Modell (yrke)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Supermodell»)
Moteoppvisning under Moda Lisboa 2008 med klesmodeller på catwalken.
Fototester er en viktig del av casting-arbeidet.
Mannlig aktmodell og kunststudenter i Brooklyn Museum 1939

Modell er en yrkesbetegnelse på en person som jobber selvstendig eller gjennom et modellbyrå og engasjeres for presentasjoner eller fremføringer av klær, smykker eller andre gjenstander, eller som engasjeres for posering i mer eller mindre kunstneriske settinger. Blant oppdragene kan nevnes fotojobber for magasiner (moteserier spesielt), motevisninger (catwalk), reklamefilmer, reklameplakater etc.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

En modell blir hovedsakelig engasjert på en av to måter; ved å gå på casting eller ved å direktebookes. Det finnes modellbyråer i de fleste byer i verden, ikke bare de nevnte, og noen av de mest attraktive er Women (New York), Marylin (Paris), Elite (Paris, New York, Miami), Ford (New York, Paris), DNA (New York) og View (Barcelona). Blant de mest kjente i Norge er Team Models, Heartbreak, Everybody, MSR og Prestige.

I kunsten brukes gjerne aktmodeller for aktstudier. Før det ble vanlig å fotografere måtte modellene kunne holde samme positur i timevis eller kunstneren måtte tegne skisser eller croquis. Det er adskillig mer akseptert for modeller å gjøre akt enn pornografi, og mange modeller har fått betydelig oppmerksomhet i forbindelse med slike jobber. Det kan spesielt nevnes slikt som forsidebildene av Naomi Campbell på tidsskriftet Photo. Aktmodeller og bilder av dem får ofte betydelig mindre oppmerksomhet enn andre modeller.

Norske modeller[rediger | rediger kilde]

Iselin Steiro, Sunniva Stordal, Sonja Wanda, Carmen Hillestad, Rawdah Mohamed, Hanneli Mustaparta, Triana Iglesias, Ceval Omar,

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]