glass - åpningsverket til Hamardomen (1998) og forestillingen Skund dekk å skund dekk til tusenårsjubiléet på Nes i Hedmark (2000).

Svein Gundersen har vært tilknyttet Klomadu teater som tekstforfatter, regissør, scenograf og skuespiller 1991–2003. Klomadu teater ble drevet av Nina Engelund og Karen Høie, og knyttet til seg en fast stab, blant annet dukkemaker Kirsten Ekern, kostymedesigner Ola Jevnaker og komponist Bjørn Sverre Kristensen. Teatret arbeidet ofte med en på den tiden noe uvant «blandingsform», der skuespillerne opptrådte i samspill med dukker, skygger, masker, objekter og andre visuelle uttrykksmidler. For Klomadu teater regisserte han forestillinger som Sampo Lappelill (1992) Koffertene (1996) og Kan den fly (2002). Nevnes må store samarbeidsprosjekt, som de nyskapende landskapsforestillingene Laterna magica I-III før og under vinter-OL (1991–1994), Det urolige hjerte (1997) på Hedmarksmuséet, laget til åpningen av Pilgrimsleden (1997), vandreforestillingen Tidløs vandring - Middelaldernatt (1999), skapt til Hamars byjubileum, og den stemningsrike vandreforestillingen Heksenatt for Kvinneuniversitetet (1999), forestillinger som vakte stor oppmerksomhet. Høsten 1999 samlet han teatervirksomheten sin under navnet Kulturproduksjoner.

Kulturproduksjoner[rediger | rediger kilde]

Svein Gundersen driver Kulturproduksjoner sammen med Karen Høie. Gruppens visuelle forestillinger for barn og unge har vært verdsatt, og turnert over store deler av landet, blant annet for Den kulturelle skolesekken. Forestillinger som Stella og Glass i palass har vært vist mange hundre ganger. I samarbeid med musikerne Martine Kraft og Nils Jørgen Nygård har Kulturproduksjoner skapt en konsertteatertrilogi: Fela som sang, Svanene over Irland, Inn i Peer Gynts rike, sistnevnte er vist internasjonalt.

Kulturproduksjoner er kjent for sine store Landartforestillinger, der tematikk og uttrykk utvikles i samspill med landskapet/omgivelsene de spiles - et arbeid Svein Gundersen begynte å utvikle i forbindelse med Laterna magica-forestillingene under Vnlter-OL. Gruppen har mottatt støtte fra Norsk kulturråd, Hedmark fylke, Fond for Lyd og bilde, Fond for utøvende kunstnere, Fond for frilansere, Hamar kommune, Prøvekluten i Møre og Romsdal.

"Into the Kingdom of Peer Gynt", Kulturproduksjoner 2006.
Martine Kraft som Silverlin, Nils Jørgen Kraft som Peer, Karen Høie som Huldra. "Into the Kingdom of Peer Gynt", Kulturproduksjoner 2006.

Internasjonalt arbeid.

Kulturproduksjoner har gjennomført samarbeidsprosjektet The great Dragon Parade med Teatr Groteska og kunstakademiet i Kraków (2008–2011), prosjektet HraMoKa med Nasjonalmuséet i Slovakia, figurteatermuseet Modry Kamen og The Art Academy i Bratislava (2015–2017), begge støttet av EEA-midlene og Norway Grants, og den polske og slovakiske stat. I 2016 deltok Kulturproduksjoner i en forestilling på Theater der Nacht i Tyskland. I 2017 laget gruppen forestillinger til festivalen Noël en Marionettes for Bana Ba Africa i Kamerun, støttet av ud/dts, Forestillingene turnerte i skolene i Yoandé, og på på det nasjonale kultursenteret. Samme år deltok gruppen i et internasjonalt prosjekt i Northeim, Tyskland. I 2018–2019 produserte Kulturproduksjoner i samarbeid med teatergruppen Mr. Pejo´s Wandering Dolls fra St. Petersburg forestillingen PolarIs, og i 2022 forestillingen "Naboer", sammen med den norsk-svenske gruppen hildeandpeppe HD. Fra 2020–2024 samarbeider gruppen igjen med figurteatermuseet på Modry Kamen og Kunstakademiet i Bratislava, i prosjektet HraMoKaPlus, støttet av EEA-midlene og Norway grants og statlige midler fra Slovakia.

Medlemmene i Kulturproduksjoner har vært aktive i Unima International, og vært medlemmer i flere av den internasjonale organisasjonens kommisjoner.

Landartforestillinger[rediger | rediger kilde]

Teatermannen Svein Gundersen, 2013
Svein Gundersen, 2013

På 2000-tallet skapte Svein Gundersen landartforestillingene Jenter langs elva I (2001) og Jenter langs elva II (2002) i samarbeid med Kvinnebevegelsen i AP. Forestillingen var en levendegjøring av arbeiderkvinnenes historie langs Akerselva. Også forestillingen Lux – Opus Dei (2003), laget til Hamar Bispedømmes 850-årsjubileum, var utformet som en steds-spesifikk og billedrik vandreforestilling i samspill med landskapet. 2004–2008 hadde han manus (bearbeiding) og regi for Maridalsspillet, og innførte der en første akt hvor mindre scener, installasjoner og tablåspill ble iscenesatt langs publikumsruten inn mot spilleplassen. Denne tradisjonen: en første akt som utspilles på vei inn mot selve spilleplassen, har Maridalsspillet fortsatt. For Skansespillet laget han Vandring på Blaker Skanse (2009).

For KristinspilletSel satte han opp Kristin Lavransdatter på Jørundgard (2010–2015). Han dramatiserte alle tre bøkene, og lot handlingen ta utgangspunkt i filmkulissen Jørundgard, der forestillingen ble spilt. I perioden 2016–2023 har Kulturproduksjoner skrevet og regissert flere visuelle forestillinger med historisk tematikk for anno DomkirkeoddenHamar, bl.a Fe dør, frende dør (2016), Itte liv laga (2017), og i forbindelse med markeringen av reformasjonen i Norge ble Hamars undergang (2017) bestilt av muséet.[1] Tematikken ble videreutviklet i forestillingen En Hamarkrønike (2018-2023). Forestillingen har fire scener (akter) som spilles på ulike steder på museumsområdet, mellom disse ble mindre scener fra dagliglivet i Hamarkaupangen levendegjort.

Annet kulturarbeid[rediger | rediger kilde]

Svein Gundersen har vært aktiv i Danse- og Teatersentrum, blant annet som initiativtaker og faglig ansvarlig for seminaret Teater i Øjenhøjde, om dansk barneteater for norske deltakere ved Schæffergaarden (Kbh 1997). I en tiårs-periode var han leder for UNIMA-Norge og arrangerte foreningens Jubileumsfestival i Oslo i 2004. Arbeidet ble videreført gjennom festivalen Fri Figur - biennale for norsk figurteater. Han var produsent, og kunstnerisk og administrativ leder for festivalen i 2007, 2008 og 2010, og innstiftet i 2007 Birgit Strøms minnepris, som ble delt ut under festivalen.

Gundersen var sammen med Klomadu teater med å drive Teaterforum, som sto for et større kulturarbeid i Hamar-regionen på 1990-tallet. Teaterforum arrangerte foredragsrekker og seminarer, drev Jazz- og lyrikk-kro og Litterær kafé, skapte stunt-teater og åpne kulturdager på Hamar torg. Under OL etablerte han Kvadkvarteret, der distriktets politikere fra en scene på torget daglig ble utfordret i idrettssgrenen kappkveding. Teaterforum arrangerte gjestespill i Hamar - og senere, under paraplyen Teater for barn, månedlige gjestespill i flere kommuner på Hedemarken.

Gundersen har bakgrunn fra Ingeborg Refling Hagens kulturarbeid, og var i årene 1970-85 leder for Suttung forlag. Eventyr og historier fra Mostua I-VI av Ingeborg Refling Hagen var blant utgivelsene. Han har drevet barne- og ungdomsteater i Stange kommune, og et privat kunstgalleri, Vårt Galleri, som hadde utstillinger med flere kjente kunstnere: Olav Starheim, Ingrid Book, Olav Bjørgum, Grethe Schei, Petr Klastersky, Inger Kvarving, Gunnar Janson. Ut fra dette miljøet bleStange Kunstforening etablert.

Styreverv[rediger | rediger kilde]

Styreverv kultur: styremedlem i Hedmark teater, Black Box Teater, Ny Musikk avd. Hedmark (kasserer), Danse og Teatersentrum,[2] Fra 2002–2012 leder av UNIMA Norge - forening for norsk figurteater. I Unima International var han medlem av European commission fra 2004-2008.[trenger referanse], i Research commission fra 2008–2016, og fra 2012–2020 valgt inn i Professional Training commission. I 2015 var han styremedlem, fra 2016–2018 nestleder i Foreningen Ingeborg Refling Hagens kulturhus - Fredheim. Fra 2015–2018 leder av Kulturgruppa som organiserer foreningens kulturprogram, og initierte der bl.a Ingeborgkonserten på forfatterens fødselsdag den 19. desember. [trenger referanse] Fra 2018 og fremover har han fortsatt arbeidet i Kulturgruppa, med planlegging og gjennomføring av foreningens kulturprogram. I 2018–2021 med i komitéen som planla feiringen av IRHagens 100-årsjubileum som forfatter, og 125-årsjubiléet for hennes fødsel i 2020. Jubiléet ble markert med et fyldig program: foredrag, gjestespill, bokutgivelse, forskerseminar, konserter, teateroppsetting.

Styreverv ellers: satt i tre perioder i kommunestyret i Stange kommune, og fire perioder i kulturstyret i kommunen, som representant for SV. Medlem av kommunale og fylkeskommunale utvalg.

Teatervirkomhet i utvalg[rediger | rediger kilde]

Som regissør[rediger | rediger kilde]

  • En Hamarkrønike, anno Domkirkeodden 2018, bearbeidet versjon i årene 2018–2023
  • Helga og Jacob og Dragesølvet, Pianostredet Figurteater, Kongsberg 2023.
  • Hakkebakkeskogen i Bassengparken, Norsk Sceneskrekk, Gjøvik 2022
  • Sten og brød II - det spøker i ovnen, Pianostredet Figurteater, Halden 2021.
Forestillingen Laterna magica, Vinter-OL 1994
Fra forestillingen Laterna magica, spilt under Vinter-OL 1994
  • Jeg foretrekker lyset, en forestilling om forfatteren Ingeborg Refling Hagens virke og forfatterskap, co-produksjon hafnor/erichsen og Kulturproduksjoner, samarbeid med Turnéorganisasjonen, Hamar 2021.
  • Rød Tråd, Historieviserne, Hamar 2019
  • Den grønne ridder, Pianostredet figurteater, Halden 2018
  • Renc´Arts Cameroun 2017, Bana ba Africa, Kamerun 2017
Heksenatt. Kvinneuniversitetet Sør 1999.
Heksenatt. Forestilling spilt i skogene rundt Kvinneuniversitetet 1999.
  • Hamars undergang, 2017, anno Domkirkeodden 2017
  • Death of the Puppeteers, Project HraMoKa, Slovakia 2017
  • Rosene i vinterskogen, Kulturproduksjoner 2015
  • Kristin Lavransdatter på Jørundgard, Kristinspelet på Sel 2011–2015
  • Into the Kingdom of Peer Gynt, Kulturproduksjoner 2011-2015
  • Bergtatt, Ung i Gjøvik/Spirits of Norway 2014
  • Frokost i det grønne, Fredskontorene/Litteraturhuset Oslo 2012
  • Sampo Lappelill, nyopsetting, Kulturproduksjoner, Hamar/Kraków 2011
  • Sigurd fighting the Dragon” Teatr Groteska/Kulturproduksjoner, Kraków/Oslo 2010
  • Vandring på Blaker Skanse, Skansespillet 2009
  • Nils Holgerssons forunderlige reise, Abrakadabrateatret 2008
  • Svartedauen, Maridalsspillet 2004–2008
    Fra forestillingen Svartedauen, Maridalsspillet 2006
    Fra forestillingen Svartedauen, Maridalsspillet 2006
    ”Svanene over Irland, Kulturproduksjoner 2007
  • Fremad, aldri glemme, for Norsk Folkehjelp 2003
  • Kan den fly, Klomadu teater 2002
  • Glass i palass, Klangfuglprosjekt, Kulturproduksjoner 2002, ny oppsetting 2011
  • Jenter langs elva I og II, Aps kvinnegruppe, Oslo 2001–2002
  • Lux - Opus dei, til Hamar Bispedømmes 850års-jubileum
  • Heksenatt, Kvinneuniversitetet/Kvinner viser vei 1999
  • Koffertene, Klomadu teater 1996
  • Laterna magica I, II og III, LOOC/Teaterforum/Holografimuséet/Klomadu teater m.fl 1991–1994
Jenter langs elva
Innesperrret. Jenter langs elva - forestilling langs Akerselva 2001 og 2002
Skansespillet
Fra forestillingen Vandring på Blaker Skanse, Skansespillet 2009
  • Litt parfymert virkelighet, Klomadu teater 1992
  • Vet vi hva frihet er, Hedmark teater 1990
  • Vi løfter de lenkede hendene våre, Suttungteatret 1989
  • Den indiske cholera, Suttungteatret 1985
  • Driftekaren, Suttungteatret 1983

Som scenograf[rediger | rediger kilde]

  • Aung San Suu Kyi - Kvinnen fra Burma, Tema Teater 2015
  • Svartedauen, Maridalsspillet 2008
  • Inn i Peer Gynts rike, Kulturproduksjoner 2006
  • Lux – Opus Dei, Hamar Bispedømmeråd 2003
  • Shaken and stirred, Tema Teater/Klomadu teater 2003
  • Stella, Kulturproduksjoner 2002
  • Kan den fly? Klomadu teater 2002
  • Heksenatt, Kvinneuniversitetet Sør 1999
  • Papegøjen, Suttungteatret 1980

Som skuespiller[rediger | rediger kilde]

  • Torvald Johansson i Naboer (Kulturproduksjoner/hildeandpeppe 2022)
  • Iskremselgeren Svend i PolarIs (Kulturproduksjoner 2019)
  • Professor Doctor Victor von Trockhoff, figurspill i Northlantis - Die versunkene Stadt
  • Herman Schmidt i Die Nacht der Puppen (Theater der Nacht, Tyskland 2016)
  • Fyrvokteren Pind i Fyret (Gruppe 38, Danmark/Klomadu teater, Norge 1998)
  • Niccolo Machiavelli i Mot Karneval av Kinck (Suttungteatret 1983)
  • Grosserer Wulffie i Wulffie&co (Suttungteatret 1982)

Publikasjoner[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Domkirkeodden.no: Vandreteater om Hamars undergang
  2. ^ «Danse og Teatersentrum». 
  3. ^ Gundersen, Svein (1980). Av skalden fikk vi landet. Suttung forlag. ISBN Tangen Sjekk |isbn=-verdien: invalid character (hjelp). 
  4. ^ Retvedt, Ole (2002). Kollokvium. Oplandske bokforlag. 
  5. ^ Thon, Jan (2008). Bedre tiders morgenrøde. Utopi og modernitet hos Henrik Wergeland. Novus. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Arkivert 24. november 2020 hos Wayback Machine. (no) Høie, Karen/Gundersen, Svein - teater i HamarArkivportalen