Svalbardkurset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Svalbardkurset er et etterutdanningskurs for ansatte i Norges sentrale statsadministrasjon og andre personer som er viktige for Norges politikk og forvaltning av Svalbard.

Kurset organiseres av Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) og er et felles tiltak mellom NTNU, Norsk polarinstitutt og i senere år Universitetssenteret på Svalbard (UNIS). Gjennom årene har kurset samarbeidet med Tromsø Museum, Sysselmesteren på Svalbard, Bergmesteren for Svalbard, Store Norske Spitsbergen Kulkompani, Longyearbyen lokalstyre og Kystvakten, og dratt nytte av bidrag fra en rekke andre institusjoner og enkeltpersoner.

Innhold[rediger | rediger kilde]

Kurset tar opp aktuelle problemstillinger knyttet til naturressurser, politikk, samarbeid, forskning, næringsdrift i regionen. Det er utviklet en ramme for kurset som følges fra år til år, mens tema og fokus fornyes hvert år ut fra aktuelle problemstillinger. Faste temaer er ferdsel, kommunikasjon og sikkerhet knyttet til aktiviteter og ferdsel i polare områder. Sikkerhetsansvarlige fra UNIS og Norsk polarinstitutt står for denne delen. Øvrige innledere på kurset er personer fra Sysselmesteren på Svalbard, lokalforvaltningen og andre spesialister i arktiske spørsmål.

Mange av de som deltar på kurset, er spesialister innen saksområder som har med Svalbard å gjøre, og flere bidrar samtidig som forelesere på kurset. En del av kurset bygger på at deltakerne skal gi hverandre kompetanse fra sine spesialområder.

I dag har mange av kursdeltakerne tidligere vært på Svalbard eller bor der fast. Flere av de som er ansatt i det nye Lokalstyret, i Store Norske og andre virksomheter på Svalbard, tar kurset for å bli kjent egne omgivelser og miljø.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kurset ble startet i 1976 av professor i naturmiljøkunnskap Olaf I. Rønning (1924-2018) ved Botanisk institutt ved den gang Den allmennvitenskapelige høgskolen, AVH på Rosenborg i Trondheim. Han startet sin vitenskapelige virksomhet på Svalbard i 1958.

Kurset begynte som hovedfagskurs for biologistudenter og utviklet seg til et tverrfaglig kurs for å styrke kunnskap og komnetansen om Arktis og Svalbard for sentralforvaltningen (Storting og departementene).

Kurset ble organisert i regi av KOMMIT – Komiteen for miljøvern ved Universitetet i Trondheim – som senere ble en del av NTNUs Senter for miljø og utvikling.

I gjennomsnitt har 20-22 personer deltatt i kurset hver år.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]