Superia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Superia
UtviklerLarian Studios for BBC, NRK
UtgiverNRK
Basert påAdventure Rock
PlattformMicrosoft Windows
UtgivelseJanuar, 2009
SjangerEventyr
ModusEnspiller

Superia var en multimedial spillverden utviklet av NRK med barn som målgruppe.[1] Superia ble lansert i 2008 som et digitalt spill, og i 2009 hadde en TV-serie med samme navn premiere på NRK Super. Dette var et av verdens første medieprosjekter med TV, radio, nett og videospill fullverdig involvert. Plattformene serverte alle innhold til hverandre og var i hovedsak styrt av ett og samme team.

Superia tok utgangspunkt i et nedlastbart, online PC-spill for barn, og hadde i tillegg egen TV-serie laget i virtuelt studio, et radioprogram og nettside. Spillet og nettsiden kom først og ble offisielt lansert i desember 2008. Spillet var i 2008 inne i en testperiode hvor utvalgte brukere testet spillet for å avdekke feil.

TV-serien foregikk inne i selve spillet ved bruk av AR-teknologi, og sidekick til programleder Stian Presthus var spillernes egen hjelper fra spillet, den multifunksjonelle droidekompisen Kim.

Handlingen og historien i Superia ble avsluttet mot slutten av 2010, og i forbindelse med lukkingen av NRK Supers medlemssider ble tilgangen til Superia stengt 15. april 2011.

Spillets gang[rediger | rediger kilde]

Spillet besto av en virtuell eventyrverden, med mange interaktive studio og minispill tilgjengelig inne i hovedspillet. Ved lansering var en del av innholdet lukket, men ble åpnet etter hvert som TV-serien gikk sin gang og spillerne løste ulike oppgaver.

Superia var basert på spillet Adventure Rock, utviklet av Larian Studios for den britiske kringkasteren BBC. Spillet ble opprinnelig utgitt av den belgiske kringkasteren VRT (Ketnet), men ble oppdatert og endret for BBC. NRK gjorde selv om deler av spillet underveis og la til egen historie og mange andre elementer slik at det ikke direkte kan sammenlignes med Adventure Rock. Spillet inneholdt ingen chatterom eller andre muligheter for direkte kontakt med andre.

I Superia kunne spillerne samle gjenstander, lage sin egen avatar og spille småspill. Interaktive studio lot spillerne tegne, lage tegneserier, animasjoner, musikk, oppfinnelser og filmer. Disse kunne man sende til NRK Super og få vist frem både i nettsidens galleri og på TV. Spillet startet med en øvingsbane hvor roboten Kim lærer spilleren å kontrollere sin spillefigur, før spilleren fikk tilgang til resten av Superias verden.

Spillet er et enspiller-spill, men funksjoner i spillet foregikk interaktivt gjennom hjemmesidene til Superia. Brukerne kan diskutere i et diskusjonsforum, og «Ukas stjerne» – en bruker som får avataren sin som statue i spillet, en t-skjorte i posten og et intervju på TV – kåres.

Historien[rediger | rediger kilde]

Spillet hadde i utgangspunktet lite historie i seg selv. Historien som ble fortalt gjennom nettside, TV-serie og diverse oppdateringer i spillet ble i hovedsak skrevet av Øyvind Helland (Eystein), senere med bidrag fra Superias redaksjon. Historien begynte på nettsidene, med en animert video og introduksjon, slik:

Historien om Superia startet en dag i 2008, da Sissi og Eystein fra NRK Super kjeda seg på jobb. De bestemte seg for å gå på oppdagelsesferd i kjellerne på NRK, men rotet seg bort i de endeløse gangene under huset.

Langt der nede, gjennom støvete korridorer og spindelvev, på et sted ingen hadde besøkt på minst 20 år, fant de ei stor dør. Det sto “Superia – Ingen adgang” på den. [...]

Superias spillverden ble i løpet av historien gradvis åpnet for spillerne. Spillerne fikk ulike oppdrag, og med TV-programmet ble også Stian og Kims utforsking av verdenen, samt deres og karakteren Krokksteins utfordringer til spillerne, spesielt viktig.

I tillegg til å være programleder bidro også Stian Presthus med å lage mange videoer fra spillet, som fikk utstrakt bruk både på nett, i TV-serien og på egne TV-skjermer inne i spillet. En egen sang og musikkvideo ble også laget.

Krokkstein[rediger | rediger kilde]

Interaksjonen med spillets ikke-spillerstyrte karakterer forgikk gjennom ulike småspill inne i selve eventyrverden. Figuren Krokkstein, en krokodille som gikk på to ben, ble lansert i NRK Supers nettside og brukt som et fokuspunkt for de fleste hendelser i Superia.

Krokkstein mente selv han var konge over alle krokkene og ville ha Superia helt for seg selv. Han prøvde først å få alle Superia-spillerne ut av Superia, men da det ikke lyktes konsentrerte han seg om å ødelegge mest mulig, særlig for Stian og Kim. Mot slutten av TV-serien ble Krokkstein stadig mer desperat, og til slutt prøvde han å ødelegge hele Superia-verdenen. Det lyktes ikke, og Krokkstein møtte en ublid skjebne.

En periode dukket også Krokksteins fetter opp i radio. Han spiste barn som tapte «Krokko-kviss» – en innringer-konkurranse der to SFO-elever konkurrerte.

TV-serien Superia[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Superia (TV-program)

Den 6. september 2009 ble Superia også en TV-serie, og dette var første gang NRK lagde TV-program av et videospill. Programleder for serien var Stian Presthus, og sammen med roboten Kim ga han tips, viste triks og utforsket Superias verden sammen med seerne hver søndag morgen.

TV-serien fikk høye seertall, med 72 % markedsandel på sitt høyeste punkt i aldersgruppen 2–12 år. Det ble laget to sesonger, med 15 sendinger i første sesong. Siste sending var 30. mai 2010, og etter dette fortsatte Superia kun som spill, nettside og med noen radioinnslag frem til prosjektet ble stengt i april 2011.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Eirik Solheim (30. juni 2008). «Superia – Gratis 3D spill for barn fra NRK». NRKbeta. Besøkt 8. januar 2022. «Superia er et online 3D-spill for pc som inneholder en rekke kreative verktøy som blant annet tegnestudio, animasjonsstudio, videoredigering og musikkstudio. Det hele er konstruert slik at barn svært lett kan sende fra seg innholdet de lager til NRK, som i stor grad ønsker å gjenbruke dette på både tv, nett og radio. NRK har også muligheten til å vise eget innhold inne i 3D-verden til enhver tid.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]