Cantharis fusca

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Svartbrun bløtvinge»)
Cantharis fusca
Nomenklatur
Cantharis fusca
(Linnaeus, 1758)
Populærnavn
? svartbrun bløtvinge
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieBløtvinger
SlektCantharis
Økologi
Habitat: blomsterrike enger, nær skog
Utbredelse: I Norge, sjelden i nord

Cantharis fusca (Linnaeus, 1758)) er en av storbløtvingene (Cantharinae), en bille som tilhører bløtvingene (Cantharidae). På norsk er denne bløtvingen blitt kalt svartbrun bløtvinge.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Cantharis fusca finnes vanlig sør i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Cantharis fusca er mellom 11 og 15 mm lang og er en langstrakt bille, bakkroppen er jevnt smal bakover. Bakhodet er mørkt (svart). De har svarte lange antenner, med de innerste leddene er rødlige. Pannen har en forhøyning mellom antennefestene. Palpenes (munnføtter) endeledd er økseformet og ikke smalt, ovalt. Antennenes tredje ledd vanligvis lengre enn det andre leddet. Brystskjoldet (pronotum) er rødt med en svart midtflekk som når fremkanten av brystskjoldet. Flekken kan en sjelden gang mangle. Brystskjoldet har bare en svak innbuktning i bakkanten og har en overflaten som ikke er grovt rynket eller punktert. Brystskjoldets bakhjørner er tydelig avrundet avsatt, men ikke utstående. Beina er svarte. Leggene på bakbeina er vanligvis krummet inn mot kroppen. Buksiden er rød. Dekkvingenes grunnfarge er svarte eller brunsvart, med spredt nedliggende hårbekledning. Dekkvingene skjuler hele bakkroppen.

Den ligner Cantharis rustica, men er litt større.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Cantharis fusca finnes som voksne (imago) på blomster, trær og busker, i mai og juni, men ellers er de å se nær overalt, langs skogsbryn, i busker og gressenger. De er rovdyr og lever både som larver og voksne av andre mindre dyr.

Larvene lever på jorden. Overvintringen skjer i larvestadiet og larvene har stor toleranse ovenfor kulde, det hender de tidlig om våren kryper på snø.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hansen, Victor.; Larsson, Sv. G. 1973 (2. utgave). Biller X. Blødvinger, klannere m. m.: (Malacodermata, Fossipedes, Marcrodactylia og Brachymera) Danmarks Fauna 44. (344 sider) Side 27-28. ISBN 8712166936
  • Sandhall, Åke. (norsk oversettelse: Olsvik, Hans) Cappelens naturhåndbøker: Småkryp. Cappelen. Side 29. ISBN 82-02-13551-6

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]