Svarthjort

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Svarthjort
Nomenklatur
Ceruchus chrysomelinus
(Hochenwarth, 1785)
Populærnavn
svarthjort[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieHjortebiller
UnderfamilieValsehjorter
Miljøvern
IUCNs rødliste:
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

NT — Nær truet

Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

EN — Sterkt truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: skog
Utbredelse: Europa

Svarthjort (Ceruchus chrysomelinus) er en svart bille som hører til familien hjortebiller (Lucanidae) i gruppen skarabider (Scarabaeoidea).[1] Den ble nylig gjenoppdaget i Norge,[1] men er meget sjelden og trolig sterkt truet. Arten er en typisk urskogsart som tåler moderne skogbruk ganske dårlig.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (11-16 millimeter), sylindrisk, glinsende svart bille. Hannen har et stort, bredt hode og lange, pinsettaktige, framstrakte mandibler (overkjever). Hunnen har vesentlig mindre hode og kjever. Som vanlig for hjortebiller består antennen av et krumt, kølleformet skaft og en langstrakt vifte av bladformede ledd. Pronotum er omtrent rektangulært, hos hannen omtrent så bredt som hodet. Dekkvingene har tydelige punktstriper.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten utvikler seg i råtten ved med rød råte. Den er avhengig av grove, falne stokker som får ligge i lang tid. Larveutviklingen tar 2-3 år. Denne arten er overalt ganske sjelden og blir regnet som truet av moderne skogbruk. Den blir vurdert som Nær truet (NT) på verdensbasis på IUCNs rødliste fra 2010. I Norge er arten gitt status som Sterkt truet (EN) i Norsk rødliste for arter fra 2021.[2]

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten forekommer i det meste av Europa bortsett fra Storbritannia og de nordligste delene, men er ikke vanlig noe sted. I Norge er den i nyere tid bare kjent fra noen få lokaliteter i Larvik, Vestfold. I tillegg finnes det et over 100 år gammelt funn fra Oslo.

Systematisk plassering[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 28. februar 2022. Besøkt 28. februar 2022. 
  2. ^ a b Ødegaard F, Hanssen O, Laugsand AE og Olberg S (24. november 2021). «Biller. Vurdering av svarthjort Ceruchus chrysomelinus som EN for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 28. mars 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]