Svartflekket olivenmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
svartflekket olivenmåler
Nomenklatur
Colostygia pectinataria
Knoch, 1781
Populærnavn
svartflekket olivenmåler
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektColostygia
Økologi
Habitat: skog, heier og myrer
Utbredelse: den palearktiske sone

Svartflekket olivenmåler (Colostygia pectinataria) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne måleren finnes nord til Nordland i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 24 – 28 mm), slank, grålig grønn måler, vanligvis lett å kjenne igjen på fargen, men den grønne fargen blekner etterhvert til gult. Hannen har fjærformede antenner. Forvingen er litt gråaktig grønn, ved roten med et smalt, mørkt tverrbånd. Midt i vingen har den et bredt tverrbånd. Dette er omtrent dobbelt så bredt ved forkanten av vingen som ved bakkanten, og smalt kantet med svart. Båndet er svart ved vingens bakkant og i begge forhjørnene, ellers grønt. Rett bak vingespissen er det en mørk flekk. Bakvingen er gråhvit. Larven er forholdsvis kraftig og virker knudrete, lyst gråfiolett på farge. Den har tallrike små, svarte flekker som hver bærer en kort, stiv børste.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Svartflekket olivenmåler kan forekomme i mange ulike miljøer, på heier, i myrlendt terreng og også i skog. Larvene lever først og fremst på maurer (Galium spp.) men kan også finnes på syrer (Rumex spp.) og tvetann (Lamium spp.). De voksne målerne flyr om natten i juni – juli og kommer gjerne til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten forekommer i hele Europa og også i Nord-Asia. I Norge er den vanlig nord til det nordlige Nordland.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]